• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.5°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.9°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 15.2°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.0°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.9°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.6°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  68%
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηγουμενίτσα: «ναι» με αστερίσκους στην πώληση του λιμανιού

 • A-
 • A+
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ιδιωτικοποίηση, εκφράζοντας ανησυχία για τη χερσαία ζώνη ● Αντίθετη στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ● «Ούτε σπιθαμή σε επιχειρηματικούς ομίλους» τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ)

Ενα πλειοψηφικό «ναι» πήρε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, μπήκαν στο τραπέζι κρίσιμες παράμετροι και αστερίσκοι.

Ο κυριότερος είναι τι θα γίνει με την ευρεία χερσαία ζώνη γύρω από το λιμάνι, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος (ΟΛΗΓ) και θα περάσει στον ιδιώτη. Αποτελεί πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ηγουμενίτσας και του Δήμου, να περάσει στην αρμοδιότητά τους η έκταση αυτή που δεν έχει σχέση με τις καθ’ αυτό λιμενικές χρήσεις και να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε θετική άποψη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, εκτιμώντας ότι θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, σημείωσε όμως ότι πρέπει να δοθεί στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών. Αποφασίστηκε επιπλέον να γίνει και μία σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και των δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ Α.Ε., τόνισε ότι «το συμφέρον της πόλης, της Ηπείρου, της χώρας υπηρετείται από δημόσιο λιμάνι που διευθύνεται από δημόσια διοίκηση» και κάλεσε τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις σε κοινή προσπάθεια, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι και να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο Ηγουμενίτσας για τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών του.

Η παράταξη αναφέρθηκε δε στον νόμο 4597/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδινε τη δυνατότητα υποπαραχώρησης μέρους των χώρων του λιμένα και μέρους των δραστηριοτήτων σε ιδιώτες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας «απέκλειε την ολιστική παραχώρηση του λιμένα και την πώληση των μετοχών και παρέμενε ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών λιμένων».

Ανάπλαση για τον λαό

Η Λαϊκή Συσπείρωση (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ), η οποία και προκάλεσε τη συζήτηση, εξέφρασε την αντίθεσή της σε κάθε μορφή παραχώρησης και έθεσε συγκεκριμένη ατζέντα: «Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους.

»Ολοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κ.λπ.) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό».

Οπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει παραταθεί ώς τις 30 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Το υπό πώληση λιμάνι της Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει γήπεδα, κτίρια και εγκαταστάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης, τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς και το καταφύγιο σκαφών αναψυχής στα Σύβοτα.
Πληθωρικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προκαλεί αντιδράσεις
Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί με πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. κατά τη διάρκεια...
Η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προκαλεί αντιδράσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δωράκι σε ιδιώτες τα περιφερειακά λιμάνια»
Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών αποκάλυψε στη Βουλή ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνοντας ότι οι τοπικοί...
«Δωράκι σε ιδιώτες τα περιφερειακά λιμάνια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σκαλώνουν» στο ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας απαντούν ότι οι καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας οφείλονται στην πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ
«Σκαλώνουν» στο ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πωλείται το λιμάνι του Πόρου
Το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί, καθώς εξαιρέθηκε από τα 23 λιμάνια που είχαν επιλεγεί για να ιδιωτικοποιηθούν. Την είδηση μετέφερε επίσημα στον δήμαρχο του Πόρου η Ρένα Δούρου, η οποία...
Δεν πωλείται το λιμάνι του Πόρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας