• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%

Ερευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ δείχνει ότι τα βασικά μέτρα προφύλαξης στους εργασιακούς χώρους είναι εξαερισμός, μάσκες και αντισηπτικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξυπόλυτοι» απέναντι στον κορονοϊό

 • A-
 • A+
Την «πολυτέλεια» των τεστ και της θερμομέτρησης έχει μόλις το 1/3 των εργαζομένων, ενώ χαμηλά επίπεδα διαπιστώνονται και στην ενεργοποίηση διαγραμμίσεων για τήρηση αποστάσεων, αποφυγή χρήσης κλιματιστικών, τοποθέτηση διαχωριστικών (plexiglass), αποφυγή μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Ελλειμματικά αποδεικνύονται τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον Covid-19 στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΛΙΝΥΑΕ (φορέας -για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία- των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) την περίοδο 8/9 έως 13/10/20, δηλαδή λίγο πριν από την έκρηξη του δεύτερου μεγάλου κύματος της πανδημίας. Η χαμηλή κάλυψη των προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εξηγεί σε έναν βαθμό και την έξαρση των κρουσμάτων που ακολούθησε και σε εργασιακούς χώρους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι την «πολυτέλεια» των τεστ καθώς και της θερμομέτρησης έχει μόλις το 27,1% με 29% των ερωτηθέντων, ενώ στα ίδια χαμηλά επίπεδα διαπιστώνεται ότι ενεργοποιήθηκαν και άλλα μέτρα προφύλαξης όπως είναι: η διαγράμμιση των χώρων για την τήρηση των αποστάσεων, η ειδική ρύθμιση για την πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους της επιχείρησης, η αποφυγή κλιματιστικών που ανακυκλώνουν τον αέρα, η τοποθέτηση διαχωριστικών (plexiglass), η χορήγηση ξεχωριστών εργαλείων για κάθε εργαζόμενο, η αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σε χαμηλά ποσοστά, που αγγίζουν στην καλύτερη περίπτωση το 50% των ερωτηθέντων, εντάσσεται ακόμη και «η ενημέρωση εργαζομένων για τη διαδικασία διαχείρισης περιστατικού» εάν εμφανίσουν κάποια συμπτώματα.

Αξιοσημείωτο, ότι μόλις το 29,5% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται ταυτοχρόνως στον ίδιο χώρο εργασίας, ενώ πιστή τήρηση στο 50% καταγράφεται για την τηλεργασία.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι απαντήσεις που καταγράφονται για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Στο ερώτημα «λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου;» θετικά αποκρίνεται μόνο το 46,1% εργαζομένων-εργοδοτών, ενώ το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο χαμηλό (43%) στις επιχειρήσεις όπου προσωπικό και εργοδότης έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Υψηλά ποσοστά εμφανίζουν οι θετικές απαντήσεις για τη χρήση μάσκας και εν γένει για μέσα ατομικής προστασίας (70,8%), ενώ οδηγίες από τον τεχνικό ασφαλείας δόθηκαν μόνο στο 37,3% των ερωτηθέντων. Ακόμη κι εκεί που είναι υποχρεωτική η απασχόληση ιατρού εργασίας, σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στο ερώτημα για το εάν δόθηκαν ειδικές οδηγίες για την προφύλαξη από τον κορονοϊό απαντά καταφατικά μόνο το 57,7%.

Επομένως, πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι; Kυρίως με τη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων (93,8%), με τον επαρκή αερισμό χώρων (72,2%), με την τοποθέτηση αφισών και οδηγιών προστασίας σε εμφανή σημεία (70,8%).

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του στρες που εντοπίζεται αυξημένο, βοήθεια δίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες μόνο στο 11% των εργαζομένων.

Τα ευρήματα της έρευνας θα περίμενε κανείς να οδηγήσουν τη διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ και την πρόεδρό του σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και σε μια αυστηρή προειδοποίηση για τήρηση μέτρων στο 100% των επιχειρήσεων.

«Τα συμπεράσματα οφείλουμε να τα συζητήσουμε την επόμενη μέρα, τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και εργαζομένων για τη διαμόρφωση πολιτικών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όχι μόνο συγκυριακά και υπό το καθεστώς της πανδημίας», δηλώνει η Ρ. Μπαρδάνη, εκπλήσσοντάς μας για την πολυτέλεια του χρόνου που νομίζει ότι έχει ως Ινστιτούτο όταν τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα αποδεικνύουν ότι... ο χρόνος έχει τελειώσει.

The time is over. Αναμένουμε σύντομα να δημοσιευτούν και τα στοιχεία από τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις του ΕΛΙΝΥΑΕ στους εργασιακούς χώρους σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει το υπουργείο Εργασίας για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και τη συνεργασία του με τον ΕΟΔΥ στους χώρους εργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετρώντας την αξιοπρέπεια του μισθού
Ερευνα του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς φωτίζει το ειδικό βάρος της κατώτατης αμοιβής στην καθημερινότητα των μισθωτών, σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων. Θα παρουσιαστεί το απόγευμα στον Πολυχώρο «Σπούτνικ»
Μετρώντας την αξιοπρέπεια του μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid
Από τη Δευτέρα αρχίζει η κοινοποίησή τους σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις αλλά και σε εργοδότες που παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους ή υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ
Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και γι' αυτό σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, τον οποίο τώρα επιχειρεί να παρατείνει η...
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας
Στον βαθμό που δεν ανακοπεί και πάλι η λειτουργία της αγοράς και ειδικότερα του λιανικού εμπορίου και των τουριστικών επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται με το «ζέσταμα» της οικονομίας να δούμε ακόμη και αύξηση των...
20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας