• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπτωση ενοικίων δύο ταχυτήτων

 • A-
 • A+
Πού, πώς και με ποιες προϋποθέσεις εφαρμόζεται το υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ● Προαιρετική μείωση 30%, κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη, για τις επιχειρήσεις με έδρα στις «κίτρινες» περιοχές επιτήρησης ● Μείωση φόρου ή συμψηφισμός οφειλών θα αντισταθμίσει μέρος της ζημιάς των ιδιοκτητών.

«Κούρεμα» ενοικίων σε δύο χρόνους προβλέπει το νέο πακέτο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους πληττόμενους από την πανδημία. Ειδικότερα υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για τον Νοέμβριο θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου» και περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 552 πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους (ΚΑΔ).

Το μέτρο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οι οποίοι θα καταβάλλουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του Νοεμβρίου για την κύρια κατοικία τους ή και για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Επισημαίνεται ότι το υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή, αλλά για όλες τις πληττόμενες που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ η οποία εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Προϋπόθεση είναι να έχουν την έδρα τους σε περιφερειακή ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Ετσι εάν η Αττική παραμείνει για 15 ημέρες στην «κόκκινη ζώνη» ο ενοικιαστής ενός καταστήματος ενδυμάτων, που θα παραμείνει ανοιχτό τον Νοέμβριο, θα πληρώσει το 60% του μισθώματος για τον τρέχοντα μήνα, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία λιανικού εμπορίου περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιοχές της «κίτρινης» ζώνης προβλέπεται προαιρετική μείωση του ενοικίου τουλάχιστον 30% κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου θα ισχύσει:

 1. Για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.
 2. Για εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή.
 3. Για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί.

Με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιφέρειες

Αττικής, Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λάρισας, Βοιωτίας και Κυκλάδων και ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ή ασκούν δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο επίπεδο «επιτήρησης», περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν έδρα στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ανδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρέθυμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Για τους ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα το 30% του χαμένου ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου θα ληφθεί υπόψη ως επιπλέον ποσό έκπτωσης φόρου και θα αφαιρεθεί κι αυτό από τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές τους, δηλαδή από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος της φετινής φορολογικής δήλωσης ή του ΕΝΦΙΑ του 2020.

Για την κατοχύρωση του επιπλέον αυτού ποσού έκπτωσης φόρου κάθε εκμισθωτής θα πρέπει να υποβάλει δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID») στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους μείωση του ενοικίου θα κερδίσουν επιστροφή φόρου ίση με το 12% του αρχικού μισθώματος. Για παράδειγμα, σε κομμωτήριο με μηνιαία μίσθωμα 1.000 ευρώ ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου 30%. Το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Η απώλεια εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη είναι 300 ευρώ, αλλά το κράτος τού καλύπτει μέρος της ζημιάς μέσω έκπτωσης φόρου που ανέρχεται στο 12% του αρχικού μισθώματος των 1.000 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
Κλείνει από τον Μάιο η ομπρέλα προστασίας με τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια, καθώς τα κουρέματα θα ισχύσουν μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλοκαίρι... με την Εφορία
Μέχρι 27 Αυγούστου η προθεσμία για 9 εκατ. φορολογούμενους ● Εννέα καινούργιους κωδικούς στο Ε1 «γέννησε» η πανδημία ● Τι αλλάζει σε κλίμακες, εκπτώσεις φόρου, τεκμήρια, αποδείξεις, προκαταβολή φόρου, ενοίκια...
Καλοκαίρι... με την Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομβικές ημερομηνίες για φορολογουμένους εν μέσω Covid
Παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021 για την υποβολή των Δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μηδενικά ή «κουρεμένα» ενοίκια τον Ιανουάριο.
Κομβικές ημερομηνίες για φορολογουμένους εν μέσω Covid
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις φέτος
Το μέτρο αφορά νέες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες από το 2020 μέχρι και τη χρήση του 2022 θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9%, με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.
Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις φέτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας