Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα ασταθή πόδια του προϋπολογισμού 2021
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ασταθή πόδια του προϋπολογισμού 2021

  • A-
  • A+
Αναθεωρούνται επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021 και για το έλλειμμα.

Δέκα ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή (20 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση 10% για το 2020, από 8,2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση. Εξέλιξη η οποία πυροδοτεί αλλαγές σε ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα, αφού θέτει σε νέα βάση τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021, ενώ μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις σε όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση και το νέο lockdown στη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, χθες από το βήμα της Βουλής, αναγνώρισε πως «έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες, και υγειονομικά και οικονομικά» ενώ εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει την αρχική παρακινδυνευμένη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 7,5%, που βασίζεται στο σενάριο ότι το 2021 θα ληφθούν προκαταβολές 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια), όταν δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ βοήθειας από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εξαργύρωση των ελληνικών επιταγών που αφορούν το Πρόγραμμα SURE («Συνεργασία»), από το οποίο 2,7 δισ. ευρώ αναμένονταν από το καλοκαίρι.

Και μόνο το γεγονός αυτό υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να κατεβάσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 4,5%, με την ελπίδα ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα αλλάξει την ψυχολογία στα νοικοκυριά, ωθώντας σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 5,8% το 2021.

Ο ρυθμός της ανάπτυξης είναι το ένα «ασταθές πόδι» στο οποίο στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός. Υπάρχει όμως και δεύτερο που τρίζει και προβλέπει έλλειμμα μόλις 1% του ΑΕΠ ή 1,862 δισ. ευρώ. Είναι το σενάριο βάσης το οποίο αποσύρεται -μετά την εκτίναξη των κρατικών δαπανών φέτος στα 70 δισ. ευρώ και τις τρύπες στα ταμεία που έχουν ανοίξει η νέα σκληρή καραντίνα, οι αναστολές στις πληρωμές των φόρων και των οφειλών και ο ισχνός τζίρος στην αγορά- και δίνει τη θέση του στο δυσμενές, που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, όταν φέτος θα κλείσει πάνω από 7% του ΑΕΠ ή πάνω από 11,8 δισ. ευρώ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας).

Είναι ένα σενάριο το οποίο απεύχεται η κυβέρνηση διότι βάζει τη χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες με τους θεσμούς. Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο.

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που επανέλαβε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ότι τα χρήματα αυτά «τα δανειζόμαστε από το μέλλον» ξυπνώντας για ακόμα μια φορά τον εφιάλτη των μνημονίων. Την επόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου δίνεται η έκθεση της Κομισιόν που θα σχολιάζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης και θα υπάρχουν αυστηρές παρατηρήσεις πάνω στα «κόκκινα» δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου ενώ λίγες ημέρες πριν, στις 24, θα βρεθεί στο τραπέζι του Euroworking Group.

Εξπρές «περαίωση» με δόσεις και bonus στις προσαυξήσεις

Ειδική επιτροπή για εξπρές «περαίωση» των χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια με ισχυρά μπόνους στους φορολογούμενους, θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την εισροή «ζεστού χρήματος» στα δημόσια ταμεία που αδειάζουν συνεχώς από τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών θα εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογουμένων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων. Παράλληλα θα αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων και καταβολή του φόρου σε έως 24 δόσεις.

Με την επίλυση της διαφοράς, και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον κατά 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5-8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17–20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόλλησε... υπερπλεονάσματα και ο Σταϊκούρας
Με πρόβλεψη για πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 και με σενάρια για εφάπαξ παροχές τον Δεκέμβριο ήδη συντάσσεται ο προϋπολογισμός του 2020, με τα βασικά του μεγέθη να «φιλτράρονται» από τους δανειστές.
Κόλλησε... υπερπλεονάσματα και ο Σταϊκούρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
Ορατό το ενδεχόμενο διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ● Στο -10,5% κλείνει το 2020 ● Ανεπανόρθωτα τα πλήγματα στα δημόσια έσοδα ● Νέο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την απειλή μαζικών...
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαερώθηκαν πάνω από 20 δισ. ΑΕΠ
Με τους χειρότερους οιωνούς για την οικονομία και τον προϋπολογισμό που απειλείται με νέα αναθεώρηση επί τα χείρω ξεκινά ο επόμενος χρόνος για την κυβέρνηση.
Εξαερώθηκαν πάνω από 20 δισ. ΑΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας