• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.4°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.8°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 30.6°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.4°C / 27.0°C
  3 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.2°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.2°C / 30.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 30.0°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.4°C / 30.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 31.7°C
  4 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  24%
Τραπεζοϋπάλληλοι με... ημερομηνία λήξης;
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραπεζοϋπάλληλοι με... ημερομηνία λήξης;

 • A-
 • A+
Eργαζόμενοι της Alpha που μεταφέρονται στη Cepal εκφράζουν ανησυχίες για την έξοδο από την ομπρέλα της κλαδικής σύμβασης μετά το 2021 ● Τι λένε οι σύλλογοι εργαζομένων της τράπεζας ● Κομβικός ο ρόλος της ΟΤΟΕ στη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που μετακινούνται στις νέες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τραπεζοϋπάλληλοι, κάτω από την ομπρέλα της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, αλλά μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, θα είναι οι εργαζόμενοι της Alpha Bank που μετακινούνται στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Cepal. Αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας που καλούνται να υπογράψουν όσοι θελήσουν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία.

Οι επιπτώσεις σε κεκτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων από την απόσχιση των διευθύνσεων και του προσωπικού που απασχολούνται/αν στον τομέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι ήδη γνωστές από τις κινητοποιήσεις και τις τριμερείς συναντήσεις που προηγήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε παντελώς συναινετικό κλίμα έγιναν οι διαδικασίες στη Εurobank μετά και την πρωτοβουλία της διοίκησης να προχωρήσει σε συμφωνία με την ΟΤΟΕ.

Επίμαχα θέματα

Οι ανακοινώσεις που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από συνδικαλιστικές κινήσεις, όπως η Αγωνιστική Συνεργασία (Α.Σ.) στην ΟΤΟΕ αλλά και οι αναρτήσεις των δύο Συλλόγων της Αlpha, αποδεικνύουν ότι οι όροι που έχει θέσει η τράπεζα για τη μετακίνηση εκατοντάδων εργαζομένων στη Cepal δημιουργούν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, στην οποία όχι μόνο η τράπεζα αλλά και η ΟΤΟΕ τίθενται στο επίκεντρο έντονης κριτικής.

Τα πλέον επίμαχα θέματα για τις νέες εργασιακές σχέσεις είναι η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 37,5 που ισχύει σήμερα για τον τραπεζικό κλάδο στις 40 ώρες από την 1.1.2022, καθώς και οι ελεύθερες απολύσεις μετά τη λήξη της σύμβασης.

Διαταράσσοντας το κλίμα συναίνεσης που διακηρύσσουν στις καθησυχαστικές ανακοινώσεις τους ο (κυρίαρχος) Σύλλογος Προσωπικού (Τ. Γκιάτης) αλλά ακόμη, αν και σε μικρότερο βαθμό, και ο Σύλλογος των πρώην εργαζομένων της Εμπορικής (Γ. Κωνσταντινόπουλος), η Α.Σ. χαρακτηρίζει «εκτρωματικό» το σχέδιο σύμβασης που δόθηκε στους εργαζόμενους την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων «προβλέπει κλειδωμένο μισθό χωρίς καμία αύξηση για 1 χρόνο, υποχρεωτική παραμονή για 12 μήνες, αλλά και αποζημίωση προς την εταιρεία, εάν κάποιος αποχωρήσει νωρίτερα, ενώ η εταιρεία μπορεί να απολύσει ελεύθερα ύστερα από 12 μήνες».

Η Α.Σ. κάνει λόγο για «εκδίωξη» 800 εργαζομένων, ζητεί να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο, ενώ επικρίνει έντονα την Ομοσπονδία σημειώνοντας ότι «η ΟΤΟΕ έχει μπει σε καραντίνα πριν από τον κορονοϊό».

«Το συναινετικό πνεύμα της Διοίκησης στις μεταξύ μας επαφές αναμένουμε να μην εξαντληθεί σε ήσσονος (πιθανόν για κάποιους ουσιώδεις) σημασίας βελτιώσεις, όπως στα ζητήματα αδειών, εκκρεμοδικίας, του αμετάθετου μέχρι 31/12/2021, επέκτασης δανειακών υποχρεώσεων με ίδιους όρους, νέα δάνεια με ίδιους όρους, την επανειλημμένη αργοπορία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής. Το μπαλάκι, σε κάθε περίπτωση, είναι τώρα στην ΟΤΟΕ, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την Πειραιώς και τη Eurobank μπορεί να μεσολαβήσει για βελτιώσεις και στην Alpha.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στις περικοπές δικτύου ζητά η ΟΤΟΕ
Nα δοθεί ένα τέλος από τις τράπεζες στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, με την τακτική να εξωθούν συχνά σε έξοδο τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν, ζητεί η...
Τέλος στις περικοπές δικτύου ζητά η ΟΤΟΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα fund που ίσως γίνει από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα
Η ιστορία της Davidson Kempner, της μίας εκ των δύο διεθνών εταιρειών που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στην ALPHA BANK (η δεύτερη είναι η Pimco) για τη συναλλαγή της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων...
Ενα fund που ίσως γίνει από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συνδικαλιστές απέναντι σε μια πρωτοφανή σύμβαση
Παρέμβαση της ΟΤΟΕ σχετικά με τους απαράδεκτους όρους στο κείμενο της σύμβασης που ορίζει την μετακίνηση υπαλλήλων της Alpha Bank στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, Cepal.
Οι συνδικαλιστές απέναντι σε μια πρωτοφανή σύμβαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας