Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλαγές στον ΟΑΕΔ και στην ετήσια άδεια προαναγγέλλει η Ε.Ε.
EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγές στον ΟΑΕΔ και στην ετήσια άδεια προαναγγέλλει η Ε.Ε.

  • A-
  • A+
Αναμονή μέχρι τα τέλη του 2021 για χιλιάδες συνταξιούχους που ζουν... χωρίς σύνταξη - Εκτοξεύτηκαν πάνω από 300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις.

«Περιορισμένες δυνατότητες» να παρέμβει στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία στην εργασία αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ΟΑΕΔ στην 8η έκθεση αξιολόγησης, παρ' όλο που, όπως εκτιμά, «η ελληνική αγορά εργασίας έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ανθεκτική μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, αν και η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας ενέχει σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την απασχόληση». Πρακτικά η Ε.Ε. αμφισβητεί τη δυνατότητα των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης να υποστηρίξουν «ένα αποτελεσματικό σύστημα ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, προκειμένου να παρασχεθεί αποτελεσματική υποστήριξη της αγοράς εργασίας στους αιτούντες εργασία».

Δεν αποκλείεται η κριτική να συνδέεται με την αμφισβήτηση από κυβερνητικά στελέχη του μοντέλου διοίκησης του Οργανισμού που στηρίζεται στην τριμερή εκπροσώπηση κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών και δεν παρέχει απεριόριστη ελευθερία κινήσεων στον Διοικητή.

ΑΔΕΙΕΣ: Παρότι δεν έχει τεθεί καν σε διαβούλευση, και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί έναρξη συζητήσεων με τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ, η Επιτροπή ανακοινώνει ότι ο νέος εργασιακός νόμος είναι «σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους» εκφράζοντας την ικανοποίησή της διότι «προβλέπει σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν, μεταξύ άλλων, τους κανόνες που αφορούν τον χρόνο εργασίας και την ετήσια άδεια, τη νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης, τις απολύσεις και το συνδικαλιστικό δίκαιο. Προβλέπει, επίσης, την επέκταση της πατρότητας και της γονικής άδειας και τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, φέρνοντας την εθνική εργατική νομοθεσία πιο κοντά στις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι επίσης εντός του περιεχομένου του νέου νομοθετήματος».

Σχεδόν τα περισσότερα σημεία έχουν γίνει γνωστά, πλην των αλλαγών στην ετήσια άδεια, όπου από την πλευρά των εργοδοτών έχει τεθεί θέμα αλλαγής του τρόπου που επιμερίζεται μέσα στο έτος.

Κριτικά στέκεται απέναντι στην εφαρμογή της σύνδεσης του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος (ΚΕΑ) με την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι «υπήρξε περιορισμένη πρόοδος όσον αφορά την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου που μέσα από τη συστηματική παροχή υπηρεσιών θα οδηγήσει τους αποδέκτες του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος σε επανένταξη στην αγορά εργασίας». Το μεταρρυθμισμένο οικογενειακό επίδομα και το επίδομα στέγασης συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Μάλιστα, η Ε.Ε. επισημαίνει ότι οι δαπάνες για αυτά τα επιδόματα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2021, εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από την 8η έκθεση αξιολόγησης καθίσταται σαφές ότι οι συνταξιούχοι με εκκρεμείς αιτήσεις θα αναμείνουν αρκετά μέχρι να εκκαθαριστεί η αίτησή τους. Επισημαίνεται ότι η «εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών απαιτήσεων αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2021» και όχι μέχρι τον Ιούνιο, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο Εργασίας. «Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί στην κυκλοφορία των ατόμων αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των καθυστερήσεων, ιδίως στον τομέα των συντάξεων, καθώς η εργασία δεν μπορεί να γίνει με απομακρυσμένο τρόπο», συμπληρώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμώνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, τα 497 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις.

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι εκκρεμείς συντάξεις αναλογούσαν σε 389 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά υψηλότερες ήταν οι υποχρεώσεις των Ταμείων, στα 338 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ανήλθαν σε 446 εκατ. και 341 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπ. Εργασίας, συγχρονίζοντας επικοινωνιακά το βήμα του με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το πλήθος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν 163.224 - δεν συμπεριλαμβάνονται όμως ούτε οι αιτήσεις των διεθνών συντάξεων, ούτε των περίπου 80.000 παράλληλων, ούτε οι αναπηρικές και οι επικουρικές που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις, επιβεβαιώνοντας την κριτική μας για τον τριπλασιασμό τους μετά τις εκλογές του 2019. Στους δυο μήνες που μεσολάβησαν, όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση, αλλά οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν στις 360.000. Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους που ζουν στην ανέχεια και την ανασφάλεια σε μια περίοδο που βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση», σχολίασε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαδικτυακή συμβουλευτική
Η πρόσβαση στο ραντεβού δεν απαιτεί αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες καθώς γίνεται απευθείας μέσω συνδέσμου που αποστέλλεται στο email του αιτούντος.
Διαδικτυακή συμβουλευτική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενική στήριξη για εργαζόμενους με τίτλο κτήσης ή εργόσημο
Η «Εφ.Συν.» έχει γίνει αποδέκτρια επιστολών και μηνυμάτων διαμαρτυρίας από ανθρώπους που ούτε στο πρώτο, ούτε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας συμπεριελήφθησαν στους δικαιούχους των βοηθημάτων για την αναστολή...
Μηδενική στήριξη για εργαζόμενους με τίτλο κτήσης ή εργόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σεισμικές αλλαγές στο κοινωνικό κράτος και στην αγορά εργασίας
Σεισμικές αλλαγές βασισμένες στο υπόδειγμα ανάλυσης του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, για την ισορροπία στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία κινήτρων τόσο για ανέργους όσο και για επιχειρήσεις, αναμένεται...
Σεισμικές αλλαγές στο κοινωνικό κράτος και στην αγορά εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργασία με διατήρηση επιδόματος ανεργίας
Δυνατότητα διατήρησης του επιδόματος ανεργίας με διατήρηση περιστασιακής ή αγροτικής εργασίας προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που είναι στη διαδικασία διαβούλευσης μέχρι...
Εργασία με διατήρηση επιδόματος ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι εργοδότες σε ευρωπαϊκό μηχανισμό για κατώτατο μισθό
Οι Ευρωπαίοι εργοδότες επισημαίνουν ότι το ύψος των μισθών πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να διατηρείται και να μεγεθύνεται η απασχόληση και να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα.
Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι εργοδότες σε ευρωπαϊκό μηχανισμό για κατώτατο μισθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας