• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.6°C
  0 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.3°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.4°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  1 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  91%

Ο Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα χνάρια του... Κ. Λάσκαρη ο Γ. Βρούτσης

 • A-
 • A+
Εμπνεόμενος από την απόπειρα κατάργησης της πάλης των τάξεων, το 1976, επιχειρεί να καταργήσει την απεργία ● Με το «νέο εργασιακό» θεσμοποιείται η απεργοσπασία, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και απειλούνται με απόλυση συνδικαλιστές ● Αυξάνονται οι υπερωρίες κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ, αποδυναμώνεται περαιτέρω το ΣΕΠΕ με μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που έχει διαμορφώσει η πανδημία προτάσσοντας την ανάγκη εναρμόνισης και σύμπνοιας εργαζομένων και εργοδοτών κι ένα πλαίσιο συνεργασίας και ψυχραιμίας που δεν θα φορτίζει ψυχολογικά την -ήδη επιβαρημένη από τον κοινωνικό και εργασιακό απομονωτισμό- ψυχολογία, η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση απαντά με ένα άκρως συγκρουσιακό νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Κι όχι μόνο.

Αν ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, επιχείρησε τον Μάιο του 1976 «να καταργήσει την πάλη των τάξεων» με τον αντεργατικό και αντιαπεργιακό νόμο 330, ο Γιάννης Βρούτσης ίσως μείνει στην Ιστορία ως ο υπουργός που επιχείρησε να καταργήσει την απεργία, καθιστώντας «κολάσιμη πράξη» τη συνδικαλιστική περιφρούρηση, όπως είθισται και συμβαίνει σε όλον τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο.

Το «νέο εργασιακό», τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπ. Εργασίας, κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιτάσσουν οι καιροί της πανδημίας:

▶ Εξασφαλίζει αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών αντί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ικανοποιώντας αιτήματα του ΣΕΒ κι επεκτείνοντας τον χρόνο εργασίας με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ώς 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, προσθέτοντας επίσης ότι ήδη στη λίστα των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές την Κυριακή θα προστεθούν κι άλλες.

▶ Διαλύει το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης των Επιθεωρήσεων Εργασίας και, αντί της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ, μεταφέρει αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με δέλεαρ την πρόσληψη στελεχών αορίστου χρόνου.

▶ Δημιουργεί κλίμα εχθρότητας με τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανακοινωθεί προειδοποίηση απόλυσης και τους αποπέμπει από τον εργασιακό χώρο ακόμα κι αν μετά τη βάσει ισχύοντος νόμου προειδοποίηση απόλυσης, αυτοί έχουν δικαίωμα να προσέρχονται επί μήνες στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της καταγγελθείσας σύμβασης εργασίας. Μέτρο το οποίο φωτογραφίζει πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις από τον χώρο του Τύπου.

▶ Επαναφέρει το λοκ άουτ και οχυρώνει την απεργοσπασία, απειλώντας τους συνδικαλιστές και το ήδη αποδεκατισμένο συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον εντοπιστεί ότι σε απεργία εμποδίζεται η προσέλευση απεργοσπαστών στη δουλειά ακόμη και με… ψυχολογικούς όρους! «Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Οσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη» επισημαίνει το απόσπασμα της αναφοράς στο υπουργικό συμβούλιο.

Αναζητείται συναίνεση

Τα όποια θετικά σημεία των νέων διατάξεων, όπως είναι η κατάργηση της διαφοράς στην αποζημίωση των εργατοτεχνιτών και η απογραφή στο μητρώο των συνδικαλιστών, δεν αρκούν για να εξευγενίσουν τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία επιχειρεί να εξασφαλίσει ή και να εξαγοράσει τη συναίνεση ή έστω και την υποτονική αντίδραση της ΓΣΕΕ κι άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, καθώς δεν εμπεριέχει ούτε τη διάταξη περί ομιλικών συμβάσεων, ούτε άλλες επίμαχες συνδικαλιστικές διατάξεις όπως είναι η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή δανείων από τους πιστωτές. Σε ό,τι δε αφορά τα επιχειρήματα σχετικά με την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και συστάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αρκεί να ανατρέξουμε στην έκθεση που είχε συντάξει ο πανεπιστημιακός και νυν πρόεδρος του ΟΜΕΔ κ. Παπαδημητρίου για να διαπιστώσουμε ότι οι διατάξεις που διέπουν το συνδικαλιστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα η έκθεση έγινε κατ’ εντολή κυβέρνησης και δανειστών επί υπουργίας και πάλι του Γ. Βρούτση στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Αλλά μάλλον ο κ. υπουργός Εργασίας δεν έχει χρόνο για διάβασμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
Iσχυρό όπλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή κοινή δήλωση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ουσιαστικά εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ,...
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανήσυχη η ΕΕΔΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο
Αν και επί της αρχής η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία αποτιμάται θετικά από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το κείμενο που...
Ανήσυχη η ΕΕΔΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην απεργία
Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αποφασισμένος να προσθέσει και δύο νέες διατάξεις, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο...
Χαριστική βολή στην απεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα μεταθέτουν την απεργιακή κινητοποίηση σε κοινή ημερομηνία για συντονισμένη αντίδραση στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
Τα βασικά σημεία της κριτικής στο εργασιακό σχέδιο νόμου και ειδικότερα σε διατάξεις που «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία» ● Αύριο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας