Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχέδια για ψηφιακό χρήμα

Η διεύρυνση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και να αυξήσει τα έσοδα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Σχέδια για ψηφιακό χρήμα

  • A-
  • A+

Η γενικευμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στην αγορά και οι αποφάσεις συνολικά για τον ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις κ.λπ.) αποτελούν ένα από τα πεδία που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη δημοσιονομική εξίσωση που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση. Οι προβολές που γίνονται από εμπειρογνώμονες των συναρμόδιων υπουργείων για τα εισπρακτικά αποτελέσματα που θα έχουν τυχόν αλλαγές στους συγκεκριμένους τομείς είναι ενθαρρυντικές.

Τα αποτελέσματα σε χώρες που καθιέρωσαν το πλαστικό χρήμα ως βασικό μέσο στις πάσης φύσεως οικονομικές συναλλαγές είναι θεαματικά, τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κυρίως το μέτωπο του ΦΠΑ -το πρόβλημα με την είσπραξη και απόδοση του φόρου εδώ στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Δυσκολότερες είναι, ωστόσο, οι αποφάσεις τόσο για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ όσο και για την τύχη των εξαιρέσεων που υφίστανται.

Για τους μεν συντελεστές, το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος τους, αλλά και το ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ενταχθούν σ’ αυτούς. Για παράδειγμα, είναι κρίσιμο σε ποιο συντελεστή θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Για δε τις εξαιρέσεις, το θέμα που «καίει» είναι κυρίως το τι θα γίνει με τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, και δη τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, τα φάρμακα κ.λπ.

«Καίνε» οι εξαιρέσεις

Συνολικά οι εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Καταργώντας όλες τις εξαιρέσεις από τον φόρο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα προέκυπτε αύξηση εσόδων ύψους 969,7 εκατ. ευρώ.

Μία από τις πιο ακριβές εξαιρέσεις είναι αυτή που προβλέπει μείωση κατά 30% στους συντελεστές που επιβάλλονται στα νησιά του Αιγαίου. Η ετήσια απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 346 εκατ. ευρώ αλλά η κατάργηση της εξαίρεσης κοστίζει ακριβά σε όρους πολιτικού κόστους.

Ακόμα και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτιμήσει να μην «αγγίξει» τη συγκεκριμένη εξαίρεση αλλά να προτείνει εναλλακτικά τη μετάταξη των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%.

Η πλέον ακριβή εξαίρεση αφορά την ένταξη στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, φαρμάκων, εμβολίων, ξενοδοχείων και εισιτηρίων θεάτρων. Αν αυτή η λίστα προϊόντων και υπηρεσιών πήγαινε στον κανονικό συντελεστή (σήμερα 23%), τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν κατά 528 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, τόσα χάνονται σε ετήσια βάση από την ύπαρξη του υπερμειωμένου συντελεστή, διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όσα χάνονται από την εξαίρεση δεν σημαίνει πως εισπράττονται κιόλας όταν αυξάνεται ο φόρος.

Το Δημόσιο χάνει ακόμα:

● 21,7 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των υπηρεσιών των ΕΛ.ΤΑ. από ΦΠΑ

● 17,5 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων)

● 478.151 ευρώ από την απαλλαγή που προβλέπεται για την Τράπεζα του Ευξείνου Πόντου

● 530.895 ευρώ από την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης

● 283.270 ευρώ από την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών

● 4,253 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές που προβλέπονται στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων (διπλωματικές αποστολές, διεθνείς οργανισμοί) και επιπλέον 1,717 εκατ. ευρώ από παρόμοιες απαλλαγές «κατά την εισαγωγή στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων για διπλωματικές αποστολές και διεθνείς οργανισμούς»

● 46,323 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή από ΦΠΑ κατά την εισαγωγή για προϊόντα του Δημοσίου και των ΟΤΑ

● 226.558 ευρώ από την απαλλαγή κατά την εισαγωγή πολιτιστικών συνεδρίων, εκδηλώσεων και εκθέσεων και

● περίπου 1 εκατ. ευρώ από «ειδικές προσωπικές απαλλαγές», κατά την εισαγωγή πάντα, αλλά και για εισαγόμενα είδη πρώτης ανάγκης για την πραγματοποίηση φιλανθρωπικών και κοινωφελών σκοπών, μαζί με την απαλλαγή κατά την εισαγωγή για επενδυτικό χρυσό.

Πιστωτική ασφυξία

Εν τω μεταξύ, σε επιδείνωση των συνθηκών της ρευστότητας αναμένεται να οδηγήσουν τα νέα φορο-μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με αυτά που εφαρμόζονται ήδη θα εντείνουν την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

Με τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, να κατεβάζουν ρολά η μία μετά την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος που προωθεί στο μεγαλύτερο φάσμα των συναλλαγών.

Οι νέες κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας έχουν εγείρει νέες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι τελευταίοι, εκτός του γεγονότος ότι έχουν φτάσει να περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ, απειλούνται εκ νέου από την Εφορία που έχει στηθεί στη γωνία και περιμένει να μαζέψει και το τελευταίο ευρώ από τα ταμείο τους.

Ετσι το ευρώ, ως φυσικό νόμισμα, τελειώνει καθώς με βάση τους παλιούς και τους νέους κανόνες:

1. Συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων πληρώνονται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή επιταγή ή κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική). Εξετάζεται να μειωθεί περαιτέρω το όριο για να μη «σπάνε» οι συναλλαγές σε μικρότερες αποδείξεις που θα πληρώνονται με μετρητά.

2. Πληρωμές άνω των 500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών εξοφλούνται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τράπεζας.

3. Υποχρεωτική αναμένεται να γίνει η χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 23 νησιά της χώρας στα οποία η φοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η χρήση του πλαστικού χρήματος δεν είναι πρόβλημα για τους τουρίστες που είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Τα νησιά που θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα… κουλτούρα είναι: Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Ανδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πάτμος, Σύμη.

4. Οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο ΦΠΑ 15% και όχι 18% που θα ισχύσει για τα υπόλοιπα προϊόντα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κολοκυθιά» με τον ΦΠΑ
Τραγελαφικές διαστάσεις λαμβάνει η ιστορία του ΦΠΑ, καθώς κάθε μέρα βλέπει το φως της δημοσιότητας και ένα νέο σενάριο για τους συντελεστές του φόρου. Στο αλαλούμ με τις προτάσεις προστέθηκε άλλη μια,...
«Κολοκυθιά» με τον ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κολοκυθιά με ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια με τα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια λόγω έλλειψης ρευστότητας....
Η κολοκυθιά με ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2015 είναι έτοιμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του, υπό...
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σε νησιά ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «θρέψει» τις εισπράξεις οι οποίες στο τετράμηνο υστερούν...
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΓΔΕ: Προληπτικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές
Διπλό θα είναι το φορολογικό πρέσινγκ προς την αγορά, καθώς από τη μία αυστηροποιούνται τα φορολογικά πρόστιμα και από την άλλη εντατικοποιούνται οι φορολογικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο του...
ΓΓΔΕ: Προληπτικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλοβλέπουν το πλαφόν στα μετρητά
Σε «πλατφόρμα» για τη μείωση της φοροδιαφυγής στην αγορά εξελίσσονται σταδιακά τα capital controls, καθώς τραπεζίτες και αρκετοί στην κυβέρνηση καλοβλέπουν την επιβολή «πλαφόν» στις πληρωμές με μετρητά ακόμη...
Καλοβλέπουν το πλαφόν στα μετρητά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας