Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φρένο» στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

  • A-
  • A+
Ανακοινώθηκε η ματαίωση του σχεδίου και αναζητείται λύση για τις μετατρέψιμες ομολογίες 2 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 ● Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου δρομολογεί η κυβέρνηση

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέρριψε την πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 800 εκατ. ευρώ που το αποτέλεσμα θα ήταν η απαξίωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο (μέσω του ΤΧΣ) και το οποίο ανέρχεται σε 26,5%.

Και αυτό γιατί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο δεν θεωρεί μη επαρκή τα κεφαλαία ύψους 800 εκατ. ευρώ και επιπρόσθετα δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων.

Ετσι, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα η Τράπεζα Πειραιώς με δεύτερη ανακοίνωση ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι δεν σχεδιάσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Το ΤΧΣ απέρριψε την πρόταση των τριών ιδιωτών μεγαλομετόχων που θα συρρίκνωνε το ποσοστό του. Σχεδόν 25% έχασε η μετοχή της τράπεζας

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση, λίγο μετά τις 10 το πρωί, που ανέφερε ότι: «H Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Η πρώτη ανακοίνωση «απαντούσε» σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου περί μετοχικών εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς, με πρωτοβουλία τριών ιδιωτών μετόχων - Πόλσον 9,3%, Μυστακίδης άνω του 5% και fund Bienvielle 5,5%.

Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με το ζήτημα καταβολής των τόκων από τα CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ, καταβαράθρωσαν τόσο τη μετοχή της ίδιας της τράπεζας, που έκλεισε στο -24,26% (0,718), όσο και τον τραπεζικό κλάδο (-8,32% στις 251,78 μονάδες) αλλά και το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται κάτω από τις 600 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,67 για να κλείσει στις 595,97 μονάδες που είναι χαμηλό πενταμήνου.

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα των CoCos, μέσω των οποίων είχε επενδύσει 2,040 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, αναζητείται λύση, σε συνεργασία και υπό την έγκριση του SSM (αναμένεται εντός του επόμενου 20ήμερου), κυρίως σε ό,τι αφορά την καταβολή από την Πειραιώς προς το Δημόσιο (ΤΧΣ) των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να έχει ζητήσει η καταβολή να γίνει σε μετρητά, τον Δεκέμβριο.

Το ποσοστό του Δημοσίου

Η μη πληρωμή των CoCos φέτος θα σηματοδοτούσε την αυτόματη μετατροπή των συγκεκριμένων ομολογιών σε μετοχές και το ποσοστό του Δημοσίου θα «σκαρφάλωνε» στο 60%.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογεί την αλλαγή του νομικού πλαισίου και σε αυτή την κατεύθυνση το ΤΧΣ θέτει θέμα συμμετοχής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

To ζήτημα των CoCos τέθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής την Κυριακή το βράδυ, καλώντας την κυβέρνηση να μην κάνει το «χατίρι των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς», σημειώνοντας ότι κατά πληροφορίες δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους.

Χθες βράδυ, πάντως, το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στη διοίκηση και δήλωσε ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος. Και υπογράμμισε ότι «παραμένει επικεντρωμένο στον θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα».

Την ίδια στιγμή η Πειραιώς προετοιμάζει εθελουσία και πρόγραμμα να είναι ανοιχτό σε όλους και πλαφόν αποζημίωσης για την οικειοθελή αποχώρηση στις 180.000 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκβιαστικές, αναγκαστικές άδειες σε 145 εργαζόμενους της Πειραιώς
Με την αποχώρηση 950 ατόμων, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε τον στόχο της εθελουσίας εξόδου, η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ώστε να... πειστούν να αποχωρήσουν ακόμα...
Εκβιαστικές, αναγκαστικές άδειες σε 145 εργαζόμενους της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δρομολογούμενη κρατικοποίηση των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos ύψους 2,040 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής...
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δάνεια 2,5 δισ. έδωσε φέτος η Πειραιώς
Η ελληνική οικονομία θα δεχθεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ’ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης.
Νέα δάνεια 2,5 δισ. έδωσε φέτος η Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά τιτλοποιήσεις η Τράπεζα Πειραιώς
Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια της Πειραιώς που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών δόσεων, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της τράπεζας στην ενημέρωση των αναλυτών για τα...
Προχωρά τιτλοποιήσεις η Τράπεζα Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νοσοκομεία ζητούν πάλι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς
Το κλείσιμο των καταστημάτων που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων -κάποια από αυτά είναι νοσοκομεία αναφοράς- ζητάει εκ νέου ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.
Κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νοσοκομεία ζητούν πάλι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιζήτητη η Alpha Bank στις αγορές
Η πολύ μεγάλη ζήτηση, υπερδεκαπλάσια, για την έκδοση της Αlpha Bank διαμόρφωσε στο 4,25% τελικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ.
Περιζήτητη η Alpha Bank στις αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας