Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πότε καταβάλλονται συντάξεις και αναδρομικά
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πότε καταβάλλονται συντάξεις και αναδρομικά

  • A-
  • A+
Προς ολοκλήρωση έπειτα από αφόρητες πιέσεις η καταμέτρηση των εκκρεμών συντάξεων.

Από την προσεχή Παρασκευή 23 έως και την Πέμπτη 29 του μηνός μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου θα γίνει και η καταβολή των αναδρομικών, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, σε 1.150.000 συνταξιούχους (350.000 του Δημοσίου και 750.000-800.000 του ιδιωτικού τομέα). Ως γνωστόν δικαίωμα σε αναδρομικά κύριας σύνταξης στερούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνονται περικοπές στη 13η και 14η σύνταξη καθώς και σε επικουρικές συντάξεις.

Τα αναδρομικά αφορούν αποκλειστικά περικοπές που έγιναν στο 11μηνο από τον Ιούνιο 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 και σε αυτά έχουν δικαίωμα αυτομάτως όσες χήρες λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου.

Ειδικότερα για τους κληρονόμους συνταξιούχου που έχει αποβιώσει, για την καταβολή των αναδρομικών πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

● Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε κάποιο διάστημα στο 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016.
● Οι κληρονόμοι έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος.
● Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα κοινοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ.

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Επίσης από την πλευρά του υπουργού Εργασίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ- για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους».

Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες για τις καταβολές θα ισχύσουν τα εξής:

● Οσοι συνταξιούχοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ πληρώνονται με βάση τον ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7,9 θα δουν τις καταβολές των ποσών την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ενώ όσων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8 θα πιστωθούν τα ποσά αναδρομικών και συντάξεων τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου,

● Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), ενώ στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Η καταβολή των αναδρομικών, όσο ανακουφιστική κι αν είναι για ορισμένους συνταξιούχους, δεν μπορεί να καταλαγιάσει την έντονη δυσαρέσκεια σε ευρύτατα τμήματα των συνταξιούχων για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις που κατά πληροφορίες έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 300.000.

Το υπουργείο Εργασίας και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρης, τον οποίο εργαζόμενοι περιγράφουν ως «ένα απρόσιτο στέλεχος που βιώνει ως μεγάλη ατυχία την υποχρέωσή του συνδιαλέγεται με υπαλλήλους του τ. ΙΚΑ», συνεχίζουν να μη δίνουν ολοκληρωμένα στοιχεία για το σύνολο των εκκρεμοτήτων και των ποσών που αντιστοιχούν σε αυτά, παρ’ όλο που με μια απλή κίνηση στους Η/Υ των καταστημάτων θα μπορούσε αμέσως να εκδοθεί το άθροισμα τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των αιτήσεων.

Πάντως, μετά και τις διαδοχικές παρατηρήσεις του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η πίεση για την έκδοση αποφάσεων μετακυλιόμενη από τη διοίκηση προς τους διευθυντές της Περιφέρειας κι από αυτούς προς τους προϊσταμένους των καταστημάτων έως και τους μεμονωμένους υπαλλήλους περιγράφεται από εργαζόμενους του ΕΦΚΑ ως αφόρητη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα κάνει την «έκπληξη» και θα δώσει στοιχεία το αργότερο μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Φυσικά οι πληττόμενοι και σε αυτήν την περίπτωση είναι όσοι υπάλληλοι δεν υπεκφεύγουν και δεν είχαν/έχουν τη δυνατότητα να μετατεθούν σε γραφείο υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ παραμένει σιωπηλό, ανύπαρκτο και ανίσχυρο να προστατέψει το προσωπικό, που μέσα σε μια δεκαετία μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% ενώ ο όγκος των εργασιών βαίνει αυξανόμενος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Βρούτσης: Από σήμερα η προσωρινή αύξηση συντάξεων και τα αναδρομικά
Από τον ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) θα δίνονται από σήμερα σε 65.251 συνταξιούχους οφειλόμενα αναδρομικά και προσωρινά αυξημένες κύριες και επικουρικές συντάξεις με ενιαία πληρωμή.
Γ. Βρούτσης: Από σήμερα η προσωρινή αύξηση συντάξεων και τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
Δημοσιεύθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την καταβολή των -κουτσουρεμένων πάντως- αναδρομικών στους συνταξιούχους. Πρόκειται για κονδύλι ύψους 1,4 δισ. ευρώ για σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους.
Στην τελική ευθεία η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Πραξικοπηματική η ενέργεια για τα αναδρομικά
Ανακοίνωση για την ουσιαστική αποστέρηση από τους συνταξιούχους του Δημοσίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τα αναδρομικά τους εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο μιλάει για πραξικοπηματική...
Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Πραξικοπηματική η ενέργεια για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
Κόστος 3,9 δισ. «πυρπολεί» τον προϋπολογισμό αλλά και τις ισορροπίες με τους δανειστές ● Το βασικό σενάριο για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ● Αγνωστο τι θα γίνει με 600.000 συνταξιούχους του...
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24 και 27 Ιανουαρίου η καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου
Νωρίτερα θα καταβληθεί στους δικαιούχους η σύνταξη του Φεβρουαρίου, λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει από την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου, που έγινε πριν τα Χριστούγεννα.
24 και 27 Ιανουαρίου η καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας