Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου

  • A-
  • A+
Αναιμική ανάπτυξη, υπεραισιοδοξία για το πρωτογενές έλλειμμα, περικοπές στα μέτρα στήριξης, αυξημένα φορολογικά έσοδα, υψηλή ανεργία, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και... καλπάζον χρέος απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου

Σε μια σειρά από επισφαλείς παραδοχές έχει στηρίξει η κυβέρνηση τις προβλέψεις της για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας και του προϋπολογισμού το 2021. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αποστέλλεται -εκτός απροόπτου- την εβδομάδα που μας έρχεται στην Κομισιόν, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τους στόχους που έχουν τεθεί.

Σε περίπτωση που τα πράγματα εκτροχιαστούν, όπως εικάζεται ότι μπορεί να συμβεί με το έλλειμμα, αφού σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο προβλέπεται συρρίκνωσή του σε ποσοστό μόλις 3% του ΑΕΠ, ίσως κληθεί να «απολογηθεί» στους δανειστές. Ενα μέγεθος ελλείμματος σαν κι αυτό είναι αβέβαιο αν θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, ακόμα και εντός του πλαισίου της «ρήτρας διαφυγής». Φέτος πάντως η πρόβλεψη είναι για πρωτογενές έλλειμμα 10,643 δισ. ευρώ ή 6,23% του ΑΕΠ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας).

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι διάσπαρτο από αβεβαιότητες και οι εστίες κινδύνου που απειλούν να το τινάξουν στον «αέρα» εντοπίζονται στα ακόλουθα πεδία:

Ανάπτυξη: Μόνο η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στο 7,5% μετά από προβλεπόμενη ύφεση 8,2% φέτος είναι τόσο παρακινδυνευμένη, αφού βασίζεται στο σενάριο ότι το 2021 θα ληφθούν προκαταβολές 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια), όταν δεν έχει οριστεί ακόμα ο γενικός κανονισμός αξιοποίησης (συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων στο χθεσινό Eurogroup). Μέχρι στιγμή ούτε ένα ευρώ βοήθειας δεν έχει μπει στα κρατικά ταμεία, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα μισά μόνον από τα 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Πρόγραμμα SURE (Πρόγραμμα Συνεργασία) θα έρθουν εφέτος. Για την Ιστορία η κυβέρνηση περίμενε από τον Ιούλιο αυτά τα λεφτά καλλιεργώντας προσδοκίες εκταμίευσης για τον Σεπτέμβριο, πράγμα που τελικά δεν συνέβη…

Στο προσχέδιο τονίζεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ανακτήσει τον επόμενο χρόνο το 83,2% των απωλειών του 2020.

Πρωτογενές έλλειμμα: Υψηλού ρίσκου θεωρείται η πρόβλεψη για έλλειμμα μόλις 1% του ΑΕΠ ή 1,862 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο βάσης ή 3% του ΑΕΠ, όταν φέτος θα κλείσει στο 6,23% ή στα 10,643 δισ. ευρώ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας). Ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει μεγάλη, αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι πιθανότητες για μια καθολική καραντίνα που θα παγώσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας είναι πολύ ισχυρές.

Μέτρα στήριξης: Ως κίνηση «υψηλού κινδύνου» μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να «κόψει» 4,6 δισ. ευρώ από τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού που θα διατεθούν για το 2021, τη στιγμή που η διασπορά του κορονοϊού συνεχίζεται και η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε μια νέα γενικευμένη καραντίνα. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο είναι σαν να προεξοφλεί ότι η πανδημία θα εξαλειφθεί, οι κραδασμοί στην οικονομία θα κοπάσουν, και για αυτόν τον λόγο αποσύρει τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι στον σχετικό πίνακα οι παρεμβάσεις μέσω των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας έχουν περιοριστεί κάτω από 1 δισ. ευρώ το 2021 και συγκεκριμένα στα 913 εκατ. ευρώ.

Φόροι: Αύξηση φόρων σχεδόν κατά 5 δισ. ευρώ φέρνει ο νέος προϋπολογισμός προβλέποντας ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 49,546 δισ. ευρώ. Η σημαντική αυτή αύξηση βασίζεται στο σενάριο αναθέρμανσης της οικονομίας και ανάκλησης των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα η τρύπα φέτος στα κρατικά ταμεία θα είναι τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ. Μόνο οι απώλειες στα έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης, που είναι και η μεγαλύτερη πληγή, ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ.

Ανεργία: Αυξημένου ρίσκου είναι η πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού για μείωση της ανεργίας κατά 2 μονάδες στο 16,5% από 18,6% που είναι η νεότερη πρόβλεψη για φέτος. Οι κραδασμοί από την ύφεση παραμένουν μεγάλοι στεγνώνοντας τις επιχειρήσεις, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Το μαύρο σκηνικό στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνεται και από τις Βρυξέλλες, που προβλέπουν εκτόξευση του δείκτη της ανεργίας στο 20% για το 2021 από 15,6% που ήταν η εκτίμηση της κυβέρνησης πριν από τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι περισσότεροι κατά 195.000.

Δημόσιο χρέος: Αν ο ρυθμός της ανάπτυξης να είναι το ένα «ασταθές πόδι» στο οποίο στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός, το άλλο σίγουρα είναι η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος. Η καμπάνα του συγκεκριμένου μεγέθους θα ακουστεί βαριά, αφού στο τέλος του 2020 η χώρα θα αντιμετωπίζει χρέος 337 δισ. ευρώ ή 197,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ (γενικής κυβέρνησης). Το 2021 το ίδιο μέγεθος θα σκαρφαλώσει στα 342 δισ. ευρώ, πλην όμως ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι μικρότερο, ήτοι 184,7% (μείωση κατά 12,7 ποσοστιαίες μονάδες). Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δανειακές ανάγκες τον επόμενο χρόνο υπολογίζονται σε περίπου 11-12 δισ. ευρώ μαζί με τα έντοκα γραμμάτια.

Ιδιωτική κατανάλωση: Παρακινδυνευμένη θεωρείται και η πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 5,8% το 2021 από -6% φέτος. Οχι μόνο γιατί η επιδημιολογική ένταση παραμένει υψηλή, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν μέτρα ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά ώστε να υποστηρίξουν έναν τέτοιο στόχο. Από μόνη της η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν φτάνει για να γυρίσει η οικονομία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής
Το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς το επίπεδο συναγερμού στα κρίσιμα μεγέθη έχει ξεπεράσει το πορτοκαλί.
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα άνω του 4,5% το 2021
«Μαμούθ» έλλειμμα και χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει για το 2021 ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που έφθασε αργά χθες το βράδυ στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Με έλλειμμα άνω του 4,5% το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εμβόλιο» 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2020 κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή υπό την πίεση της ύφεσης, της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια ταμεία και των σχεδίων για παράταση του lockdown στη χώρα, τουλάχιστον ώς...
Νέο «εμβόλιο» 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» για τον τουρισμό
Οι αναλυτικές δαπάνες για τα μέτρα των 14,5 δισ. ευρώ δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο δίνει όλο το βάρος στo πρόγραμμα επιδότησης αποδοχών (SURE) για να αναχαιτίσει τις στρατιές των ανέργων.
«Ψίχουλα» για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
Με το κόστος των δικαστικών αποφάσεων να παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τον προϋπολογισμό του 2020, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο, το οποίο ενσωματώνει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι...
Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας