• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.1°C / -0.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.5°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.0°C / -1.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -8.6°C / -7.1°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / 2.9°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.3°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.1°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.6°C / 0.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.8°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -4.3°C / -0.8°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέκα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για ζημιά δεκάδων δισ.

 • A-
 • A+
Αυξημένη στα 800 ευρώ, αλλά αναλογικά με τις μέρες αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού ● Ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανεξαρτήτως τζίρου οι θεωρητικά ευνοημένοι των αντίμετρων της νέας καραντίνας.

Επιχειρήσεις, εκμισθωτές ακινήτων και εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης από 1ης Νοεμβρίου και με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 800 ευρώ είναι θεωρητικά μέσα στο «μαύρο σκηνικό» της κρίσης οι ευνοημένοι των μέτρων στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που πλησιάζουν το γαλλικό «μοντέλο» στήριξης και έρχονται ως συνέχεια του νέου εθνικού lockdown των 30 ημερών (και με ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας). Από το πακέτο ξεχωρίζει η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται ήδη σε αναστολή σύμβασης από 1ης Νοεμβρίου.

Πρακτικά το μέτρο καλύπτει όλους τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (Θεσσαλονίκη, Σέρρες), οι οποίοι θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ από το κράτος. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν από σήμερα σε αναστολή θα πάρουν την αναλογία της περιόδου που θα βρεθούν εκτός εργασίας. Είναι σαφές ότι το ποσό που λείπει από τις ημέρες εργασίας τους τον Νοέμβριο θα συμπληρωθεί από την ίδια την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, εκτός των άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων (παρατάσεις στην πληρωμή δόσεων, οφειλών, υποχρεώσεων όπως ο ΦΠΑ) και της δυνατότητας συμπίεσης του μισθολογικού βάρους μέσω του μέτρου των αναστολών, έχουν παράλληλα και την πρόσβαση στο φτηνό κρατικό χρήμα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ύψους 1 δισ. ευρώ, μπορούν να ενταχθούν όλες οι εταιρείες που θα κατεβάσουν ρολά και ανεξαρτήτως της πτώσης στον τζίρο τους θα λάβουν ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% του δανείου, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.

Για 926.777 ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν 3,2 δισ. ευρώ από ακίνητα θεωρείται «συν» η ενίσχυση της αποζημίωσης που δικαιούνται λόγω μειώσεων στα ενοίκια κατά 40%. Αντί για συμψηφισμό φόρων θα επιστρέφεται από το κράτος το 50% αυτής της χασούρας. Το κόστος του μέτρου φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Tα 10 μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται τον Νοέμβριο:

1. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 890 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επωφελούνται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγέννων.

2. Επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

3. Οι εταιρείες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης με τις 12/24 δόσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4. Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για τον Νοέμβριο. Θα τις καταβάλουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

5. Παγώνουν μέχρι το τέλος του έτους οι δόσεις τραπεζικών δανείων.

6. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά τον Σεπτέμβριο για δύο μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

7. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά περίπου 130.000 ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020 (κόστος 50 εκατ. ευρώ).

8. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

9. Ολες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

10. Προωθείται νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή πάει η τροπολογία για ρυθμίσεις κορονοχρεών και άλλες φορολογικές διατάξεις
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να τοποθετείται αρνητικά στο αίτημα λογιστών και φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στη Βουλή πάει η τροπολογία για ρυθμίσεις κορονοχρεών και άλλες φορολογικές διατάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνουν κορονοχρέη 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022
«Παγώνουν» έως το τέλος του έτους τα πρώτα κορονοχρέη της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν από το 2022 σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες...
Παγώνουν κορονοχρέη 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση στο Γενικό Λογιστήριο βάζουν στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Με έλλειμμα 0,5% το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας