Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό

Δεν βγήκαν οι μάσκες στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό

  • A-
  • A+
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου, με επίκεντρο τη «δεύτερη ευκαιρία» και το δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου ● Εφη Αχτσιόγλου: «Εκτός τόπου και χρόνου το σ.ν.» ● Προκλητικές ρυθμίσεις καταγγέλλουν ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, την πρώτη μέρα συζήτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που αμφισβητεί ευθέως τα περί δεύτερης ευκαιρίας, καθώς οι διατάξεις του νόμου στην πραγματικότητα επιβάλλουν στον πτωχευμένο δανειολήπτη να… πορευτεί με 611 ευρώ μηνιαίως (εύλογες δαπάνες διαβίωσης) αφού όποιο εισόδημα από εκεί και πάνω πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών, και καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες», το οποίο δεν έρχεται να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος, δεν λαμβάνει πρόνοια «για τον άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του, του μικρού επιχειρηματία που κατακρημνίστηκε ο τζίρος του εν μέσω πανδημικής κρίσης και σωρεύει χρέη, του εργαζόμενου που μειώθηκε ο μισθός του ραγδαία».

«Το νομοσχέδιο διευρύνει το τι είναι η πτωχευτική περιουσία και λέει ότι: “Και ό,τι θα βγάζεις στο εξής και θα υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ήτοι, περίπου, 610-611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, “και αυτό δεν είναι δικό σου και αυτό θα παρακρατείται και θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση των δανειστών”. Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που νομίζω ότι καθείς καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση στερεί στην πράξη κάθε δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας στον πολίτη με χρέη», υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Επιπρόσθετα, για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συγκεκριμένη διάταξη τίθεται ζήτημα και με τον ακατάσχετο λογαριασμό που προστατεύει έσοδα από μισθούς και συντάξεις κάτω από 1.250 ευρώ. Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διευκρινιστεί ξεκάθαρα στον νομό αν τα 1.250 δεν ανήκουν στην πτωχευτική περιουσία.

Με το νομοσχέδιο παγιώνονται ο έννοιες των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης και των ευάλωτων οφειλετών «καταδικάζοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε ένα άθλιο ελάχιστο βιοτικό επίπεδο», υπογράμμισε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα προκλητικές και απαράδεκτες τις ρυθμίσεις, όπως στην πτωχευτική περιουσία που ανήκουν όλα τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια διαβίωσης. Η υποτιθέμενη δεύτερη ευκαιρία, που κατά προκλητικό ευφημισμό περιλαμβάνεται στον τίτλο του νέου πτωχευτικού κώδικα, όπως είπε, αφορά στην πραγματικότητα λίγους.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλη Κατρίνη, η δυνατότητα που παρέχεται να παραμείνει κάποιος στο σπίτι ως ενοικιαστής, δεν αφορά τη μεγάλη πλειονότητα της μεσαίας τάξης. Κι αυτό γιατί με τα 611 ευρώ μηνιαίως ο πτωχευμένος δεν θα έχει δικαίωμα, όπως είπε, ούτε ως ενοικιαστής να μείνει στο σπίτι του.

«Χάρισμα στις τράπεζες»

Αλλά ακόμα κι αν καταφέρουν να γίνουν «ενοικιαστές» καταβάλλοντας ενοίκια στον ιδιωτικό φορέα που θα συσταθεί για να εκμεταλλεύεται το ακίνητο για 12 έτη –δυνατότητα που έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, και όχι έμποροι και επαγγελματίες–, στην πραγματικότητα δεν θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου τους για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί τα ενοίκια 12 ετών που έχουν καταβάλει δεν συμψηφίζονται με το τίμημα επαναγοράς και δεύτερον, είναι μάλλον εξωπραγματικό ένα ζευγάρι με εισόδημα κάτω από 900 ευρώ τον μήνα να μπορέσει να αγοράσει το ακίνητο μετά από 12 έτη, στην τότε εμπορική αξία.

«Είναι ένα νομοσχέδιο ρευστοποίησης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας και αποεπένδυσης. Εμείς το καταψηφίζουμε, θεωρώντας ότι αποτελεί πραγματικά ένα colpo grosso της κυβέρνησης, που χαρίζει στις τράπεζες τις πτωχευμένες επιχειρήσεις», υποστήριξε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία.

Για κάκιστο σχέδιο νόμου, με απειροελάχιστες θετικές ρυθμίσεις, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Δεν προβλέπεται τίποτα για την περίπτωση που η παύση πληρωμών οφείλεται σε ανωτέρα βία. Θεωρεί συλλήβδην κάθε οφειλέτη ως κακόπιστο και κακοπληρωτή […] το χειρότερο σημείο πάντως στο σχέδιο νόμου είναι το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στην κήρυξη της πτώχευσης ρυθμίσεις που είναι πραγματικά εξοργιστικές, τόσο για τους πολίτες όσο και για οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε του νομοθετήματος, με τον εισηγητή της Θοδωρή Ρουσόπουλο να σημειώνει ότι σε αυτό υπάρχει κοινωνική ευαισθησία για την προστασία των αδύναμων αλλά και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι «δεν θα χρειάζεται, πλέον, να διαβιούν υπό το βάρος των χρεών τους, ούτε να μετακυλούν τέτοιες υποχρεώσεις στα παιδιά τους».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
Τι αλλάζει με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση ● Προβλέψεις και για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντικές βελτιώσεις για τις μικροπιστώσεις
Την Τετάρτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή ενώ αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός προανήγγειλε τρεις αλλαγές.
Σημαντικές βελτιώσεις για τις μικροπιστώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογία στον πτωχευτικό για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα κορονοχρέη
Με τροπολογία στο νομοσχέδιο που προβλέπει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα ρυθμίζονται σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με οφειλές που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια...
Τροπολογία στον πτωχευτικό για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα κορονοχρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτωχευτικός κώδικας δι’ αλληλογραφίας...
Μετά το διήμερο τηλεδιασκέψεων, η κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο πτωχευτικού κώδικα και τις διευκρινίσεις για το τον ιδιωτικό φορέα που θα αναλαμβάνει τα ακίνητα των πτωχευμένων.
Πτωχευτικός κώδικας δι’ αλληλογραφίας...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες
Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών και ενισχύει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Νέες υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος πτωχευτικός κώδικας για ιδιωτικό χρέος 250 δισ.
Νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα αφορά νομικά και φυσικά πρόσωπα, το οποίο θα ενοποιεί διάσπαρτες διατάξεις και θα ενσωματώνει το κοινοτικό δίκαιο, θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα.
Νέος πτωχευτικός κώδικας για ιδιωτικό χρέος 250 δισ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας