• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.6°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.4°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 22.6°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.2°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.5°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.8°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 18.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 20.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.4°C / 22.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  43%

Στις επιχορηγήσεις αναμένεται να ενταχθούν και αυτοαπασχολούμενοι ή οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις για στήριξη μικρών επιχειρήσεων

 • A-
 • A+

Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του συνολικού ποσού που μπορούν να διαθέσουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας σε προγράμματα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για τα ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις, με επιστολή προς τους περιφερειάρχες ενημερώνει για τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν περισσότεροι ΚΑΔ και να δοθούν επιπλέον κονδύλια σε κάθε Περιφέρεια.

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διανέμουν οι Περιφέρειες από τα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, πέρα από τα 200 εκατομμύρια ευρώ, που θα δοθούν με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ύψους 5.000 ώς 50.000 ευρώ, υπάρχει η πρόθεση να χορηγηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Αυτό δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.», ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επιβεβαιώνοντας σχετική ενημέρωση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις ώστε να ενταχθούν περισσότερες νομικές μορφές και επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Ωστόσο, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης αν αυτό θα γίνει μέσω του υφιστάμενου προγράμματος ή αν θα ανακοινωθεί νέο.

Προς το παρόν, το μόνο που επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι έχει συνταχθεί επιστολή προς την Ευρ. Επιτροπή με τους νέους προς ένταξη ΚΑΔ και αναμένεται η έγκριση. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από τα προγράμματα στήριξης των Περιφερειών και ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση από τους μικρούς επιχειρηματίες που αναζητούν εναγωνίως ενέσεις ρευστότητας εν μέσω του δεύτερου λοκντάουν.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αντί σαφούς ενημέρωσης από τους κατεξοχήν αρμόδιους, η πληροφόρηση προς τα ΜΜΕ και τους ενδιαφερόμενους φτάνει μέσα από το «σπασμένο τηλέφωνο», είτε από επαγγελματικές ενώσεις, είτε από υποσχέσεις από περιφερειάρχες.

Αποκλεισμοί λόγω ...συγχωνεύσεων

Παράλληλα με τις θετικές εξαγγελίες, που μένει να υλοποιηθούν, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες μικρών επιχειρήσεων, που ενώ έχουν πληγεί σημαντικά από το πρώτο κύμα του κορονοϊού και κινδυνεύουν με αφανισμό, δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία για να ενταχθούν στα προγράμματα των Περιφερειών. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί επαγγελματίας του κλάδου της εστίασης από το κέντρο της Αθήνας, που πέρυσι διατηρούσε δύο μικρά καταστήματα με διαφορετικά ΑΦΜ. Φέτος, λόγω συγχώνευσης σε κοινό ΑΦΜ, δεν δικαιούται επιχορήγηση, μολονότι ο τζίρος των δύο καταστημάτων συρρικνώθηκε σχεδόν στο μισό.

«Σαν κι εμένα υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που μέσα στο 2019 έπραξαν το ίδιο. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει πρόνοια για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν συγχωνευτεί και εξαιτίας αυτού δεν είναι συγκρίσιμες οι περίοδοι αναφοράς για τον υπολογισμό της βαθμολογίας ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» δηλώνει ο επιχειρηματίας στην «Εφ.Συν», ο οποίος έχει κοινοποιήσει υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»
Το κίνδυνο αποκλεισμού 200.000 μικρών εμπορικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών επισείει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ● Ο πρόεδρός της Γ. Καρανίκας μιλάει...
«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα της επιστρεπτέας... λυπητερής
Πολλών ταχυτήτων ο λογαριασμός που θα εκδοθεί και θα σταλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για το ύψος των δανείων που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η ώρα της επιστρεπτέας... λυπητερής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
Ερευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται το λουκέτο ● Mία στις δύο μικρές επιχειρήσεις είτε έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα είτε της αρκούν για μόλις έναν μήνα.
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόκκινες γραμμές για άνοιγμα λιανεμπορίου
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά πρωτόκολλα προέκριναν οι περισσότεροι απ' τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Άνοιγμα της αγοράς, κανόνες και...
Κόκκινες γραμμές για άνοιγμα λιανεμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπιχορηγήσεις σε Δυτ. Αττική και Κοζάνη
3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν τα Χριστούγεννα και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αφορά περίπου 1.500 επιχειρήσεις στη Δ. Αττική. Επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές ζητεί ο Β. Κορκίδης.
Eπιχορηγήσεις σε Δυτ. Αττική και Κοζάνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς το Μαξίμου τα κλειδιά της εστίασης
Στις 31 Μαρτίου το... ραντεβού με τους επαγγελματίες, μεταξύ άλλων να ζητάνε κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων, μείωση του ΦΠΑ στο 6% και στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Προς το Μαξίμου τα κλειδιά της εστίασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας