• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.5°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.1°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 24.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 24.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκαλυπτήρια για το target model

 • A-
 • A+
Τετραπλασιάστηκε το κόστος εξισορρόπησης για την παραγωγή ενέργειας σε τρεις εβδομάδες λειτουργίας ● Πώς λειτουργεί το σύστημα και γιατί απέφερε υπερκέρδη 36 εκατ. στους παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο ● Πυρά κατά του μοντέλου από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών αλλά και από τον Γ. Περιστέρη.

Τέσσερις φορές κατάφεραν να εκτοξεύσουν το κόστος εξισορρόπησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα κοστολόγησης (target model), το κόστος αυτό ανέβηκε από τα 12 στα 48 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης.

Η αποκάλυψη για την εκτόξευση του κόστους με συγκεκριμένα μεγέθη έγινε χθες στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής. Στην επιτροπή κλήθηκαν να τοποθετηθούν παραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) επί των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την διάσωση του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πληρώνονται.

Ηταν μοιραίο όμως να κυριαρχήσει στη συζήτηση το θέμα του νέου τρόπου κοστολόγησης καθώς όλοι παραδέχονται πως υπάρχουν προβλήματα. Το target model διαφημίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος ως η πανάκεια που θα ερχόταν από την 1η Νοεμβρίου 2020 να λύσει την προβληματική κοστολόγηση και να μειώσει το κόστος μέσω του ανταγωνισμού. Το σχήμα έχει ως εξής:

 1. Κάθε μέρα, οι ανάγκες σε ενέργεια καλύπτονται από διάφορους παραγωγούς. Σε αυτό που κάποτε κάλυπτε μόνον η ΔΕΗ με λιγνιτικούς σταθμούς και υδροηλεκτρικά φράγματα, έχουν προστεθεί πλέον μονάδες που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο και χιλιάδες μονάδες ΑΠΕ, κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
 2. Πώς θα αποζημιωθεί όμως κάθε ένας από αυτούς; Οι τιμές ορίζονται αρχικά την προηγουμένη μέρα μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας ανάλογα με τις τιμές που προσφέρουν οι παραγωγοί και τις προβλεπόμενες ανάγκες.
 3. Είναι κανόνας όμως, οι προβλέψεις να μην επιβεβαιώνονται. Για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά να μην παραγάγουν λόγω συννεφιάς, ή οι ανεμογεννήτριες να αποδώσουν παραπάνω λόγω υπερβολικού ανέμου. Αυτό προκαλεί αλλαγές στην προσφορά που πρέπει να εξισορροπηθούν από τους πιο ευέλικτους παραγωγούς, δηλαδή εκείνους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Για κάθε αλλαγή, όμως, οι παραγωγοί με φυσικό αέριο χρεώνουν με πρόσθετο κόστος εξισορρόπησης. Ο υπολογισμός αυτού του κόστους άλλαξε με το target model και είναι αυτό που ανέβηκε στα 48 εκατ. ευρώ από τα 12 εκατ. που θα ήταν με το προηγούμενο σύστημα.

Προφανώς, ο κ. Λουμάκης είχε έναν πολύ σοβαρό λόγο να καταγγείλει αυτή την «υπερκερδοφορία» των παραγωγών ρεύματος από φυσικό αέριο, δηλαδή των Ομίλων Περιστέρη (Ηρων), Μυτιληναίου (Protergia), Λάτση - Μπόμπολα (Elpedison) και της ΔΕΗ. Οπως είπε, την ώρα που εκείνοι κερδίζουν σε τρεις εβδομάδες 36 εκατομμύρια «ζητάτε από 50.000 μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ να κουρέψουν τα έσοδά τους κατά 110 εκατομμύρια».

Και «καπέλο»

Το κούρεμα αυτό (6% επί του τζίρου) είναι ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ (σχεδόν 300 εκατ. για φέτος). Δεν είναι όμως και το μοναδικό, καθώς περιλαμβάνονται το «καπέλο» των 3 λεπτών του ευρώ σε κάθε λίτρο ντίζελ, αυξημένες χρεώσεις στη μέση τάση κ.λπ.

Το παράδοξο είναι ότι για τις αυξημένες χρεώσεις του target model διαμαρτυρήθηκε εμφανιζόμενος στην ίδια επιτροπή και ο Γ. Περιστέρης, ο πανίσχυρος επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ που μίλησε ως πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (μεγάλοι παραγωγοί ΑΠΕ). Ο ίδιος είναι και παραγωγός ρεύματος (ΑΠΕ και φυσικό αέριο) και προμηθευτής λιανικής και χονδρικής (Ηρων), αλλά είπε πως το target model προκαλεί εντυπωσιακές στρεβλώσεις, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για το κούρεμα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου.
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
Μέρα-υπόδειγμα για το πώς θα μπορούσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να μηδενίζουν πραγματικά τον λογαριασμό του ρεύματος ήταν η χθεσινή Κυριακή.
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
Πως οι παραγωγοί συσσώρευσαν πάνω από 2 δισ. από την απογείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ● Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μιλά για «κόφτες» στο φυσικό αέριο.
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
Τα «σταθερά» τιμολόγια χωρίς τη διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», στα οποία κατέφυγαν αρκετοί για να γλιτώσουν, καταργούνται σταδιακά από τις εταιρείες και μάλιστα χωρίς σαφή προειδοποίηση.
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας