Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναδίπλωση για το ακατάσχετο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδίπλωση για το ακατάσχετο

  • A-
  • A+
Νομοτεχνική βελτίωση υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών ● Στα 1.250 ευρώ ανεβάζει το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης για το μέσο νοικοκυριό ● Στον συμψηφισμό των ενοικίων 12ετίας με το τίμημα επαναγοράς ακινήτου από τον πτωχό επιμένει η αντιπολίτευση.

Ξαναγράφεται το άρθρο που αφορά την πτωχευτική περιουσία ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω, πόσο μάλλον δεν καταργείται το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς – ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για ατομικό ή κοινό.

Μετά τους φόβους που εξέφρασαν τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι φορείς για την πρόβλεψη του άρθρου 92 σύμφωνα με το οποίο το εισόδημα που υπερβαίνει τις πενιχρές εύλογες δαπάνες διαβίωσης αποτελεί «κερόπορτα» για την κατάργηση του ακατάσχετου, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα ακολουθήσει νομοτεχνική βελτίωση ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες περί διατήρησης του ακατάσχετου.

Ωστόσο για το άλλο κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε, αυτό του ύψους των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να τις θεωρεί εύλογες αν και είναι σαφές, όπως υποστήριξαν όλοι οι φορείς αλλά και η αντιπολίτευση, ότι στην πράξη «θολώνουν» την έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας».

«Να δούμε λίγο ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ/μήνα, με δύο ενήλικες σε 906 ευρώ/μήνα, με δύο ενήλικες και ένα τέκνο σε 1.126 ευρώ/μήνα, με δύο ενήλικες και δύο τέκνα σε 1.347 ευρώ/μήνα και, τέλος, με δύο ενήλικες, δύο τέκνα και έναν επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα σε 1.555 ευρώ/μήνα. Αρα, στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών στη χώρα οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, το άρθρο 100 προβλέπει άρση των κατασχεμένων από «ξέπλυμα» για να προχωρά απρόσκοπτα η πτώχευση.

«Τι λέτε δηλαδή εδώ, λέτε ότι ένας ποινικός που έχει έσοδα από ξέπλυμα χρήματος θα μπορεί ουσιαστικά να ξεχρεώνει τους πιστωτές του με αυτό το χρήμα, το οποίο έχει προκύψει από το ξέπλυμα, το κράτος δηλαδή αίρει την κατάσχεση που κάνει στον ελεγχόμενο για ξέπλυμα, για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι τράπεζες. Εξωφρενικές ρυθμίσεις που δείχνουν μια ακραία εμμονή στη ρευστοποίηση χωρίς να υπάρχει κανένα όριο πραγματικά», υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι επιβαρύνεται η θέση των εργαζομένων καθώς «οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη πτώχευσης».

Προστατευτικές πρόνοιες

Στο επίκεντρο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή ήταν και πάλι η προστασία της πρώτης κατοικίας – με την κυβέρνηση να επιμένει να βαφτίζει τις στεγαστικές «πρόνοιες» για τους ευάλωτους «προστασία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν εκ νέου να συμψηφίζονται –να συνυπολογίζονται με κάποιο τρόπο– τα ενοίκια που θα καταβάλλει ο ευάλωτος στον ιδιωτικό φορέα αν έπειτα από 12 χρόνια ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου.

Ωστόσο αναμένεται να διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την επιτροπή. «Υπέρ» ψήφισε η Ν.Δ., ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τη ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις τους σχετικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες
Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών και ενισχύει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Νέες υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς κρατικοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς
Αυξάνεται στο 61,3% το ποσοστό του Δημοσίου στην τράπεζα και το ΤΧΣ θα έχει πλέον 5 μέλη στο Δ.Σ., αλλά με δέσμευση μη παρέμβασης στη διοίκηση και μελλοντικής διάθεσης των μετοχών.
Προς κρατικοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά διλήμματα για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων
Με καθολικό το αίτημα να συμψηφίζονται –με κάποιο τρόπο– με το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου τα ενοίκια που θα καταβάλλουν για 12 χρόνια στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων οι ευάλωτοι...
Κυβερνητικά διλήμματα για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάταξη-δώρο στις ασφαλιστικές
Το εμβόλιμο άρθρο 268 του πτωχευτικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει ελευθέρας στις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τα ασφάλιστρα για συμβόλαια υγείας.
Διάταξη-δώρο στις ασφαλιστικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά του νομοσχεδίου, με επίκεντρο τη «δεύτερη ευκαιρία» και το δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου.
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκλίσεις και αποκλίσεις Σταϊκούρα - τραπεζών για Πτωχευτικό, bad bank και «Ηρακλή»
Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν για περισσότερες από 174.000 επιχειρήσεις τα φτηνά δάνεια από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Συγκλίσεις και αποκλίσεις Σταϊκούρα - τραπεζών για Πτωχευτικό, bad bank και «Ηρακλή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας