• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  14%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 37.0°C
  3 BF
  23%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 33.7°C
  0 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.5°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.3°C
  3 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 33.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  3 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  45%

Πρώτο πρώτο το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξυπνες λύσεις ή εύκολο κέρδος;

 • A-
 • A+
Σιγή ιχθύος από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την αγορά πανάκριβων και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ή ασφάλειας θαλάμων απολύμανσης ● Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από δικαστικούς και δικηγόρους ● Πάντως ο έμπορος, αν και συντοπίτης και γνωστός του υπουργού, μάς χρεώνει 14.260 ευρώ, ενώ στο διαδίκτυο αντίστοιχες πύλες πωλούνται με 2.000.

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («“Πύλες απολύμανσης” απ’ τον τόπο σου κι ας είναι και... άχρηστες») σχετικά με την «έξυπνη πύλη απολύμανσης» κόστους 14.260 ευρώ που έχει εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει άλλες δέκα σε μεγάλα δικαστήρια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σιγή ιχθύος και από τα περισσότερα ΜΜΕ, που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τη λίστα Πέτσα.

«Εξυπνη πύλη» και στην Περιφέρεια

Ωστόσο, πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο του επιτελικού κράτους. Τα μηχανήματα με το υπέρογκο κόστος τα παρέχει στο Δημόσιο με απευθείας ανάθεση η νεοσύστατη «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» που ανήκει σε συντοπίτη του υπουργού, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές διαβεβαιώσεις για το αν προστατεύουν από τον κορονοϊό ή αν είναι βλαβερά για την υγεία. Οι πύλες κάνουν απολύμανση μέσω ψεκασμού-εκνέφωσης, υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και πλάσματος.

Τις αντιρρήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διαδέχτηκε χθες η παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή», η οποία έχει ζητήσει από τον ΔΣΑ «να εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι στη μεθόδευση του υπουργείου Δικαιοσύνης για “κατεπείγουσα” έκφραση γνώμης των Συλλόγων με σκοπό την τάχιστη τοποθέτηση των “πυλών”». Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει με την υγεία και τη ζωή των πολιτών, προκειμένου να προωθήσει ιδιωτικά συμφέροντα ημετέρων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που έχει προβεί στην αγορά τέτοια πύλης από την ίδια εταιρεία. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχο μηχάνημα στην είσοδό της και προμηθεύτηκε πρόσφατα άλλες δυο πύλες για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση FIFA Basketball Champions League, συνολικής αξίας 19.840 ευρώ. Τέτοιες πύλες βέβαια, με μια πρόχειρη ματιά στο Διαδίκτυο, βρίσκει κάποιος και με 2.000 ευρώ.

Εξουδετερώνει... τον κοινό νου

Στην περιγραφή της για την πύλη αυτόματης απολύμανσης η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» αναφέρει ότι «είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνει απολύμανση όλων των μερών του σώματος καθώς και των αντικειμένων που τη διαπερνούν. Διαθέτει αισθητήρα για αυτόματη εκκίνηση λειτουργίας. Είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτο ατσάλι, υλικό ανθεκτικό στην οξείδωση και την παραμόρφωση. Είναι ελαφριά, λειτουργεί σε δίκτυο 220V και η εγκατάστασή της είναι απλή. Φέρει συσκευή μέτρησης θερμοκρασίας με ειδοποίηση όταν εντοπίσει υψηλή θερμοκρασία και μη χρήση προστατευτικής μάσκας». Ωστόσο, άρθρο του καθηγητή Επιδημιολογίας, Θεοκλή Ζαούτη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης (gov.gr) δεν συνηγορεί με όσα αναφέρει η εταιρεία για την αποτελεσματικότητα του μηχανήματος. «Κανείς δεν γνωρίζει αν οποιοδήποτε είδος υπεριώδους φωτός επηρεάζει ή απενεργοποιεί τον κορονοϊό», σημειώνει το άρθρο.

Σε διαφημιστικό βίντεο της εταιρείας μιλούν ο δήμαρχος περιοχής που χτυπήθηκε από κορονοϊό και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων. «H πύλη εξουδετερώνει τον ιό, οποιονδήποτε ιό και φυσικά τον κορονοϊό [...] Οι πελάτες μας με την απολύμανση αισθάνονται απολύτως προστατευμένοι», λέει ο καταστηματάρχης. Ο φόβος για την πανδημία πιθανότατα τον οδήγησε να προμηθευτεί την πύλη όπως και τα αντισηπτικά προϊόντα της «πρωτοποριακής εταιρείας», όπως χαρακτηρίζεται στη διαφήμιση. Είναι βέβαια θεμιτό να παρουσιάζει μια εταιρεία τα προϊόντα της με τα καλύτερα λόγια. Είναι όμως μάλλον αθέμιτη πρακτική διαφήμισης και προώθησης να τους αποδίδει ανύπαρκτες ιδιότητες, έστω και διά στόματος τρίτων.

Αν όμως είναι κατανοητό ότι κάποιοι επιχειρηματίες μέσα στην απελπισία τους πείστηκαν για τις απολυμαντικές ιδιότητες της πύλης, δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί πώς πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις μιας νεοσύστατης εταιρείας ο γιατρός περιφερειάρχης Αττικής ή ο γιατρός υπουργός Δικαιοσύνης και έσπευσαν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για μηχανήματα που προστέθηκαν στους καταλόγους της μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Πάντως η εταιρεία, παρότι νεοσύστατη, διαθέτει σωρεία προϊόντων τα οποία διαφημίζει με το σλόγκαν «Εξυπνη λύση». Ενα από αυτά είναι «η έξυπνη βάση που νίκησε τον άνεμο» και αφορά βάση στήριξης ομπρέλας θαλάσσης...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εθνικοποιήστε εταιρείες, μη φοβάστε το δημόσιο χρέος»!
Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις νέες απόψεις του και ζητεί η δημοσιονομική πολιτική των κρατών να παραμείνει υποστηρικτική και ευέλικτη έως ότου υπάρξει μια ασφαλής και μόνιμη έξοδος από την κρίση.
«Εθνικοποιήστε εταιρείες, μη φοβάστε το δημόσιο χρέος»!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πολεμικός» προϋπολογισμός με 4 δισ. πρόσθετους πόρους
Ο κορονοϊός έχει «κάψει» τα μετριοπαθή σενάρια για την ανάπτυξη και τις μακροοικονομικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
«Πολεμικός» προϋπολογισμός με 4 δισ. πρόσθετους πόρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοθετική παρέμβαση για τις ελλείψεις στα αντισηπτικά
Σε νομοθετική παρέμβαση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αντισηπτικών στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων για την επιδημία της διάδοσης του κορονοϊού.
Νομοθετική παρέμβαση για τις ελλείψεις στα αντισηπτικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5.500 θέσεις 12μηνης απασχόλησης για άνεργους επιστήμονες
Από σήμερα το μεσημέρι θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα που απευθύνεται σε 5.500 άνεργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων,...
5.500 θέσεις 12μηνης απασχόλησης για άνεργους επιστήμονες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά
Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων της «Όμικρον» δεν δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση που έχει στραμμένο το βλέμμα της σε ένα ανέμελο καλοκαίρι.
Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας