• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.3°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  83%

Στόχος του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα είναι να αναδείξει μεν τις διαφορές, αλλά να επιμείνει περισσότερο στα σημεία σύγκλισης και να καταθέσει προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μήνυμα στήριξης από τον ΣΕΒ

 • A-
 • A+

Από τη φάση του «κανακέματος» και της ευρείας αποδοχής (ως αντιπολίτευση) σε εκείνη της «εποικοδομητικής κριτικής» αλλά και των συγκεκριμένων προτάσεων για συνεργασία στο όνομα της ανάπτυξης περνούν πλέον οι σχέσεις των βιομηχάνων με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη Δευτέρα ο επιχειρηματικός κόσμος θα υποδεχτεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα στο «άβατο» της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, και πέρα από την ιστορικότητα των ίδιων των στιγμών, τόσο για τους βιομηχάνους όσο και για την Αριστερά, αμφότερες οι πλευρές θα έχουν μια ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις θέσεις και τη στρατηγική τους για την ανάπτυξη.

Η γενική συνέλευση του ΣΕΒ γίνεται φέτος στην πιο καθοριστική ίσως καμπή των διαπραγματεύσεων και σε περιβάλλον μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, και το βέβαιο είναι πως οι δύο πλευρές θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να ξεδιπλώσουν τις απόψεις και τη στρατηγική τους για το πώς αντιλαμβάνονται την «επόμενη μέρα», όπου πλέον το μεγάλο στοίχημα θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάκαμψη από τα χαλάσματα της εξαετούς κρίσης.

Καθόλου τυχαίο ότι το όνομα που έδωσε ο ΣΕΒ στη φετινή του εκδήλωση είναι «Συνεργασία για την ανάπτυξη» θέλοντας, όπως εξηγούν στελέχη του, να δείξει αφενός ότι δεν θεωρεί την Αριστερά «παρένθεση» στη διακυβέρνηση της χώρας και αφετέρου να τονίσει την ανάγκη για συνεννόηση μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα στο μέτωπο των επενδύσεων.

Το μήνυμα της στήριξης προς την κυβέρνηση και τις περισσότερες από τις βασικές πολιτικές επιλογές της στη διαπραγμάτευση, με έμφαση στον περιορισμό της λιτότητας, αναμένεται ότι θα είναι ηχηρό και καθαρό από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, που ούτως ή άλλως δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική στο πολιτικό τοπίο.

Ξεκάθαρη όμως αναμένεται ότι θα είναι και η ανάδειξη των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών σε επιμέρους αιχμηρά ζητήματα, που άπτονται κυρίως της λειτουργίας της αγοράς εργασίας: η απελευθέρωση των απολύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μονομερής δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία είναι θέματα που θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΕΒ έχει δείξει ότι βρίσκεται «απέναντι» και δεν προτίθεται να τείνει χείρα βοηθείας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τους οποίους μοιράζεται λίγο-πολύ την ίδια αντίληψη για το πώς θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Οι βιομήχανοι, όπως και άλλοι εργοδοτικοί φορείς, έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά απορρίπτουν τη διά νόμου αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς η άποψη που προβάλλουν είναι πως με τον τρόπο και στον χρόνο που επιχειρείται να αυξηθούν τα εισοδήματα, αφενός θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και αφετέρου θα... ευνοηθούν οι ξένοι ανταγωνιστές της ελληνικής βιομηχανίας στους οποίους θα καταλήξει έμμεσα το προϊόν της αύξησης των αποδοχών.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, όπως λένε συνεργάτες του, είναι να αναδείξει μεν τις διαφορές, αλλά να επιμείνει περισσότερο στα σημεία σύγκλισης και να καταθέσει προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Ντιμπέιτ ιδεών»

Στο πλαίσιο αυτό οι βιομήχανοι θα περιμένουν να ακούσουν από τον Αλέξη Τσίπρα το «στίγμα» για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά θα παρουσιάσουν παράλληλα και το δικό τους «σχέδιο για την ανάπτυξη» με 82 δράσεις σε 11 επιμέρους τομείς, μεταξύ των οποίων η φορολογία, η πρόσβαση σε ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης, η μείωση του ενεργειακού κόστους, ο ανασχεδιασμός της βιομηχανικής πολιτικής, ο ανταγωνισμός, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, το σύστημα αδειοδότησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το «ντιμπέιτ ιδεών» που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΣΕΒ, καθώς έχουν προσκληθεί να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο (σ.σ. το όνομά του έχει εμπλακεί στο παρελθόν και στις υποθέσεις των ελληνικών εξοπλιστικών λόγω της θητείας του στις Rheinmetall και STN Atlas), ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ισπανικών Επιχειρήσεων Χοσέ Βινσέντε Γκονζάλες και ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού ΣΕΒ (Business Europe) Μάρκους Μπέιερ με την Ιταλίδα επικεφαλής του Συνδέσμου Εμα Μαρτσενγκάλια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
Ενα από τα κυριότερα προσκόμματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι περιορισμοί που θέτει το πτωχευτικό δίκαιο, τόσο ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης...
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέζουν για «τρόικα εσωτερικού»
Ρόλο και θέση στην «τρόικα εσωτερικού» για τη διαμόρφωση των όρων εφαρμογής του νέου Μνημονίου διεκδικεί ανοιχτά πλέον η επιχειρηματική ελίτ της χώρας, παρουσιάζοντας παράλληλα ως μονόδρομο τη συγκρότηση...
Πιέζουν για «τρόικα εσωτερικού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου
Επενδύσεις-μαμούθ στον κλάδο της βιομηχανίας δρομολογεί ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βγαίνει στις αγορές με ομολογιακό δάνειο 200-250 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος θα επενδύσει πάνω από 400 εκατ....
500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στοιχίζονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και φωτογραφίζουν συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων που πιέζουν να...
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταρτοπόλεμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ
Ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και προσφυγές στα δικαστήρια, με νομικό επιχείρημα ότι μέρος των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ανήκει τους εργαζομένους της ως αποτέλεσμα της παρακράτησης ασφαλιστικών...
Ανταρτοπόλεμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται νέο αναπτυξιακό σχέδιο
Το περιβόητο «Αναπτυξιακό Σχέδιο» της Ελλάδας έχει εξελιχθεί στο σύγχρονο γεφύρι της Αρτας για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας. Σχεδόν κάθε μία είχε και από ένα στο μυαλό της, με...
Αναζητείται νέο αναπτυξιακό σχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας