Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.2°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.1°C / 11.0°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 1.1°C / 15.0°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 15.6°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  4 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.3°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αργά χθες βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δικαιολογητικών των επιχειρήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο. Η υποβολή μπορεί να γίνεται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ ή τμήματος αυτού θα γίνουν σταδιακά αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις. Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου μπορούν να γίνονται και οι διορθώσεις.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, το υπουργείο δεσμεύτηκε πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, για τον μήνα Νοέμβριο, και μόνο γι’ αυτήν την περίπτωση και προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων πρέπει να υποβληθούν (από 15/11/2020) έως και τις 24/11/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος και μέχρι τις 24/11 πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις και οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων.

Προσοχή! Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν τίθεται η σύμβασή του για πρώτη φορά σε αναστολή. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει 2 εργοδότες, οι οποίοι είναι κλειστοί από δημόσια αρχή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δυο, πληρώνεται με τους κλειστούς.

Επίσης, σε περίπτωση επικάλυψης η ημέρα υπολογίζεται μόνο μία φορά, δηλαδή η ημερομηνία που εργάζεται και στους δύο εργοδότες υπολογίζεται μόνο μία φορά. Επίσης, στην περίπτωση διαφορετικών διαστημάτων λαμβάνουμε υπόψη το μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει αναστολή σύμβασης σε μια κλειστή επιχείρηση και σε μια πληττόμενη, θα πληρωθεί με τον πληττόμενο και το ποσό της αποζημίωσης θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο των κλειστών.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή αυτός με την πλήρη απασχόληση, δεν θα λάβει καθόλου ειδική αποζημίωση, ακόμη κι αν έχει παγώσει η σύμβασή του από την επιχείρηση όπου εργάζεται με μερική απασχόληση.

Τηλεργασία

Νέο ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οφείλουν να συμπληρώσουν όλες οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και εφαρμογής της υποχρεωτικής τηλεργασίας με τους εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Με το έντυπο πρέπει να τεκμηριώνονται οι λόγοι που δικαιολογούν ως απολύτως αναγκαίο το προσωπικό που παραμένει στον χώρο εργασίας και δεν απασχολείται εξ αποστάσεως.

Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να δηλώσουν ότι το 50% του προσωπικό τους εργάζεται με τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό και εάν δεν το εφαρμόσουν, τότε θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο των 3.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο καθεστώς τηλεργασίας δεν μπορούν να υπολογιστούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν νόμιμη άδεια μητρότητας ή ασθένειας.

Ειδική άδεια

Με το κλείσιμο από σήμερα Νηπιαγωγείων, Βρεφονηπιακών και Δημοτικών Σχολείων επανέρχεται η γενική χρήση της Ειδικής άδειας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, για όσους έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, θα γίνει αποδεκτή η δήλωση, κατά την τελευταία μέρα του 4ημέρου, οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση. Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται καταρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο.
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται οι εργοδότες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Εντυπο 4.1.
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
Μπορεί η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων για ορισμένους κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης, αλλά άλυτα παραμένουν πολλά προβλήματα που έθεσαν μεγάλο αριθμό εποχικά...
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας στους πέντε μισθωτούς παίρνει 500 ευρώ και κάτω
Από την επεξεργασία δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι είναι πάνω από 2 εκατ. οι μισθωτοί ● Το 88,5% των επιχειρήσεων απασχολεί 1 έως 10 εργαζόμενους.
Ενας στους πέντε μισθωτούς παίρνει 500 ευρώ και κάτω
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώσεις ενίσχυσης πολιτιστικών επιχειρήσεων
Εως και την Παρασκευή 26/2/2021 οι επιχειρήσεις του Πολιτισμού μπορούν να υποβάλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με στόχο τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης λόγω του κορονοϊού.
Δηλώσεις ενίσχυσης πολιτιστικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νέα μέτρα για τους εργασιακούς χώρους
Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ● Επεκτείνεται η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021 ● Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας ● Εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ
Τα νέα μέτρα για τους εργασιακούς χώρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας