Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση για τη διάταξη του Πτωχευτικού Κώδικα που εντάσσει μέρος του ετήσιου εισοδήματος – πάνω από τις πενιχρές... εύλογες δαπάνες διαβίωσης στην πτωχευτική περιουσία. Μεταξύ άλλων γιατί «στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Αυτό είναι πρωτοφανές, γιατί στα 150 χρόνια λειτουργίας του Πτωχευτικού Νόμου ποτέ δεν κατασχόταν ο μισθός ή η σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνεδρίαση – ακρόαση των θεσμών.
Τον φόβο ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί «κερκόπορτα στο ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων» εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι φορέων, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να υπογραμμίζει ότι το νομοθέτημα που βρίσκεται στη Βουλή προβλέπει 540 ευρώ εύλογες δαπάνες διαβίωσης και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ορίζει το ακατάσχετο στα 1.200 ευρώ.
Συνεπώς, αν η κυβέρνηση δεν απεργάζεται σχέδια για κατάργηση του ακατάσχετου και μετράει... αντιδράσεις, τότε πρόκειται απλά για νομοτεχνική ασάφεια που πρέπει να ξεκαθαριστεί και να προβλέπεται με σαφήνεια ότι το εισόδημα, που αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, δεν αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως είπε ο Βίκτωρ Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Ετσι, μένει να δούμε αν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων –που αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους μετά και τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων του Σαββατοκύριακου- ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα αποσαφηνίσει τη διάταξη και τις προθέσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ακατάσχετο.
Στο επίκεντρο της κριτικής και των φορέων βρίσκονται επίσης οι –όχι και τόσο- εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν την έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας», ώστε να μπορέσει ο πτωχεύσας να ενταχθεί εκ νέου στην οικονομία και την κοινωνία. Πόσω δε μάλλον να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς του ακίνητου – πρώτης κατοικίας, που θα έχει εκχωρήσει στον ιδιωτικό φορέα ακινήτων.
«Πώς θα το κάνει αυτό όταν πλέον, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, έρχεται η “πτωχευτική περιουσία” να υπεισέλθει μέσα σε εισοδήματα τα οποία δημιουργούνται μετά την κήρυξη του σε πτώχευση; Αυτή είναι η “προίκα” του, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει να ενταχθεί πάλι στην αγορά και φαίνεται περισσότερο σαν μια δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά σαν μια δεύτερη ευκαιρία του πτωχού. Μειώνεται το περιεχόμενό της και “θαμπώνει” ως «δεύτερη ευκαιρία”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μεγγούλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που ζήτησε τη διαγραφή από τον «Τειρεσία», ώστε να είναι πραγματικά «δεύτερη ευκαιρία».
Καμία προστασία πρώτης κατοικίας
Υποκριτική χαρακτήρισε τα περί προστασίας της πρώτης κατοικίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών για την «Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Βίκτωρ Τσιαφούτης, με τον εκπρόσωπο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Λυριτσή να σημειώνει ότι για να υπάρχει προστασία κύριας κατοικίας προϋποτίθεται ότι ο οφειλέτης διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου κάτι που δεν προβλέπεται στον νέο Πτωχευτικό.
Ουσιαστικά πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, για μια πολύ προσωρινή και δαπανηρή προστασία της στέγης και όχι της ιδιόκτητης κατοικίας, στην οποία θα μπορεί να μείνει για λίγα χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο σε μια ιδιωτική επιχείρηση (φορέα) προκειμένου να μη βιώσει την έξωση από την κατοικία του, αλλά τελικά «για leasing πρόκειται και όχι για προστασία της κατοικίας»
Οι εκπρόσωποι των φορέων είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τα μισθώματα/ενοίκια που δεν θα συμψηφίζονται με το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου έπειτα από 12 χρόνια.
«Τα μισθώματα που καταβάλλονται στην 12ετία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να συμψηφίζονται ή να προσμετρώνται στο τελικό τίμημα. Δεν μπορεί για 12 χρόνια να πληρώνω μια σύμβαση leasing και, αφού την έχω ξοφλήσει, να πρέπει να ξαναπληρώσω το σύνολο του leasing» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεραφείμ Σωτηριάδης σύμβουλος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας