Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχη ΕΚΚΑ - Αγαπηδάκη για την επιτροπεία ανήλικων προσφύγων 

Η ευθύνη της επιτροπείας ανήλικων προσφύγων ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Δόμνας Μιχαηλίδου

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη ΕΚΚΑ - Αγαπηδάκη για την επιτροπεία ανήλικων προσφύγων 

  • A-
  • A+

Σε μήλον της έριδος ανάμεσα σε δυο υπουργεία αναδεικνύεται η αρμοδιότητα και διαχείριση της επιτροπείας ανήλικων προσφύγων με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος της αναδοχής, ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τη ΜΚΟ που κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί για την υλοποίηση του έργου, όπως προκύπτει από τους ανομολόγητους σχεδιασμούς της ειδικής γραμματέως Ε. Αγαπηδάκη. 

Τυπικά την ευθύνη της επιτροπείας τα τρία τελευταία χρόνια έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου η οποία έχει και τη συνολική ευθύνη της παιδικής προστασίας).

Ωστόσο τον Μάιο του 2020, με τον μετασχηματισμό της εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα ανήλικα Ε. Αγαπηδάκη σε ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ξεκίνησε σιωπηρώς μια έντονη αντιδικία, η οποία με σταθερούς ρυθμούς οδηγεί στη διάσπαση του συγκεκριμένου έργου οδηγώντας σε παραίτηση και τον τ. πρόεδρο του ΕΚΚΑ, Βαλάντη Παπαθανασίου, τη θέση του οποίου κατέχει σήμερα η πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και μετέπειτα συνεργάτις του κ. Βρούτση στη διαμόρφωση ασφαλιστικών διατάξεων, Αρτεμις Δεδούλη. 

Την έντονη ανησυχία για την εξέλιξη στο έργο της Επιτροπείας, πάνω στην οποία χτίζονται και πολιτικές καριέρες, εξέφρασε στις 26 Οκτωβρίου το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων ΕΚΚΑ. Η πρόεδρος Θ. Μεραμβελλιωτάκη και η γ.γ. Β. Καλομοίρη, επικρίνοντας έντονα τη ζέση της κ. Αγαπηδάκη να αποσπά στελέχη του ΕΚΚΑ, θέτουν τα εξής ερωτήματα:

■ Πώς είναι δυνατόν αυτό που προσπαθεί να υλοποιήσει το ΕΚΚΑ εδώ και 3 χρόνια, να το καταφέρει με θαυμαστό τρόπο η κ. Αγαπηδάκη και η Ειδική Γραμματεία της, η οποία, σημειωτέον, στερείται οργανισμού, μόνιμου προσωπικού, συγκεκριμένου οργανογράμματος Διευθύνσεων, τμημάτων και προϋπολογισμού; 

■ Eάν η Ειδική Γραμματεία προσανατολίζεται να αναθέσει το έργο σε κάποια ΜΚΟ, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει και το ΕΚΚΑ διατηρώντας παράλληλα και τον συντονιστικό και εποπτικό του ρόλο; 

■ Mήπως τελικώς η όλη σπουδή είναι για το προαποφασισμένο «μοίρασμα» της τράπουλας; 

Πάντως, σταγόνα στον ωκεανό πρέπει να αποτέλεσε η μετακίνηση υπαλλήλων του ΕΚΚΑ προς την Ειδική Γραμματεία με δέλεαρ τη δυνατότητα προαγωγής σε θέσεις προϊσταμένων και άρα υψηλότερες μισθολογικές απολαβές. 

«Η κ. Αγαπηδάκη, εφαρμόζοντας την ειδική διάταξη του Ν. 4686/20, άρθρο 49 του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υφαρπάζει στελέχη του ΕΚΚΑ με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου για να στελεχώσει τη δική της υπηρεσία. Αυτή η υφαρπαγή γίνεται, δυστυχώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚΚΑ και του υπ. Εργασίας στο οποίο υπάγεται ο εκάστοτε υπάλληλος, σε αντίθεση με τον Ν. 4659/20, άρθρο 19 που προβλέπει ότι για οποιαδήποτε μετάταξη ή απόσπαση προνοιακών υπαλλήλων απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπ. Εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο «Η απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διενεργείται κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ή αίτησης του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των υπουργείων Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου. Η απόσπαση έχει χρονική διάρκεια δυο ετών με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης και μπορεί να ανακληθεί με απόφαση του φορέα υποδοχής, η οποία μπορεί να εκδοθεί και κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της απόσπασης και της ενδεχόμενης παράτασής της, ο υπάλληλος δύναται να αιτηθεί τη μετάταξή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι δύνανται να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων». 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το γινάτι της Δόμνας για το Κέντρο Αλληλεγγύης
Ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας επιρρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία επιτροπείας των ανήλικων προσφύγων.
Το γινάτι της Δόμνας για το Κέντρο Αλληλεγγύης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Πέμπτη οι αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων του Οκτωβρίου
Ο φόβος των κοινοτικών ελέγχων ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να προβεί σε μία εντυπωσιακά αναλυτική ανακοίνωση για το πότε και σε ποιους θα διατεθεί μέρος των πόρων που εκταμιεύτηκαν την Τρίτη από το Sure.
Την Πέμπτη οι αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων του Οκτωβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωνία και αναμονή για το επίδομα Χριστουγέννων
Από το δημοσιονομικό κόστος θα εξαρτηθεί αν το Δημόσιο θα αναλάβει την κάλυψη του υπολογισμού του στον ονομαστικό μισθό και όχι μόνο στο ύψος του επιδόματος αναστολής.
Αγωνία και αναμονή για το επίδομα Χριστουγέννων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση για «προσωπικό βοηθό» σε Ατομα με Αναπηρία
Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προτείνει η κυβέρνηση να συγχρηματοδοτηθεί η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας προκειμένου να υπάρξει...
Πρόταση για «προσωπικό βοηθό» σε Ατομα με Αναπηρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Νοέμβριο και βλέπουμε η πλατφόρμα για κληρονόμους συνταξιούχων
Ενδεχομένως ακόμη και τα νούμερα δηλώνουν ότι πολλοί από τους παλαιούς συνταξιούχους, αναμένοντας την έκδοση της οριστικής απόφασης, είτε αποχώρησαν είτε αποποιήθηκαν τη σύνταξή τους για να εργαστούν.
Από Νοέμβριο και βλέπουμε η πλατφόρμα για κληρονόμους συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτώνουν την Επιθεώρηση Εργασίας
Kαι με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρά η σύνταξη νόμου, στον οποίο μεταξύ άλλων η διαδικασία των εργατικών διαφορών θα μεταφερθεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και...
Σκοτώνουν την Επιθεώρηση Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας