• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.1°C / 5.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.9°C / 2.1°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.6°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.3°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.2°C / 2.8°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίτο προσκλητήριο φορολογικής μετανάστευσης

 • A-
 • A+
Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα οφέλη που έχει δρέψει η κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα εφαρμογή ανάλογου μέτρου για συνταξιούχους και μεγαλοεπενδυτές • Νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, αυστηρότερα πρόστιμα για λαθρεμπόριο.

Τα μεγάλα πορτοφόλια του εξωτερικού και όχι μόνο εξακολουθεί να «κυνηγά» η κυβέρνηση για να φέρει φρέσκο χρήμα στην οικονομία και να αλλάξει την ψυχολογία στην αγορά. Με το νέο πρόγραμμα ιθαγένειας «non dom» κόβεται στη μέση η φορολογία για τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα καταστούν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας. Επί της ουσίας πρόκειται γι’ αυτούς που θα έρθουν να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας ή θα εργαστούν με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών.

Οπως και να ‘χει πάντως, είναι το τρίτο κατά σειρά προσκλητήριο που απευθύνεται σε εύπορα ή λιγότερο εύπορα άτομα, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς, ενώ βαρύτητα δίνεται σε αυτά που έφυγαν στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης από τη χώρα μας. Είχε προηγηθεί αυτό προς τους συνταξιούχους στην καρδιά του καλοκαιριού και στους μεγαλοεπενδυτές στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα οφέλη που έχει δρέψει η κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου.

Αυτά προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα, ενώ θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων (με βάση τη νέα κλίμακα εκπομπής ρύπων) που εκτελωνίζονται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ειδικότερα:

1. Θεσπίζονται κίνητρα για την προσέλκυση φυσικών προσώπων, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, που θα γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας. Τα κίνητρα είναι τα ακόλουθα:

■ Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για 7 έτη.

■ Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Υπάρχουν ωστόσο και προϋποθέσεις, οι οποίες είναι:

■ Ο αιτών να μην είναι φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στη χώρα μας.

■ Η Ελλάδα να έχει υπογράψει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με τη χώρα της ΕΕ ή το κράτος από το οποίο θα γίνει η μεταφορά έδρας.

■ Να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα ως μισθωτός σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στη χώρα μας.

■ Να παραμείνει στην Ελλάδα για μία διετία.

Τα κίνητρα ισχύουν και για την εγκατάσταση στην Ελλάδα φορολογούμενων φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με βάση το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης ρύπων (WLTP) που θα εφαρμόζεται για τα οχήματα που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ενωση/ΕΟΧ από το νέο έτος. Με το νέο πρότυπο οι μετρούμενοι ρύποι ανά όχημα είναι σχετικά υψηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο (NEDC) αλλά με παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού δεν επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο ύψος των τελών που βαρύνουν τους κατόχους των Ι.Χ.

3. Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων. Με το νέο ποινολόγιο η λαθρεμπορία θα τιμωρείται ακόμα και με κάθειρξη 10 ετών, εάν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ελαφρύτερο εκκαθαριστικό αναμένεται να λάβουν φέτος τρεις κατηγορίες φορολογούμενων. Η εφορία, όμως, καραδοκεί περιμένοντας στη γωνία τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020.
Κερδισμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια για τρίτο κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει σταδιακά την εισφορά αλληλεγγύης από το 2021, με στόχο την οριστική κατάργηση, να μειώσει στο 20% τον συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων για τη χρήση του 2021 και τους συντελεστές...
Σχέδια για τρίτο κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος η παράταση μεταβιβάσεων
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων τους τελευταίους μήνες.
Μονόδρομος η παράταση μεταβιβάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας