Αοπλη στον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος αφήνει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση αναγγέλλοντας μονομερώς το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση οδηγείται σε συνεχή συρρίκνωση, επισημαίνει ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Μανώλης Παναγιωτάκης, εξηγώντας τις απειλές που προκύπτουν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την κοινωνική-οικονομική ισορροπία στη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ. Παναγιωτάκης, επικεφαλής της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούλιο του 2019, έδωσε συνέντευξη στο διαδικτυακό kozan.gr παραθέτοντας με απλά λόγια τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας: «H απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο του 2019 την απολιγνιτοποίηση είναι μια μονομερής ενέργεια σε σχέση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μας την επέβαλε κανείς», είπε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι αφού το ανακοινώσαμε από μόνοι μας δεν δικαιούμαστε πλέον να ζητάμε ανταλλάγματα.
Το αποτέλεσμα είναι να υποκαθίσταται η παραγωγή του λιγνίτη με εργοστάσια που καίνε εισαγόμενο φυσικό αέριο, όπου ιδιωτικά συμφέροντα έχουν ήδη ισχυρή θέση και ετοιμάζονται να την ενισχύσουν περαιτέρω. Δεν είναι όμως ασύμφορες οι μονάδες λιγνίτη λόγω των «δικαιωμάτων» που πληρώνονται για τους ρύπους; «Κατηγορηματικά, όχι» απαντά ο κ. Παναγιωτάκης. Μιλά για τρεις συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες, εκτιμώντας ότι με «πρόστιμο» ρύπων στα 25 ευρώ ανά τόνο, η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα έχει κόστος 45,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η «Μελίτη» στη Φλώρινα 54,3 ευρώ και ο «Αγιος Δημήτριος» στην Κοζάνη 64,5 ευρώ. Δηλαδή, τιμές χαμηλότερες από τα 67,9 ευρώ που θα χρειάζεται η μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.
Απαραίτητες ώστε να μην απειληθεί η ασφάλεια εφοδιασμού χαρακτηρίζει αυτές τις πιο σύγχρονης τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες ο κ. Παναγιωτάκης. Οπως εξηγεί, με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 2030 θα υπάρχει θερμική ενέργεια μόνον από φυσικό αέριο, 6,9 γιγαβάτ, στην οποία προστίθενται 1,5 γιγαβάτ από «αποθήκευση» (αντλησιοταμίευση υδροηλεκτρικών) και 1,3-1,4 γιγαβάτ από συσσωρευτές.
Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε ισχύ περίπου 9,7 γιγαβάτ, ενώ στην αιχμή της ζήτησης, οι ανάγκες κατανάλωσης θα ξεπερνούν τα 11,5 γιγαβάτ. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα από την Ελλάδα που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και δεν διασυνδέεται «γύρω γύρω με προηγμένες ηλεκτρικά και οικονομικά χώρες, ώστε να στηρίζεται το σύστημα από τους γείτονές της;» Σήμερα η ΔΕΗ παράγει το 65% του ηλεκτρισμού από καύσιμα (έναντι 35% των ιδιωτικών μονάδων), ενώ το 2030 θα πέσει στο 37,9%, όταν κλείσει και η Πτολεμαΐδα 5 η οποία ακόμη κατασκευάζεται.
Ο κ. Παναγιωτάκης δηλώνει αντίθετος στα σχέδια για χιλιάδες φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία όπου κλείνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί. Θυμίζει ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις ιδιωτών για νέα φωτοβολταϊκά ξεπερνούν επτά φορές την αναμενόμενη ζήτηση, άρα δεν υπάρχει χώρος ούτε και σταθερά εδάφη για να τοποθετήσει παρά μόνον ελάχιστα η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Τέλος, ζητά σοβαρά μέτρα για στήριξη της κοινωνίας από την ίδια τη ΔΕΗ, όπως τη διάθεση εκτάσεων για ερευνητικούς σκοπούς (Smart Cities), ειδικές καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά και σχέδια όπως αυτό της δικής του διοίκησης για την οργάνωση κινηματογραφικών στούντιο μεγάλων παραγωγών στην Πτολεμαΐδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας