Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδιωτικοποιήσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτικοποιήσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος

  • A-
  • A+
Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης εκχωρούν σε ιδιώτες αρμοδιότητες δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, ευνοώντας την ασύδοτη κερδοφορία επιχειρηματικών συμφερόντων με παράλληλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, όπως καταγγέλλουν έξι συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες που έχουν κηρύξει απεργία-αποχή από τις δημοπρασίες, η οποία θα διαρκέσει ώς το τέλος του χρόνου.

Καθεστώς πλήρους ασυδοσίας των ιδιωτών σε μικρά ή μεγάλα έργα, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες αλλά κερδοφορία για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, διαμορφώνεται με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα αναδείχτηκαν κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου έξι Ομοσπονδιών Υπαλλήλων του Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βρίσκονται ήδη εδώ και εβδομάδες σε απεργία-αποχή από τα καθήκοντά τους που αφορούν τις δημοπρασίες έργων του Δημοσίου, διεκδικώντας κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Στις προθέσεις τους είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και καλούν σε συμπόρευση το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες, με σειρά κυβερνητικών διατάξεων (και τροπολογιών) που έχουν ψηφιστεί ή έχουν προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή και προβάλλουν το επιχείρημα της «ευελιξίας», εκχωρούνται αρμοδιότητες δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης σε ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε έργα και συγκεκριμένα: στις προδιαγραφές, στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης, στην εκπόνηση και επίβλεψη μελετών, έως και τον τελικό περιβαλλοντικό έλεγχο.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα πλαίσιο με το οποίο τα ιδιωτικά σχήματα θα μπορούν να διαμορφώνουν τα έργα κατά πώς ευνοείται η κερδοφορία τους, με τις δημόσιες υπηρεσίες να είναι παραγκωνισμένες ως προς τον ελεγκτικό τους ρόλο και να περιορίζονται σε ρόλο διεκπεραιωτή. Ακόμα και οι επιμετρήσεις, βάσει των οποίων προκύπτει το κόστος του εργολάβου, θα υποβάλλονται από τον ανάδοχο του έργου και θα τεκμηριώνονται με μια… «δήλωση αλήθειας» που έρχεται να αντικαταστήσει τον έλεγχο του Δημοσίου.

Κυρίαρχη κατεύθυνση των παραπάνω αποτελεί «ένα γενικευμένο σύστημα περιστρεφόμενων θυρών όπου οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν τα πάντα, την εκτέλεση και τον έλεγχο των έργων. Δεν μπορείς όμως να βάλεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών ΑΕΙ του Δημοσίου (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), Δ. Πετρόπουλος.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους που ελέγχονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και το Πειθαρχικό Δίκαιο, ουδεμία δυνατότητα ελέγχου μπορεί να υπάρξει για τους ιδιώτες μηχανικούς. Αντιθέτως, ευνοούνται φαινόμενα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων με τις οποίες σχετίζεται επαγγελματικά ο ιδιώτης μηχανικός ή το σχήμα του. «Ευέλικτες; Οχι. Ασύδοτες είναι οι διαδικασίες. Τίποτε δεν θα ελέγχεται», υπογράμμισε ο Μπ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ).

Πεδίον… δόξης λαμπρόν δημιουργείται για τους ιδιώτες και στα έργα των δήμων. Με δύο διαδοχικούς νόμους του υπουργείου Εσωτερικών (ν. 4674/2020 και ν. 4735/2020) διαμορφώθηκε το πλαίσιο των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» (με τη μορφή των ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού), που θα μπορούν να διαχειρίζονται και πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά και κρατικές ενισχύσεις, αντικαθιστώντας τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για δομές «παράλληλες» στη λειτουργία των δήμων, με προσωπικό που «προσλαμβάνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, πιο ευάλωτο και πιο ευέλικτο, που δεν θα έχει την ίδια ευθύνη [με το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων] στην εφαρμογή του Συντάγματος», επισήμανε ο Π. Πετρίδης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι παραπάνω πρακτικές της κυβέρνησης θα έχουν τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον, προειδοποίησε ο κ. Πετρόπουλος, που παράλληλα εκτίμησε ότι το κόστος της ανάθεσης και επίβλεψης των έργων από ιδιώτες θα είναι πολλαπλάσιο απ’ ότι μια πολιτική προσλήψεων μόνιμων μηχανικών για την επαρκή στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Με την κυβερνητική πολιτική «οι δημόσιες υπηρεσίες θα χάσουν τεχνογνωσία και στελέχη και όλα θα καθορίζονται από τους ιδιώτες», σχολίασε ο Φ. Κυριάκος, πρόεδρος των Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΟΜΗΤΕΔΥ).

Ιδιώτες προωθούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε ό,τι έχει να κάνει με ελέγχους τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενημέρωσε η Κατερίνα Γιαννούλια από πλευράς γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ). «Εξυπηρετούν συμφέροντα και όχι κοινωνικές ανάγκες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Ιωαννίδης, πρόεδρος των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ΟΣΕΑΔΕ).

Οι Ομοσπονδίες θα κινηθούν σε αγωνιστικό πνεύμα και το επόμενο διάστημα. Για την Τρίτη (8 Δεκεμβρίου) έχει προκηρυχτεί πανελλαδική στάση εργασίας (από έναρξη του ωραρίου έως τις 12 μ.) και θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. Οι κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους στηρίζονται από την ΑΔΕΔΥ. Οι Ομοσπονδίες καλούν σε συμπόρευση όλους τους κλάδους του Δημοσίου.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις όλους θα τους πλήξουν. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει και στη λειτουργία των νοσοκομείων κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, με τη μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αλλά την πρόλαβε η πανδημία», θύμισε ο κ. Κυριάκος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη του ιδιωτικού τομέα... κι ας μη συμφέρει
Πυλώνας ανάπτυξης για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η Αυτοδιοίκηση, αλλά και «φιλέτο» κερδοφορίας για τους ιδιώτες ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός διοίκησης. Ξεκάθαρος ως προς την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και...
Στήριξη του ιδιωτικού τομέα... κι ας μη συμφέρει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς έγκριση 6.667 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους
Ενα «πακέτο» 6.667 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας διαμορφώνουν τα αιτήματα που έχουν στείλει δήμοι και αυτοδιοικητικοί σύνδεσμοι, μέσω της ρύθμισης που συνέταξε η κυβέρνηση για τη...
Προς έγκριση 6.667 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εως 120 δόσεις για τα χρέη προς δήμους και διαγραφή προσαυξήσεων
«Γενναίο» πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους, με αποπληρωμή τους σε έως 120 δόσεις, προσφέρουν διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Εως 120 δόσεις για τα χρέη προς δήμους και διαγραφή προσαυξήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
Σε επτά μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις, από τις οποίες προέκυψαν επιπλέον 60.630.700 τ.μ. που δεν είχαν δηλωθεί μέχρι πρότινος στους δήμους.
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!
Ενα εντυπωσιακό μέγεθος πρόσθετων επιφανειών ακινήτων «αποκάλυψαν» σε όλους τους δήμους της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις ιδιοκτητών για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών από ιδιώτες
Ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, τα μέτρα που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και στην περίπτωση των Δήμων της χώρας, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών από ιδιώτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας