• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.6°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 15.1°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.8°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόστιμα-φωτιά σε παράνομα οχήματα

 • A-
 • A+
Βροχή τροπολογιών του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο ● Ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις για όσους έχασαν τη ρύθμιση από τον περασμένο Μάρτιο ● Αφορολόγητη και ακατάσχετη η επιστροφή 50% στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Tον μεγάλο αδελφό της Εφορίας για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν παράνομα ενεργοποιεί η κυβέρνηση με τροπολογία-σκούπα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων για όσα οχήματα τεθούν σε ακινησία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα 10.000 ευρώ, τα οποία τριπλασιάζονται και φτάνουν στα 30.000 ευρώ στις περιπτώσεις υποτροπής, ξεπερνώντας έτσι ακόμη και την αξία του ίδιου του αυτοκινήτου.

Με άλλες τροπολογίες δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων των οφειλετών που τις έχασαν το διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολογία η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 50% των ενοικίων που απώλεσαν εξαιτίας του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης. Επίσης, από την 1η Ιουλίου 2021 θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που φέρνουν οι τροπολογίες για οφειλέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και οχημάτων, καταναλωτές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ως εξής:

 1. ΠΑΛΑΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Οσοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μάρτιος - Νοεμβρίου 2020 ρύθμιση τμηματικής καταβολής, ακόμα κι αν πρόκειται για τις 120 δόσεις, μπορούν με την υποβολή αίτησης να επανενταχθούν στο καθεστώς της παλαιάς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης. Η επανένταξη στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της δόσης του μήνα Δεκεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα. Η καταληκτική ημερομηνία της αποβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Δηλαδή, οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν «πακετάρονται» και μεταφέρονται στη λήξη της ρύθμισης. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε ενταχθεί σε ρύθμιση η οποία κανονικά έληγε τον Απρίλιο του 2023 και δεν πλήρωσε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οφειλές αυτές θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε διάστημα τριών μηνών μετά τον Απρίλιο του 2023.
 2. «ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ» ΕΝΟΙΚΙΑ: Το ποσόν της επιστροφής για το 50% των μειωμένων μισθωμάτων είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κατά 40% «κούρεμα» των ενοικίων Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Covid μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
 3. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ: Αναστέλλεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η διάταξη που προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών.
 4. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) η αιθυλική αλκοόλη, σε περίπτωση χρησιμοποίησής της και για την παρασκευή πρώτης ύλης των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση. Επίσης μειώνεται στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ στα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ, τσαγιού, στα παρασκευάσματα για σάλτσες, στη μουστάρδα, στα παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς, κ.ά. Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις τιμών.
 5. ΝΑΥΤΙΚΟΙ: Απαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν αλλοδαποί αξιωματικοί και αλλοδαπό κατώτερο πλήρωμα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ελληνική σημαία, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πλόες.
 6. ΑΛΙΕΙΣ: Προκαταβάλλεται η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων, σε αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.
 7. ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ: Επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ.
 8. ΟΧΗΜΑΤΑ: Καθιερώνεται η ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχημάτων. Από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μπορούν από φέτος να «καταθέτουν» ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα κρατάνε τις πινακίδες στο σπίτι τους αλλά στην περίπτωση που θα κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους τα οποία θα έχουν θέσει σε ακινησία θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα από 10.000-30.000 ευρώ, ενώ κινδυνεύουν με απώλεια του διπλώματος οδήγησης για τρία χρόνια:

■ Η ακινησία δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.

■ Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην ΑΑΔΕ. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του.

■ Οχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

■ Η άρση της ακινησίας πραγματοποιείται με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.

Επίσης, με άλλη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφεται το τέλος ταξινόμησης σε αυτούς που το κατέβαλαν, σε περίπτωση οχημάτων, τα οποία δεν ταξινομήθηκαν, με συνέπεια να μην κυκλοφορήσουν στο εσωτερικό της χώρας, λόγω εξαγωγής σε τρίτες χώρες ή αποστολής τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση για τον «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό
​Παράταση έως τις 15/1/2019, για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τον «επαγγελματικό» τραπεζικό τους λογαριασμό, εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Η προθεσμία...
Μικρή παράταση για τον «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ποινολόγιο για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές
Τσουχτερά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000 ευρώ θα επιβάλλουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε όσους εντοπίζονται να χρησιμοποιούν «μαϊμού» ταμειακές μηχανές. Παράλληλα,...
Νέο ποινολόγιο για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριές ποινές για τα ανασφάλιστα ΙΧ
Σφίγγει ο κλοιός για 700.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων. Οσοι αγνοήσουν το ειδοποιητήριο της Εφορίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεσή τους θα παραπέμπεται στην Αστυνομία με συνέπεια όταν εντοπιστούν...
Βαριές ποινές για τα ανασφάλιστα ΙΧ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ραντεβού» με την Εφορία
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου 2015 τις φετινές τους δηλώσεις. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που...
«Ραντεβού» με την Εφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας