• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 2.4°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 1.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 5.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  61%
Francois Lenoir, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλείνουν οι εκκρεμότητες για το πακέτο 1,824 τρισ. ευρώ

 • A-
 • A+
Τελική συμφωνία για προϋπολογισμό 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης. Αιωρείται ακόμη η απειλή του ουγγρικού βέτο. Τους όρους για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης ενέκριναν και οι αρμόδιες επιτροπές του Ε.Κ.

Με ανοιχτή την απειλή βέτο από την πλευρά της ουγγρικής κυβέρνησης σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο μηχανισμός αποκλεισμού από τους κοινοτικούς πόρους σε κράτη που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλείνουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χθες, η γερμανική προεδρία της Ε.Ε., διά του μόνιμου αντιπροσώπου της Γερμανίας στην Ε.Ε. Μίκαελ Κλάους, ανακοίνωσε την τελική συμφωνία για το πακέτο, ύψους 1,824 τρισ. ευρώ (1,074 τρισ. του προϋπολογισμού 2021-2027 και 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης). Ο συμβιβασμός με τη διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

■ την ενίσχυση των προγραμμάτων «Ορίζων», EU4Health και Erasmus +, κατά 15 δισ. ευρώ

■ μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορεί η Ε.Ε. να ανταποκριθεί σε απρόβλεπτες ανάγκες

■ μεγαλύτερη συμμετοχή της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, δηλαδή του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στην εποπτεία των εσόδων του Ταμείου Ανάκαμψης

■ πιο φιλόδοξους στόχους στις δαπάνες για τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων

■ έναν οδικό χάρτη για την εξασφάλιση νέων ιδίων πόρων της Ε.Ε.

Η συμφωνία θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. -όπου υπάρχει ο κίνδυνος του ουγγρικού, και όχι μόνο, βέτο- και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλο ένα βήμα απεμπλοκής για το πακέτο χρηματοδότησης κατά της πανδημίας έγινε, επίσης, τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Επιτροπές Προϋπολογισμού και Οικονομικής-Νομισματικής Πολιτικής ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 672,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί την καρδιά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος μόνο για τα κράτη-μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου. Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα υποβάλει κάθε κυβέρνηση πρέπει να συνάδουν με έξι προτεραιότητες της Ε.Ε. (πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, οικονομική συνοχή και ανταγωνιστικότητα, κοινωνική και εδαφική συνοχή, θεσμική αντίδραση σε κρίσεις). Κάθε εθνικό σχέδιο πρέπει να αξιοποιεί τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού του για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και τουλάχιστον το 20% για ψηφιακές δράσεις.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν η χρηματοδότηση να είναι διαθέσιμη για τέσσερα έτη (αντί για τρία που πρότεινε το Συμβούλιο) και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να μπορούν να ζητούν έως και 20% προχρηματοδότηση αντί του 10% που προτείνει το Συμβούλιο. Τέλος, ζητούν η Κομισιόν να λογοδοτεί στο Ε.Κ. με εκθέσεις δυο φορές τον χρόνο για το πώς δαπανούν τα χρήματα τα κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη «σέντρα» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) ότι θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα στον «δειγματοληπτικό» έλεγχο που θα ασκήσει σε έξι χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να αξιολογηθεί...
Στη «σέντρα» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζο» 2023 βλέπει η ΤτΕ
Προβλέπει πληθωρισμό 5,8%, επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6%, φρενάρισμα της κατανάλωσης ● Ανησυχεί για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά αισιοδοξεί για τις επενδύσεις που θα τρέξουν με 10% τον χρόνο μέχρι και το...
«Γκρίζο» 2023 βλέπει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε πτώση το αέριο
Αξιωματούχος του Κατάρ εξέφρασε δυσφορία σε διεθνή ΜΜΕ για τις έρευνες περί το σκάνδαλο Qatar-gate και το λόμπινγκ στο Ευρωκοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας την «απειλή» ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις...
Σε πτώση το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το «δίπορτο» της PwC
«Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ένας σύμβουλος που έχει συμβάλει καθοριστικά στην ετοιμασία του, γίνεται και ανάδοχος του έργου;». Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ταινίας θρίλερ για τις...
Στο Ευρωκοινοβούλιο το «δίπορτο» της PwC
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικές 6 από τις 23 περιφέρειες της Ε.Ε. με ανεργία νέων άνω του 30%
Ποσοστά ανεργίας τουλάχιστον 14,5% καταγράφηκαν σε 9 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, 8 της Ισπανίας, 4 της Γαλλίας και 4 της Ιταλίας.
Ελληνικές 6 από τις 23 περιφέρειες της Ε.Ε. με ανεργία νέων άνω του 30%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γεράκι» η Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο
«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού...
«Γεράκι» η Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας