• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.2°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  68%

Η ευθύνη της επιτροπείας ανήλικων προσφύγων ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Δόμνας Μιχαηλίδου

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη ΕΚΚΑ - Αγαπηδάκη για την επιτροπεία ανήλικων προσφύγων 

 • A-
 • A+

Σε μήλον της έριδος ανάμεσα σε δυο υπουργεία αναδεικνύεται η αρμοδιότητα και διαχείριση της επιτροπείας ανήλικων προσφύγων με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος της αναδοχής, ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τη ΜΚΟ που κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί για την υλοποίηση του έργου, όπως προκύπτει από τους ανομολόγητους σχεδιασμούς της ειδικής γραμματέως Ε. Αγαπηδάκη. 

Τυπικά την ευθύνη της επιτροπείας τα τρία τελευταία χρόνια έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου η οποία έχει και τη συνολική ευθύνη της παιδικής προστασίας).

Ωστόσο τον Μάιο του 2020, με τον μετασχηματισμό της εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα ανήλικα Ε. Αγαπηδάκη σε ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ξεκίνησε σιωπηρώς μια έντονη αντιδικία, η οποία με σταθερούς ρυθμούς οδηγεί στη διάσπαση του συγκεκριμένου έργου οδηγώντας σε παραίτηση και τον τ. πρόεδρο του ΕΚΚΑ, Βαλάντη Παπαθανασίου, τη θέση του οποίου κατέχει σήμερα η πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και μετέπειτα συνεργάτις του κ. Βρούτση στη διαμόρφωση ασφαλιστικών διατάξεων, Αρτεμις Δεδούλη. 

Την έντονη ανησυχία για την εξέλιξη στο έργο της Επιτροπείας, πάνω στην οποία χτίζονται και πολιτικές καριέρες, εξέφρασε στις 26 Οκτωβρίου το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων ΕΚΚΑ. Η πρόεδρος Θ. Μεραμβελλιωτάκη και η γ.γ. Β. Καλομοίρη, επικρίνοντας έντονα τη ζέση της κ. Αγαπηδάκη να αποσπά στελέχη του ΕΚΚΑ, θέτουν τα εξής ερωτήματα:

■ Πώς είναι δυνατόν αυτό που προσπαθεί να υλοποιήσει το ΕΚΚΑ εδώ και 3 χρόνια, να το καταφέρει με θαυμαστό τρόπο η κ. Αγαπηδάκη και η Ειδική Γραμματεία της, η οποία, σημειωτέον, στερείται οργανισμού, μόνιμου προσωπικού, συγκεκριμένου οργανογράμματος Διευθύνσεων, τμημάτων και προϋπολογισμού; 

■ Eάν η Ειδική Γραμματεία προσανατολίζεται να αναθέσει το έργο σε κάποια ΜΚΟ, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει και το ΕΚΚΑ διατηρώντας παράλληλα και τον συντονιστικό και εποπτικό του ρόλο; 

■ Mήπως τελικώς η όλη σπουδή είναι για το προαποφασισμένο «μοίρασμα» της τράπουλας; 

Πάντως, σταγόνα στον ωκεανό πρέπει να αποτέλεσε η μετακίνηση υπαλλήλων του ΕΚΚΑ προς την Ειδική Γραμματεία με δέλεαρ τη δυνατότητα προαγωγής σε θέσεις προϊσταμένων και άρα υψηλότερες μισθολογικές απολαβές. 

«Η κ. Αγαπηδάκη, εφαρμόζοντας την ειδική διάταξη του Ν. 4686/20, άρθρο 49 του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υφαρπάζει στελέχη του ΕΚΚΑ με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου για να στελεχώσει τη δική της υπηρεσία. Αυτή η υφαρπαγή γίνεται, δυστυχώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚΚΑ και του υπ. Εργασίας στο οποίο υπάγεται ο εκάστοτε υπάλληλος, σε αντίθεση με τον Ν. 4659/20, άρθρο 19 που προβλέπει ότι για οποιαδήποτε μετάταξη ή απόσπαση προνοιακών υπαλλήλων απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπ. Εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο «Η απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διενεργείται κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ή αίτησης του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των υπουργείων Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου. Η απόσπαση έχει χρονική διάρκεια δυο ετών με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης και μπορεί να ανακληθεί με απόφαση του φορέα υποδοχής, η οποία μπορεί να εκδοθεί και κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της απόσπασης και της ενδεχόμενης παράτασής της, ο υπάλληλος δύναται να αιτηθεί τη μετάταξή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι δύνανται να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις λάντζες αντί στα θρανία;
Ηχηρές αντιδράσεις στην πρωτοβουλία για την απασχόληση ανηλίκων που ζουν σε ιδρυμάτα ● Αναβίωση του μοντέλου πρόνοιας της Φρειδερίκης καταγγέλλουν βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ ● «Διορθωτική» ανακοίνωση του υπ....
Στις λάντζες αντί στα θρανία;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το γινάτι της Δόμνας για το Κέντρο Αλληλεγγύης
Ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας επιρρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία επιτροπείας των ανήλικων προσφύγων.
Το γινάτι της Δόμνας για το Κέντρο Αλληλεγγύης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
Διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού στην Intrum Hellas από το 2019, servicer o οποίος δεν φημίζεται για τις ιδιαίτερα ευνοϊκές εργασιακές σχέσεις του προσωπικού ο Γιώργος Τζιλιβάκης προτείνεται για τη θέση του...
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλαλούμ με το στεγαστικό επίδομα
Το υπουργείο Εργασίας άλλαξε απροειδοποίητα τον αποδέκτη χορήγησης του επιδόματος των 360 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ανασφάλιστοι υπερήλικοι κινδυνεύουν πλέον με... έξωση.
Αλαλούμ με το στεγαστικό επίδομα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμεύσεις για υποχρεωτική κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
Σαφή δέσμευση για επέκταση της υποχρεωτικότητας στη συλλογική σύμβαση επισιτισμού σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.
Δεσμεύσεις για υποχρεωτική κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας