• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  76%

Ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από τους παραγωγούς ΑΠΕ «να μπουν στα παπούτσια του» και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καυτή πατάτα» το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

 • A-
 • A+
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκλήθη να απαντήσει την περασμένη Παρασκευή για το τι θα πράξει προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που απειλείται να φτάσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει ότι δεν έπεσε θύμα της... επιτυχίας του αλλά του κορονοϊού κατέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας ενώπιον επενδυτών στο Athens Investment Forum για το διογκούμενο έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

O κ. Χατζηδάκης εκλήθη να απαντήσει την περασμένη Παρασκευή για το τι θα πράξει προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που απειλείται να φτάσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Στον ΕΛΑΠΕ συγκεντρώνονται τα ποσά που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ). Τα ποσά αυτά μειώθηκαν κατά 25% τον Σεπτέμβριο του 2019 με απόφαση Χατζηδάκη, ο οποίος ταυτόχρονα επέβαλε αύξηση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι έτσι θα διέσωζε την επιχείρηση.

Η ΔΕΗ επέστρεψε στην κερδοφορία, χωρίς να είναι σαφές πόσο συνέβαλε η αύξηση στα τιμολόγια και πόσο η καταβαράθρωση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, προέκυψε πρόβλημα με τους παραγωγούς ΑΠΕ, δηλαδή όσους έχουν εγκαταστήσει συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριες προσδοκώντας να εισπράξουν το αντίτιμο, σε ορισμένες περιπτώσεις με συμβόλαια σε υψηλές τιμές.

Οι φορείς των ΑΠΕ από τότε προειδοποιούσαν ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα εξανεμιζόταν και θα προέκυπτε σοβαρό έλλειμμα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στον χώρο αυτών των επενδυτών καλλιεργούνται ανησυχίες ότι για να κλείσει το έλλειμμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιβάλει λύσεις που καταπατούν την Ασφάλεια Δικαίου.

Στο επενδυτικό φόρουμ της περασμένης Παρασκευής, το ερώτημα τέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, ενώπιον επενδυτών, δεν απάντησε όπως δύο Παρασκευές νωρίτερα στη Βουλή, απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Μου προτείνετε να επιβαρύνω τα νοικοκυριά για να καλυφθεί το έλλειμμα; Εγώ δηλώνω εκ μέρους της κυβέρνησης ότι εμείς δεν θα αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ», είπε τότε ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας «κροκοδείλια» τα δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή, ήρθε η σειρά του υπουργού να «κλαφτεί», ζητώντας από τους επενδυτές να «μπουν στα παπούτσια του» και να πουν τι θα έκαναν εκείνοι: «Εχω στο μυαλό μου εξίσου τους επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ -τους οποίους υποστηρίζουμε- καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων), που πλήττονται από τον κορονοϊό. Με ενδιαφέρει επίσης η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

O υπουργός υποστήριξε ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά ενέργειας, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για ενέργεια, αλλά πρόσθεσε ότι το πρόβλημα για τους παραγωγούς ΑΠΕ δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. «Μήπως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στην εποχή του κορονοϊού θα πρέπει όλοι -ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις- να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί;», αναρωτήθηκε ο υπουργός, θυμίζοντας ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν σημαντικά κέρδη. «Βεβαίως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε όλοι μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τις στρεβλώσεις και το ότι η κοινωνία δεν αντέχει και να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην εικόνα της Ελλάδας», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
Μέρα-υπόδειγμα για το πώς θα μπορούσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να μηδενίζουν πραγματικά τον λογαριασμό του ρεύματος ήταν η χθεσινή Κυριακή.
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
Μπορεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους «φλεγόμενους» λογαριασμούς ρεύματος να καθυστερεί υπέρμετρα, εκδόθηκε όμως ήδη άλλη με το πώς θα μοιραστεί το 1 δισ. ευρώ των ρύπων που...
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
Tην ώρα που χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρισμού περιμένουν με τρόμο τον επόμενο λογαριασμό για να δουν την «απανταχούσα» των θερινών αυξήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκινά νέα διαβούλευση με τους...
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν...
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση-σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος
Εάν η μέση τιμή Ιουνίου διαμορφωθεί στα 75 ευρώ, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς των παρόχων που έχουν σχετική ρήτρα - και για τη ΔΕΗ αυτό θα σήμαινε αύξηση 20%!
Αύξηση-σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκρέκας αναιρεί Χατζηδάκη
Σε τοίχους και αδιέξοδα καταλήγουν οι συνεχείς προσπάθειες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δείξει ότι μετά την αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη ξημέρωσε «νέα ημέρα» μακριά από τις...
Σκρέκας αναιρεί Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας