• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 18.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 20.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.8°C
  0 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.6°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  42%
O υπουργός Οικονομικών / Φωτογραφία αρχείου / Εurokinissi

Νομοτεχνικές βελτιώσεις προανήγγειλε ο Σταϊκούρας για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων

 • A-
 • A+

Νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις περί του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις φορέων για την έμμεση κατάργηση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες».

Επίσης ανέφερε: «Τι ισχύει για τις καταθέσεις τραπεζικών λογαριασμών μισθών και συντάξεων; Καταρχήν, είπα ότι θα το διευκρινίσουμε με νομοθετική, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, αλλά να γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί. Η νομοθεσία προβλέπει οριζόντιο κατά άσχετο τραπεζικών λογαριασμών, η οποία θεσπίζει το όριο των 1.250 ευρώ μηνιαίως, για όλους τους πολίτες, ασχέτως λοιπών παραμέτρων, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός των μελών της οικογένειάς τους».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε για το ίδιο ζήτημα «Όσον αφορά στη διαγραφή όλων των οφειλών που παρέχουμε, σε όσους έχουν πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν είναι δόλιοι, αυτή η απαλλαγή οφειλών επέρχεται μέσα σε ένα έτος, μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, εφόσον οφειλέτης απώλεσε περιουσία. Σε αυτήν την περίπτωση ο οφειλέτης δεν υποχρεούται να πληρώνει απολύτως τίποτα για τα εισοδήματά του από τα εισοδήματά του, εκτός αν αυτά ξεπερνούν το πενταπλάσιο των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε και δεν απώλεσε περιουσία, τότε η απαλλαγή των οφειλών επέρχεται σε τρία έτη μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης. Σε αυτήν την περίπτωση καλείται ο οφειλέτης να πληρώνει ένα τίμημα για την μερική κάλυψη των οφειλών που του διαγράφονται. Το υπερβάλλον των εύλογων δαπανών εισφέρεται μετά την απαλλαγή.

Να δούμε λίγο ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθαρίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ; Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ το μήνα, το άκουσα αυτό. Σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 906 ευρώ το μήνα. Σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα και σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο τέκνα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ το μήνα και τέλος σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο τέκνα και ένα επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1.555 ευρώ ανά μήνα. Άρα, στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν το οριζόντιο ακατάσχετο των 1250 ευρώ το μήνα, αλλά ούτως η άλλως θα υπάρχει νομοθετική παρέμβαση, όπως σας είπα για να διευκρινίζει αυτό και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις κατηγορίες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε πτωχεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «ο στόχος του νομοσχεδίου είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η αποφυγή της πτώχευσης. Γι' αυτό περιέχει ειδικά επί τούτου δύο άξονες: την πρόληψη με την έγκαιρη προειδοποίηση, και την αντιμετώπιση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Εφόσον κάποιος οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του. Ωστόσο, εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει ήδη πτωχεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει την απαλλαγή του από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να λάβει μια δεύτερη ευκαιρία. Άρα λοιπόν, ο νόμος στοχεύει στο να δώσει την δυνατότητα στον οφειλέτη να βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη του, έτσι ώστε αυτά να μην μεταφέρονται στις επόμενες γενεές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς» 

Άλλες βελτιώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης τις εξής βελτιώσεις:

 • Θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό πέραν του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες.
 • Για την φορολόγηση των ποσών που πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι τα ποσά δεν φορολογούνται.
 • Αναφορικά με την δυνατότητα πληρωμής φόρων και εισφορών που θα πρέπει να πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι το εισόδημα είναι το καθαρό, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
 • Θα διευκρινιστεί ρητά ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης θα μπορεί να λάβει απαλλαγή εάν η πτώχευσή του δεν είναι δόλια, παρότι έχει οφειλές στο Δημόσιο και ως εκ τούτου εκκρεμεί καταδίκη, ή έχει καταδικαστεί. Προφανώς, αν κάποιος έχει προβεί σε δόλιες συμπεριφορές, όπως έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα, δεν θα λαμβάνει απαλλαγή οφειλών.
 • Για το αν θα θεωρούνται ως ευάλωτοι όσοι είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους. Ο νόμος είναι ανοιχτός σε όλους, σε αντίθεση με το «νόμο Κατσέλη» που άφηνε απέξω όσους είχαν εμπορική δραστηριότητα.
 • Για τους φορείς που δύνανται να υποστηρίζουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, θα διευκρινιστεί ρητά ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων.
 • Για τον ορισμό του οικονομολόγου και του λογιστή, θα διευκρινιστεί ρητά ότι αφορά σε φυσικά πρόσωπα, ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε έτη, ή πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια Α' τάξης, ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 • Για το χρονικό διάστημα που ελέγχονται για δολιότητα τα μέλη διοικητικού συμβουλίου, αυξάνεται το σχετικό όριο από 1 έτος σε 3 έτη. Συνεπώς, το συνολικό χρονικό διάστημα που δύναται να ελέγξει ο δικαστής, αυξάνεται από τρία σε πέντε έτη πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι από σήμερα το απόγευμα «πιστώνονται στους λογαριασμούς 28.401 επιχειρήσεων 371,5 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή» και υπογράμμισε πως «τις τελευταίες τέσσερις μέρες πιστώθηκαν σε 71.184 επιχειρήσεις 625,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει συμβολή του κράτους στην επιχειρηματικότητα

«Ναι» επί της αρχής με έντονες διαφωνίες

Στο μεταξύ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», το οποίο περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής ψήφισε η ΝΔ ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στην έναρξη της κατ' άρθρο συζήτησης του νομοσχεδίου επισήμανε τη θετική γνώμη που εξέφρασαν οι κοινωνικοί φορείς κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα αποτελεσματικά εργαλεία που θεσπίζονται για την πρόληψη και την αποφυγή της αφερεγγυότητας τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, της έγκαιρης προειδοποίησης του οφειλέτη για να μην περιέλθει σε κατάσταση γενικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τομή την εισαγωγή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα, όπως υπογράμμισε, τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε έως 20 χρόνια. Επισήμανε τις πρόνοιες σχετικά με τους ευάλωτους οφειλέτες, σημειώνοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αποπληρωμή των δανείων τους με υποθήκη την κύρια κατοικία για πέντε έτη. Η επιδότηση ξεκινά από το ποσό των 70 ευρώ ανά μήνα και φτάνει ως το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού και καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό της μηνιαίας δανειακής επιβάρυνσης. Ανέφερε πως οφειλέτης που αποπληρώνει το χρέος του ή μέρος του χρέους του σε διάστημα το πολύ τριών ετών απαλλάσσεται από το υπόλοιπο της οφειλής οριστικά και δεν πληρώνει για μία ζωή, όπως ακούστηκε. Στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα διαθέτουν προς ρευστοποίηση πάγια περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας άνω του 10% της συνολικής οφειλής και ποσού, τουλάχιστον 100.000 ευρώ, η απαλλαγή έρχεται ένα έτος μετά την κήρυξη σε πτώχευση, καθώς σημείωσε πως είναι λανθασμένη η άποψη πως ένας οφειλέτης μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση, αν δεν πληρώνει κάποιες από τις οφειλές του για έξι μήνες.

H εισηγήτρια της μειοψηφίας, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα με τη στρατηγική του νομοσχεδίου και όχι απλά σε κάποιες επιμέρους διατάξεις καθώς στη φιλοσοφία του δεν «βλέπει» το τι έχει συμβεί «με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις τράπεζες και τη νέα κρίση που έρχεται…». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δημιουργείται ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο, είπε, «ικανοποιεί μόνο τις τράπεζες ενώ για όλους τους υπόλοιπους είναι "ταφόπλακα", "ομηρία" και δεν προσφέρει καμία μια "δεύτερη ευκαιρία" όπως λέει η κυβέρνηση». Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της «τα φυσικά πρόσωπα να εξομοιώνονται στην διαδικασία της πτώχευσης με τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. Τόνισε πως το νομοσχέδιο θεωρεί ως «ευάλωτους» τους συμπολίτες μας που έχουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως, όλοι οι άλλοι θα χάνουν αμέσως την πρώτη τους κατοικία. Σημείωσε ότι ο πτωχευμένος εργαζόμενος και συνταξιούχος θα πρέπει να επιβιώσει με 611 ευρώ το μήνα και καταργούνται τα 1.200 ευρώ του μήνα που μέχρι σήμερα είναι το ακατάσχετο όριο. Παρατήρησε πως σε διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται «η άρση των κατασχεμένων για ξέπλυμα χρήματος, ώστε να ξεχρεώνονται οι τράπεζες», ενώ επιβαρύνεται επιπροσθέτως η θέση των εργαζόμενων καθώς «οι συμβάσεις εργασίας τους λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη πτώχευσης». «Χειροτερεύει ο χρόνος απαλλαγής από τα χρέη, σε 3 από 2 έτη, που ισχύει», ενώ «στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τράπεζες διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ, Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως η κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι η πτώχευση και η γρήγορη ρευστοποίηση, εκτίμησε πως θα οδηγηθούμε σε εκκαθαρίσεις και όχι σε εξυγιάνσεις. Υποστήριξε πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός απέτυχε γιατί οι τράπεζες δεν έκαναν βιώσιμες προτάσεις Τόνισε ότι η τάση στην Ευρώπη είναι να υπάρχει ξεχωριστό πλαίσιο πτώχευσης για τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με τις επιχειρήσεις, και πρόσθεσε «δεν είναι εισάγεται καμία δεύτερη ευκαιρία για τους υπερχρεωμένους αλλά για τους πιστωτές προκειμένου αυτοί να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους» Η κυβέρνηση, είπε «αντί να στηρίξει την αγορά και την επιχειρηματικότητα, επιλέγει να ενισχύσει τους λίγους και ισχυρούς, οδηγώντας σε λουκέτα και στη ‘'λύτρωση'' της πτώχευσης, χωρίς καμία, σχεδόν, ευκαιρία για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Αντί για κινήσεις διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει την περιθωριοποίηση και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου απέχει κατά πολύ από τη δική μας αντίληψη για και την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας, τη στήριξη και την εξυγίανση των επιχειρήσεων που άντεξαν μια δύσκολη δεκαετία, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για τους μικρομεσαίους».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα επέμεινε στην αντίθεση του κόμματός στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καθώς όπως είπε αυτό «απέχει πολύ από το να παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία τόσο στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, όπως και συνολικά σε επαγγελματίες και εμπόρους. Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, είπε, «είναι το να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της εκποίησης της όποιας περιουσίας ή των εισοδημάτων διαθέτουν και όχι βέβαια, να τους διευκολύνει να απαλλαγούν από αυτές». Η βουλευτής του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο τίθεται όχι μόνο οριστική «ταφόπλακα» στην όποια έννοια προστασίας έχει απομείνει στην πρώτη κατοικία, αλλά κάνει ένα βήμα περισσότερο παρέχοντας τη δυνατότητα κήρυξης πτώχευσης ακόμα και για φυσικά πρόσωπα, ενώ μειώνει και το ακατάσχετο στα 600 ευρώ, αφήνοντάς τους «ψίχουλα» για να επιβιώσουν.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε ότι στις fast track πτωχεύσεις θα ενταχθούν το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισήμανε πως και με την υιοθέτηση ως μεταπτωχευτικού εισοδήματος τα 540 ευρώ, που είναι χαμηλότερο του θεσμοθετημένου ακατάσχετου, οι δύο αυτοί και μόνο λόγοι θα έφταναν για να καταψηφίσει το κόμμα τους το σχέδιο νόμου. Υποστήριξε πως η ένταξη της πρώτης κατοικίας στην πτωχευτική περιουσία, παραβιάζει το Σύνταγμα. Η χειρότερη στιγμή που μπορείς να υιοθετήσεις έναν νέο πτωχευτικό νόμο, ακόμη κι αν θα ήταν ιδανικός, είναι όταν η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Διαφώνησε με σειρά άρθρων που όπως είπε παρέχουν νέες «προστασίες» και «εξασφαλίσεις» στις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και ενισχυθεί από τον έλληνα φορολογούμενο.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό «παραπλανητικά ονομάζεται δεύτερη ευκαιρία, είναι στην ουσία νομοσχέδιο καμίας ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις, νομοσχέδιο χαριστικής βολής για τα νοικοκυριά, νομοσχέδιο μεγάλης ευκαιρίας για τις τράπεζες και τις εταιρείες, που ασχολούνται με τα χρέη». Υποστήριξε πως οι τράπεζες και οι διαχειριστές «θα ορίζουν de facto στις πτωχευμένες επιχειρήσεις, μοντέλο που συναντάμε μόνο στην Ουγγαρία του Ορμπάν» και πρόσθεσε ότι «μειώνεται κρυφά το ακατάσχετο του εισοδήματος και των λογαριασμών από τα 1.200 ευρώ στα 540 για ένα άτομο και στα 900 ευρώ για ζευγάρια, τα οποία θα χάνουν το σπίτι τους και θα πρέπει με αυτό το ποσό να επιβιώσουν, να νοικιάσουν, να ζήσουν». Είναι είπε «νομοσχέδιο χαριστικής βολής «για μικρές επιχειρήσεις, νοικοκυριά, την οικονομία, για τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση» ένα νομοσχέδιο «υπέρ των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών και μόνο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμμεση κατάργηση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων
Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση για τη διάταξη του Πτωχευτικού Κώδικα που εντάσσει μέρος του ετήσιου εισοδήματος – πάνω από τις πενιχρές... εύλογες δαπάνες διαβίωσης στην πτωχευτική περιουσία.
Εμμεση κατάργηση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το ν/σ για πτωχευτικό, ρύθμιση οφειλών και «δεύτερη ευκαιρία»
Στη Βουλή κατατέθηκε νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Τι προβλέπει.
Κατατέθηκε το ν/σ για πτωχευτικό, ρύθμιση οφειλών και «δεύτερη ευκαιρία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διευθετήσουν...
Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αδύνατη η εφαρμογή του νέου Κώδικα από 1/1/2021»
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά τη μετάθεσή της στις 16/9/2021, για να δοθεί χρόνος επιμόρφωσης στους δικαστές. Προειδοποιεί ότι θα προκληθεί έμφραγμα στα Ειρηνοδικεία.
«Αδύνατη η εφαρμογή του νέου Κώδικα από 1/1/2021»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάζεται η πληρωμή «διπλής δόσης» ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο
Η συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων για τους πολίτες μέσα στον Σεπτέμβριο, οδηγεί το Υπουργείο Οικονομικών σε δεύτερες σκέψεις, όπως είναι η μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης για τον ΕΝΦΙΑ.
Εξετάζεται η πληρωμή «διπλής δόσης» ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας