• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 10.7°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.0°C / 12.1°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 10.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.4°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 12.4°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.1°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 8.1°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με εθνικούς πόρους η εκκίνηση της ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Δεν έχουν προσδιοριστεί τα εμβληματικά έργα που θα τραβήξουν το μάτι των επενδυτών, ενώ μέχρι την εκταμίευση υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Σαφάρι για την προσέλκυση ξένων επενδυτών προαναγγέλλει η κυβέρνηση με δέλεαρ τα 29 δισ. ευρώ των πόρων (16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,6 δισ. δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ληφθούν σταδιακά έως το 2026.

Ωστόσο, το διακύβευμα αυτής της εξόρμησης είναι πολύ μεγάλο. Αφενός γιατί δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα εμβληματικά έργα που θα τραβήξουν το μάτι των επενδυτών, αφετέρου απουσιάζουν τα κίνητρα που θα κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Αλλωστε η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει χρήματα από τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ανάκαμψη, που κατατέθηκε 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και έχει μπει σε τροχιά διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο.

Επίσης, η χρηματοδότησή τους θα γίνει σε πρώτη φάση με εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου η εκκίνηση των πρώτων δράσεων να καταστεί εφικτή στις αρχές του επόμενου χρόνου. Τα λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία υπολογίζεται ότι θα έρθουν μετά τον Ιούνιο του 2021, με την Ελλάδα να διεκδικεί προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια).

Τα πρώτα έργα

Με τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το αραχνιασμένο έργο της εγκατάστασης και διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και το TAXIS, αλλά και προγράμματα για την κατάρτιση, τη διά βίου μάθηση αλλά και νέα αποταμιευτικά προϊόντα για την παροχή προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης.

Εκτός από αναπτυξιακά έργα, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας τους.

Πράσινες επενδύσεις

Κορωνίδα των έργων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης αποτελούν οι πράσινες επενδύσεις με τις επιχορηγήσεις να φτάνουν στα 6,2 δισ. ευρώ και να ακολουθούν οι δράσεις για την απασχόληση δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής με 4,1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Ανάλογη θα είναι η «προίκα» για ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, ενώ 2,1 θα δοθούν για τις ανάγκες της ψηφιακής μετάβασης.

Στα έργα που προκρίνονται μέχρι στιγμής και έχουν ως βάση τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία περιλαμβάνονται προγράμματα:

■ Ηλεκτρικής διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φτάνει στο 1 δισ. ευρώ και ένα μέρος των κεφαλαίων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

■ Εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει πανελλαδικά 7,5 εκατομμύρια «έξυπνους» μετρητές.

■ Εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

■ Ηλεκτροκίνησης - υποδομών φόρτισης.

■ Απολιγνιτοποίησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Mεγαλόπολης.

■ Αντιπλημμυρικά - αρδευτικά.

■ Ψηφιακά με έμφαση στην ανάπτυξη εφαρμογών τύπου cloud αλλά και στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις σταθερές συνδέσεις, καθώς και δικτύων 5G στην κινητή τηλεφωνία.

Αργεί η εκταμίευση

Μέχρι την εκταμίευση υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, ενώ όλος ο σχεδιασμός τελεί υπό την αίρεση των εξής δύο κομβικών γεγονότων.

 1. Μετά την τορπίλη από Ουγγαρία και Πολωνία, που έχουν ασκήσει βέτο λόγω της ρήτρας για τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να θολώνει ο χρόνος για την εκκίνηση της εκταμίευσης των πόρων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
 2. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Κομισιόν για το τελικό σχέδιο του κειμένου των δράσεων θα συνεχιστούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και είναι μια πορεία με πολλές και επικίνδυνες στροφές.

Και μόνο το γεγονός ότι πολλά από τα έργα θα συνδεθούν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις φτάνει για να «βραχυκυκλώσει» τη ροή του κοινοτικού χρήματος. Οχημα θα αποτελέσουν οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, οι οποίες αν υιοθετηθούν μπορεί να κάνουν την Ελλάδα χώρα χαμηλού εργατικού κόστους και ελαστικών μορφών εργασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και όχι επενδυτικό προορισμό, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Οπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, οι επενδύσεις «παντρεύονται» με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, ενώ τα 12,6 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο θα δοθούν επίσης ως δάνεια σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο.

Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον του 50% της επένδυσης από τραπεζικά και ίδια κεφάλαια. «Για κάθε ένα ευρώ δανείου από το Ταμείο πρέπει να υπάρχει άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ώστε με αυτή τη μόχλευση το ύψος των επενδύσεων να φτάσει στα 25 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα δάνεια των 12,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και όχι τα δημοσιονομικά, όπου εκεί το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο.

ΣΥΡΙΖΑ:

«Πιστό αντίγραφο της έκθεσης Πισσαρίδη»

Εκθεση νεοφιλελεύθερων ιδεών και πιστό αντίγραφο της έκθεσης Πισσαρίδη χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό προσχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και η τομεάρχης Οικονομικών, Εφη Αχτσιόγλου. «Το σχέδιο επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τις γνωστές ιδεοληψίες: οι ανισότητες θα μειωθούν από μόνες τους λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και της συνεπακόλουθης ανάπτυξης και έτσι δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την άμβλυνσή τους», τονίζει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ιδιαίτερα την έλλειψη ουσιαστικής πρόβλεψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Παρότι το κεντρικό συμπέρασμα που κατέδειξε η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας είναι η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και καθολικής πρόσβασης στο ΕΣΥ, το μόνο που βρήκαν να πουν είναι η ανάγκη μέτρησης της αποτελεσματικότητάς του», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι τρεις βουλευτές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
Στη τελική ευθεία για τη δεύτερη δόση ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η κυβέρνηση υποβάλλοντας αυτή την Παρασκευή επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευσή της.
Ερχεται η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τα ποσά των δανείων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης μέσω των επτά κύκλων της...
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «κυνήγι» πόρων 7,8 δισ. ευρώ
Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι μαζί με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να έρθει και η πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο «κυνήγι» πόρων 7,8 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την οριζόντια στην εξατομικευμένη στήριξη
Νέο μοντέλο στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2021 με στοχευμένα μέτρα για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της...
Από την οριζόντια στην εξατομικευμένη στήριξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας