• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.9°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.7°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.7°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  5 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  30%
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετωπική και για την «Πειραιώς»

 • A-
 • A+
«Καθήκον της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Δημοσίου στην τράπεζα», λένε σε κοινή δήλωσή τους τέσσερις αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ● Για «καταστροφή των αξιών των τραπεζών με την 3η αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρ. Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δρομολογούμενη κρατικοποίηση των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos ύψους 2,040 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 61% από 26,4% σήμερα.

Με βασικά κομμάτια του παζλ να λείπουν, όπως η αλλαγή του νόμου που διέπει το Ταμείο και τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων (η Πειραιώς δεν έχει μπει ακόμα στο πρόγραμμα «Ηρακλής», η πρόταση της ΤτΕ για bad bank αξιολογείται), ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να επιτελέσει τον μοναδικό της ρόλο που είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και να «ανοίξει τα χαρτιά της».

«Είναι καθήκον της λοιπόν να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μια μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αφήνεται να διαρρεύσει», αναφέρει την ανακοίνωση του και σημειώνει ότι «απαιτεί διαφάνεια σε κάθε ενέργεια» και ζητά επίσημη θεσμική ενημέρωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στους αρμόδιους τομεάρχες Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη, Χαρίτση έκανε λόγο για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ «στον τόπο του εγκλήματος» που κατέστρεψε τις αξίες των τραπεζών με την 3η «αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση, που οδήγησε σε τεράστια απώλεια χρημάτων τους Ελληνες φορολογούμενους, που συρρίκνωσε τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, πουλώντας σχεδόν “τζάμπα” τις μετοχές του σε ιδιώτες» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να μην «ανησυχεί» γιατί η κυβέρνηση θα προασπίσει, όπως πράττει μέχρι σήμερα, το δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως είναι γνωστό, η υπόθεση ξεκίνησε ενόψει της επικείμενης πληρωμής από την Πειραιώς στο ΤΧΣ των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να ζητάει την έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για καταβολή του ποσού σε μετρητά.

Εν αναμονή του SSM (12-13/11), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «τάσσεται» υπέρ της μη αποπληρωμής, γεγονός που θα οδηγήσει την τράπεζα σε κρατικοποίηση. Κι αυτό γιατί προκαλείται αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία κινείται σε επίπεδα πέριξ των 0,60 ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

«Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η φερόμενη από τις επίσημες διαρροές θέση της κυβέρνησης υπέρ της εκ νέου ιδιωτικοποίησης της τράπεζας μετά την “ψευτοκρατικοποίησή” της μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και μάλιστα υπό τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα αλλάξει» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, αν τελικά κρατικοποιηθεί η τράπεζα, θα δεσμευτεί για την επανιδιωτικοποίηση της εντός εξαμήνου. Ωστόσο, μια τέτοια δέσμευση αν αναληφθεί εγείρει σοβαρό προβληματισμό, καθώς οι μακροοικονομικές προβλέψεις δεν είναι... αισιόδοξες. Αριστοι γνώστες του θέματος υπογραμμίζουν ότι μόνη δέσμευση που υπάρχει και πρέπει να διατηρηθεί είναι αυτή της αποφυγής «ξεπουλήματος» των μετοχών που διατηρεί το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.

Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις της «Γέφυρας»

Τον έλεγχο των αιτήσεών τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» περιμένουν οι 160.467 δανειολήπτες, ώστε να λάβουν για 9 μήνες κρατική επιδότηση για δάνεια που έχουν προσημείωση/υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή θα ξεκινήσει:

■ Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.

■ Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.

■ Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Τέλος, εάν το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλέξης Τσίπρας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χρυσές αποζημιώσεις» στα στελέχη της Praxia
Εκατόν ογδόντα από τους διακόσιους τριάντα εργαζόμενους απολύει η Praxia Bank, η οποία επαίρεται ότι έχει «τους ανθρώπους στο επίκεντρο», δίνοντάς 6 μισθούς ενώ 10-14 στελέχη της θα λάβουν 12 εκατ.
«Χρυσές αποζημιώσεις» στα στελέχη της Praxia
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακατατάξεις στην Πειραιώς
Στην Τράπεζα Πειραιώς, η διοίκηση μελετά το πόρισμα της ΤτΕ. Απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Πειραιώς ενημερώνει ότι παρέλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου σχέδιο πορίσματος ελέγχου που διεξήχθη από...
Ανακατατάξεις στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευθύνων σύμβουλος εκ Φρανκφούρτης
Παραμένει στην κούρσα για την Τρ. Πειραιώς ο Κύπριος τραπεζίτης Χρ. Παπαδόπουλος, που με δύο επιστολές του -μία στην επικεφαλής του SSM, Nτανιέλ Νουί, και μία στα μέλη του δ.σ. της τράπεζας- προσπαθεί να...
Διευθύνων σύμβουλος εκ Φρανκφούρτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπλοκή για τον εκτελεστικό επικεφαλής του ΤΧΣ
Τα δεινά του τραπεζικού κλάδου συνεχίζονται καθώς στη διοικητική κρίση της Πειραιώς που συνεχίζεται καθώς δεν έχει βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και εν αναμονή της...
Εμπλοκή για τον εκτελεστικό επικεφαλής του ΤΧΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας