• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.6°C
  5 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 37.1°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.2°C
  4 BF
  26%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.6°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.5°C
  3 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  2 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 34.4°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 34.0°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 35.3°C
  4 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.3°C
  3 BF
  23%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  30%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάνεται και το στοίχημα των Χριστουγέννων

 • A-
 • A+
Απομακρύνεται η προσδοκία για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ ● Με ύφεση 11,7% έκλεισε το τρίτο τρίμηνο, κυβερνητική αγωνία για το τέταρτο. Νέο πλήγμα στον κατατεθειμένο προϋπολογισμό, βουτιά 20% στα φορολογικά έσοδα του Νοεμβρίου, παγώνουν «Επιστρεπτέα 5» και αναδρομικά συνταξιούχων μέχρι να μπει στο ταμείο η ευρωπαϊκή δόση των 737 εκατ.

Η παράταση του lockdown για τον μήνα Δεκέμβριο ανοίγει ακόμα μεγαλύτερες πληγές στην ελληνική οικονομία, η οποία στο τρίτο τρίμηνο του 2020 βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση 11,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Είναι μια ύφεση πολεμικού χαρακτήρα, που έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης πτώσης κατά 14,2% που σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένα στοιχεία) και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πανωλεθρίας των εσόδων από τον τουρισμό (μείωση εσόδων κατά 80% στα 3,5 δισ. ευρώ από 18,15 δισ. ευρώ το 2019).

Χωρίς τον κραταιό πυλώνα του τουρισμού και κυρίως χωρίς το «βαρύ πυροβολικό» των εξαγωγών (πτώση κατά 44,9%), η ελληνική οικονομία έφτασε να κινείται χωρίς φρένα μετά το χτύπημα που δέχτηκε από τον κορονοϊό αντιμετωπίζοντας ύφεση 8,5%. Το ποσοστό αυτό είναι ο μέσος όρος της πτώσης του ΑΕΠ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, όταν η κυβέρνηση αναμένει πως το έτος θα κλείσει με ύφεση 10,5%.

Στη βάση αυτή το τέταρτο τρίμηνο θεωρείται ιδιαίτερο κρίσιμο για το αν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις ή θα έχουμε νέες ανατροπές που θα υποχρεώσουν τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε νέες ασκήσεις επί χάρτου για το ποσοστό της φετινής ύφεσης ανεβάζοντας ψηλότερα τον πήχη.

Πάντως η συνέχιση της σκληρής καραντίνας στην οικονομία για τον μήνα που διανύουμε δεν αποτελούσε βασικό σενάριο για τον προϋπολογισμό του 2021 που κατατέθηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή αλλά άφηνε προσδοκίες για διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Οπότε με βάση τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση απομακρύνεται από το στοίχημα του χριστουγεννιάτικου τζίρου για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ ενώ αποκτά έναν νέο ισχυρό δημοσιονομικό πονοκέφαλο μετά τα νέα πλήγματα που προκαλούνται στον προϋπολογισμό. Ο τελευταίος γεμίζει με νέες τρύπες στα έσοδα όχι μόνο από τις αναστολές πληρωμών αλλά από την πτώση του τζίρου και της κατανάλωσης, με τον Δεκέμβριο να αποτελεί «μαύρο μήνα» για την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουτιά στα φορολογικά έσοδα τον Νοέμβριο υπερβαίνει το 20%, ενώ τα κοντέρ στο Γενικό Λογιστήριο συνεχίζουν να γράφουν απώλειες, αφαιρώντας από το γενικό σύνολο προκαταβολές φόρου 550 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις που δεν θα εισπραχθούν στα ταμεία τον φετινό χρόνο.

Την ίδια ώρα τρομακτικές πιέσεις στις δαπάνες ασκούν τα νέα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας βαρύς λογαριασμός για το Δημόσιο, ο οποίος αναγκάζει την κυβέρνηση να ιεραρχήσει τα έξοδα και να μεταθέσει για το νέο έτος πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να κάνει μέσα στις γιορτές για να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά. Για την «Επιστρεπτέα 5» και τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο λόγος, δύο μέτρα που λόγω των περιορισμένων αντοχών του προϋπολογισμού παγώνουν μέχρι να έρθει η ευρωπαϊκή δόση των 737 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και να ζεσταθούν τα άδεια κρατικά ταμεία. Εναλλακτικά στο οικονομικό επιτελείο προτάσσεται το σενάριο για μια νέα «καταδρομική» έξοδο στις διεθνείς αγορές.

Το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη και για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα, μέγεθος για το οποίο το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει μέσω του νέου προϋπολογισμού ότι σε όρους ενισχυμένης εποπτείας θα διαμορφωθεί φέτος στα 11,760 δισ. ευρώ ή στο 7,22% του ΑΕΠ, για να μειωθεί σχεδόν στο μισό (6,670 δισ. ευρώ ή 3,9% του ΑΕΠ) το επόμενο έτος.

Τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει από τη στιγμή που ο κορονοϊός κάνει ό,τι θέλει σε αυτό το μέτωπο και είναι πολύ πιθανό η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 να ξεκινήσει από νέα βάση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
Ορατό το ενδεχόμενο διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ● Στο -10,5% κλείνει το 2020 ● Ανεπανόρθωτα τα πλήγματα στα δημόσια έσοδα ● Νέο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την απειλή μαζικών...
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην 7η αξιολόγηση με όπλο την... κατάρρευση του προϋπολογισμού
Αναλυτικό «λογαριασμό» με το μέγεθος της ζημιάς του κορονοϊού στην οικονομία ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να τον παρουσιάσει στην τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης που...
Στην 7η αξιολόγηση με όπλο την... κατάρρευση του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων
Ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρό σοκ από το μέτωπο των δαπανών καθώς λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας από τον Ιούλιο και κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον...
Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσιονομική ευελιξία 2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης με το νέο 7ετές ομόλογο
Το κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και λογαριασμούς ενέργειας διογκώνεται αποκτώντας μεγαλύτερο βάθος και σε συνδυασμό με την πληθωριστική καταιγίδα ανοίγει νέες πληγές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στα...
Δημοσιονομική ευελιξία 2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης με το νέο 7ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
Nέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ έχει η κυβέρνηση στα σκαριά υπό τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διόγκωσης της ακρίβειας και των αναγκών για πρόσθετα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και...
Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφιάλτης η «Ομικρον» για οικονομία και προϋπολογισμό
Το τοπίο παραμένει θολό και ρευστό και μια ασφαλής εικόνα για την έκταση και την ένταση της μετάλλαξης «Ομικρον» θα υπάρχει τις επόμενες 7-10 μέρες, οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην οικονομία και εάν...
Εφιάλτης η «Ομικρον» για οικονομία και προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας