• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 31.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  1 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 33.8°C
  0 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 31.6°C
  0 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 33.3°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  38%
© Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση για «προσωπικό βοηθό» σε Ατομα με Αναπηρία

 • A-
 • A+
Τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εισηγηθεί η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τον αυτισμό, την κατάρτιση αναπήρων και την παιδική προστασία

Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προτείνει η κυβέρνηση να συγχρηματοδοτηθεί η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Η υλοποίηση της πρότασης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021.

Η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαιτίας του κόστους οι κυβερνήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, δεν καλύπτουν αυτήν τη δαπάνη με αποτέλεσμα ακόμη και οι οικογένειες που εκπληρώνουν σε έναν βαθμό αυτόν τον ρόλο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των καθημερινών και ιδιαίτερα σύνθετων αναγκών που έχουν οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Στις προτάσεις που κατέθεσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και αλληλεγγύης, Δ. Μιχαηλίδου, για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προτάσσεται η ανάγκη δημιουργίας του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού, αρχικώς σε πιλοτική φάση και στη συνέχεια σε εθνικό πεδίο. Η πρόταση προβλέπει την παροχή χρηματικών μονάδων τις οποίες ο ωφελούμενος θα μπορεί να εξαργυρώσει προσλαμβάνοντας προσωπικό βοηθό βάσει της ειδικότητας που έχει περισσότερο ανάγκη.

Πίσω από τη συγκεκριμένη πρόνοια έχει προηγηθεί σχετική προετοιμασία. Ο Προσωπικός Βοηθός περιλαμβάνεται ως στόχος προς υλοποίηση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη δράσεων και πολιτικών για το χρονικό διάστημα 2020-2023. Τέθηκε σε διαβούλευση (από τις 21/9 μέχρι τις 5/10) από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2020 συστάθηκε Οµάδα Εργασίας ειδικά για τον Προσωπικό Βοηθό µε σκοπό την επεξεργασία και την υποβολή προτάσεων για τη θεσµοθέτησή του. Η πρόταση προς το RRF βασίζεται στο πόρισμα της ομάδας στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέµησης της Φτώχειας, Γ. Σταμάτης, εκπρόσωποι των συναρµόδιων υπουργείων, επιστήµονες, εµπειρογνώµονες και εκπρόσωποι φορέων ΑµεΑ (ΕΣΑµεΑ, i-Living).

Ακόμη μία σημαντική παρέμβαση που περιλαμβάνεται στις προτάσεις προς το RRF αφορά την επιδότηση πρώιμης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του αυτισμού. Το μέτρο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου στην «Εφ.Συν.», αφορά την ενίσχυση τόσο δομών φιλοξενίας παιδιών με το κατάλληλο προσωπικό, που μπορεί να παρέμβει νωρίς, τουλάχιστον μέχρι τον 3ο χρόνο ζωής του παιδιού προκειμένου να προβλεφθούν και να αποφευχθούν οι εκδηλώσεις του αυτισμού.

Η τρίτη παρέμβαση για θέματα αναπηρίας αφορά την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης με τη δυνατότητα συμμετοχής των αναπήρων σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων για χρηματοδότηση από το Ταμεία εστιάζει στην παιδική προστασία. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπονται παρεμβάσεις στους βρεφονηπιακούς με στόχο τη γνωσιακή ενίσχυσή τους με πρόγραμμα συγκεκριμένων προδιαγραφών που θα εξασφαλίζει -πάντα μέσα από το παιχνίδι- την υγιή ανάπτυξη των παιδιών καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας στις μητέρες και στους γονείς με οικονομικά προβλήματα να εξασφαλίζουν ισότιμα πρόσβαση των παιδιών τους στους σταθμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαίνουν και τα ΑΕΙ στην κατάρτιση
Νέους κανόνες για την κατάρτιση και εμπλοκή των Πανεπιστημίων κατά 50% στην πιστοποίησή τους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για προγράμματα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν 80.000 ανέργους
Μπαίνουν και τα ΑΕΙ στην κατάρτιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
Βέτο από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή εξαιρέθηκαν από τον διαγωνισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ● Στον αέρα περισσότερα από 220.000 παιδιά ● Βολές κατά της Δ. Μιχαηλίδου από τη Θεανώ Φωτίου
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία
Το παρουσίασε χθες η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ● «Πρόκειται για νομοσχέδιο πανικού με επιστημονικά διάτρητο πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία» υποστηρίζει η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eλπίδα αναζητούν 80.000 άνεργοι
Τις μισές θέσεις καλύπτουν ήδη οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι ● Το ύψος του επιδόματος μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ το τρίμηνο για τα προγράμματα, ενώ η επιμόρφωση θα ξεκινήσει μετά το...
Eλπίδα αναζητούν 80.000 άνεργοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
Στα 30 από 40 μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα ● Η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ θα είναι 10ετής από 20ετής, αλλά μόνο εάν δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες...
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το υπουργείο Εργασίας «καταργεί» την κλαδική συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό!
Απαράδεκτη επέμβαση με «ερμηνευτική εγκύκλιο» που επιχειρεί να ακυρώσει τις δεσμεύσεις για το ωράριο και τις ημέρες εργασίας ● Μόνο τα πολιτικά δικαστήρια έχουν αρμοδιότητα ερμηνείας των ΣΣΕ ● Οξείες...
Το υπουργείο Εργασίας «καταργεί» την κλαδική συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας