• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.2°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.2°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.4°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 2.5°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  80%

Δεύτερη ευκαιρία για τους οφειλέτες που εξοβελίστηκαν από υφιστάμενες ρυθμίσεις ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

EUROKINISSI/POOL INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευκαιρία ρύθμισης για τα «καμένα» δάνεια της πανδημίας

 • A-
 • A+
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι... Μετά τις αντιδράσεις για τις ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους να εξοφλήσουν εφάπαξ δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου που κατέπεσαν, το υπουργείο Οικονομικών δίνει ευκαιρία 120 δόσεων για δάνεια που μετατράπηκαν σε χρέος στην Εφορία.

Βγαίνουν από το στόχαστρο της Εφορίας έμποροι, επιχειρηματίες, αγρότες και πυρόπληκτοι με «κόκκινα» εγγυημένα (από το Δημόσιο) δάνεια και αναστέλλεται το κύμα κατασχέσεων και προστίμων που σαρώνει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η εξόφληση αυτών των υποχρεώσεων σε μία δόση με βάση τα χιλιάδες μπιλιετάκια που αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στη θέσπιση ρύθμισης 120 δόσεων. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οφειλές στη φορολογική διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στο παρελθόν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών από μη εξυπηρετούμενα εγγυημένα δάνεια, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε από το καλοκαίρι τη μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους για εξόφληση της οφειλής και μάλιστα σε μία δόση.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εμπόρου που είχε πάρει δάνειο 60.000 ευρώ από τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του Δημοσίου και έλαβε τον περασμένο Αύγουστο στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet κλήση για καταβολή ολόκληρου του ποσού έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα στο ειδοποιητήριο ενημερώνεται ο οφειλέτης ότι θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην εξόφληση του ποσού ενώ εναντίον του θα ληφθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται στον ΚΕΔΕ όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.

Ανάσες στην αγορά

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου κι αυτό έχει «κοκκινίσει» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η νέα ρύθμιση θα δώσει τις ανάσες που θέλει η αγορά και κυρίως στους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, μιας και ο τζίρος τους έχει εξανεμιστεί. Στην ΑΑΔΕ έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο με τα εγγυημένα δάνεια που έχουν καταπέσει και αυτομάτως έχουν μετατραπεί σε φορολογικές οφειλές για τους υπόχρεους.

Επισημαίνεται ότι το εναρκτήριο λάκτισμα για το κυνηγητό των οφειλετών που άφησαν απλήρωτα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δόθηκε με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στις 16 Οκτωβρίου του 2019, η οποία προέβλεπε την επιτάχυνση της μεταφοράς των συγκεκριμένων οφειλών στην Εφορία και την αντιμετώπισή τους ως χρεών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο ανέρχεται σε 9,953 δισ. ευρώ ενώ στη διάρκεια του 2019 κατέπεσαν δάνεια 12,9 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε παράλληλα τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους οφειλέτες που εξοβελίστηκαν από υφιστάμενες ρυθμίσεις (πάγια, 100, 120 δόσεις) καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, η νέα δέσμη των διευκολύνσεων δεν περιλαμβάνει καμία νέα ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την περίοδο της καραντίνας, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Για την εξόφληση των οφειλών αυτών και για κάθε νέα οφειλή προς την Εφορία οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την κρίση της πανδημίας, μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 δόσεις για την εξόφληση των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς).

Επίσης όσοι συσσώρευσαν χρέη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020, θα μπορούν να τα αποπληρώσουν από τον Μάιο του 2021 είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οσοι έχασαν ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, θα μπορούν να επανενταχθούν με τα ίδια προνόμια ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να πληρωθούν μετά το τέλος της ρύθμισης των 120 δόσεων. Οσοι έχασαν ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» 3 ταχυτήτων
«Στα μαλακά» πέφτουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις όριο του 30% επί του εισοδήματός τους.
«Κούρεμα» 3 ταχυτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ολιστική ρύθμιση 72 δόσεων
Η νέα ρύθμιση για τους πληττόμενους της πανδημίας δεν θα περιορίζεται αυστηρά και μόνο στα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας, αλλά θα...
Προς ολιστική ρύθμιση 72 δόσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις
Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων έχουν χιλιάδες πληγέντες από την πανδημία που δεν πρόλαβαν τον Δεκέμβριο να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε η ΑΑΔΕ.
Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας