• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  5 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.3°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  33%

Ο Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα χνάρια του... Κ. Λάσκαρη ο Γ. Βρούτσης

 • A-
 • A+
Εμπνεόμενος από την απόπειρα κατάργησης της πάλης των τάξεων, το 1976, επιχειρεί να καταργήσει την απεργία ● Με το «νέο εργασιακό» θεσμοποιείται η απεργοσπασία, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και απειλούνται με απόλυση συνδικαλιστές ● Αυξάνονται οι υπερωρίες κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ, αποδυναμώνεται περαιτέρω το ΣΕΠΕ με μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που έχει διαμορφώσει η πανδημία προτάσσοντας την ανάγκη εναρμόνισης και σύμπνοιας εργαζομένων και εργοδοτών κι ένα πλαίσιο συνεργασίας και ψυχραιμίας που δεν θα φορτίζει ψυχολογικά την -ήδη επιβαρημένη από τον κοινωνικό και εργασιακό απομονωτισμό- ψυχολογία, η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση απαντά με ένα άκρως συγκρουσιακό νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Κι όχι μόνο.

Αν ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, επιχείρησε τον Μάιο του 1976 «να καταργήσει την πάλη των τάξεων» με τον αντεργατικό και αντιαπεργιακό νόμο 330, ο Γιάννης Βρούτσης ίσως μείνει στην Ιστορία ως ο υπουργός που επιχείρησε να καταργήσει την απεργία, καθιστώντας «κολάσιμη πράξη» τη συνδικαλιστική περιφρούρηση, όπως είθισται και συμβαίνει σε όλον τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο.

Το «νέο εργασιακό», τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπ. Εργασίας, κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιτάσσουν οι καιροί της πανδημίας:

▶ Εξασφαλίζει αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών αντί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ικανοποιώντας αιτήματα του ΣΕΒ κι επεκτείνοντας τον χρόνο εργασίας με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ώς 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, προσθέτοντας επίσης ότι ήδη στη λίστα των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές την Κυριακή θα προστεθούν κι άλλες.

▶ Διαλύει το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης των Επιθεωρήσεων Εργασίας και, αντί της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ, μεταφέρει αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με δέλεαρ την πρόσληψη στελεχών αορίστου χρόνου.

▶ Δημιουργεί κλίμα εχθρότητας με τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανακοινωθεί προειδοποίηση απόλυσης και τους αποπέμπει από τον εργασιακό χώρο ακόμα κι αν μετά τη βάσει ισχύοντος νόμου προειδοποίηση απόλυσης, αυτοί έχουν δικαίωμα να προσέρχονται επί μήνες στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της καταγγελθείσας σύμβασης εργασίας. Μέτρο το οποίο φωτογραφίζει πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις από τον χώρο του Τύπου.

▶ Επαναφέρει το λοκ άουτ και οχυρώνει την απεργοσπασία, απειλώντας τους συνδικαλιστές και το ήδη αποδεκατισμένο συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον εντοπιστεί ότι σε απεργία εμποδίζεται η προσέλευση απεργοσπαστών στη δουλειά ακόμη και με… ψυχολογικούς όρους! «Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Οσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη» επισημαίνει το απόσπασμα της αναφοράς στο υπουργικό συμβούλιο.

Αναζητείται συναίνεση

Τα όποια θετικά σημεία των νέων διατάξεων, όπως είναι η κατάργηση της διαφοράς στην αποζημίωση των εργατοτεχνιτών και η απογραφή στο μητρώο των συνδικαλιστών, δεν αρκούν για να εξευγενίσουν τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία επιχειρεί να εξασφαλίσει ή και να εξαγοράσει τη συναίνεση ή έστω και την υποτονική αντίδραση της ΓΣΕΕ κι άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, καθώς δεν εμπεριέχει ούτε τη διάταξη περί ομιλικών συμβάσεων, ούτε άλλες επίμαχες συνδικαλιστικές διατάξεις όπως είναι η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή δανείων από τους πιστωτές. Σε ό,τι δε αφορά τα επιχειρήματα σχετικά με την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και συστάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αρκεί να ανατρέξουμε στην έκθεση που είχε συντάξει ο πανεπιστημιακός και νυν πρόεδρος του ΟΜΕΔ κ. Παπαδημητρίου για να διαπιστώσουμε ότι οι διατάξεις που διέπουν το συνδικαλιστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα η έκθεση έγινε κατ’ εντολή κυβέρνησης και δανειστών επί υπουργίας και πάλι του Γ. Βρούτση στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Αλλά μάλλον ο κ. υπουργός Εργασίας δεν έχει χρόνο για διάβασμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
Iσχυρό όπλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή κοινή δήλωση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ουσιαστικά εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ,...
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις
Οψιμη αναγνώριση από τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού ότι για τη δυσκολία στελέχωσης των μονάδων ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί και οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.
Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανονικά η απεργία στον ΟΑΕΔ, παρά τη δικαστική απόφαση
Η διοίκηση προειδοποίησε τους υπαλλήλους να μην απεργήσουν, γιατί η πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχτεί για την Τρίτη, κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Κανονικά η απεργία στον ΟΑΕΔ, παρά τη δικαστική απόφαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας