• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.6°C / 18.2°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 18.4°C
  4 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 12.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην αναμονή οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

 • A-
 • A+
Την κατάθεση του σ.ν. για την επιτάχυνση περιμένουν 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις που θα κλείσουν χωρίς δίκη. Την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού. Εκτός χρονο­διαγράμματος και ο νέος Πτωχευτικός.

Ενα μήνα πίσω πηγαίνουν οι διαδικασίες fast track για την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων για τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που «αραχνιάζουν» καθώς, αν και έχουν κατατεθεί πριν από το 2014, έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και μετά το 2030. Και αυτό, γιατί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση εκκαθάρισης των υποθέσεων που εκκρεμούν δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών- ώστε να ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα των 40.000 και πλέον υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτές οι υποθέσεις θα «κλείσουν» χωρίς δίκη στο ακροατήριο -εκτός αν ο δικαστής κρίνει περί του αντιθέτου- και υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η κατάθεση αίτησης επαναπροσδιορισμού από πλευράς του δανειολήπτη και μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων του.

Οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τον οφειλέτη να συναινεί ταυτόχρονα στην άρση του φορολογικού του απορρήτου έναντι των πιστωτών.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και… περιμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ ώστε να αρχίσει από την 1η Νοεμβρίου, αντί για την 1η Οκτωβρίου που προβλεπόταν, να υποδέχεται τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού.

Αυτό σημαίνει, εκτός απροόπτου, ότι θα μετατεθούν κατά ένα μήνα και οι προθεσμίες κατάθεσης των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι από 1-15/10/2020 η πλατφόρμα θα άνοιγε για αιτήσεις ρύθμισης οφειλών που κατατέθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Το επόμενο δεκαπενθήμερο για αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2015 έως και τέλη Ιουνίου του 2015 κ.ο.κ.

Τον Νοέμβριο μετατίθεται και η έκδοση της ΚΥΑ που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του ιδιωτικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που πτωχεύουν καθώς... εκτός χρονοδιαγράμματος βγήκε και η κατάθεση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ -είναι μία από τις 45 που πρέπει να εκδοθούν- θα «βγει» και ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον, ωστόσο οι εν δυνάμει επενδυτές περιμένουν την ψήφιση του νέου Κώδικα και τις ΚΥΑ που θα πρέπει να εκδοθούν ώστε να τεθεί σε ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2021, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που θα «λειτουργήσει» ως μηχανισμός προληπτικής αναδιάρθρωσης χρεών και θα δώσει δεύτερη ευκαιρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια
Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζικές πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς βλέπει η αντιπολίτευση
ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αποδομούν τον πτωχευτικό νόμο και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει για χιλιάδες δανειολήπτες.
Μαζικές πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς βλέπει η αντιπολίτευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλειστηριασμοί εν μέσω θέρους 
Η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για «ξεπάγωμα» των αναγκαστικών εκτελέσεων αμέσως μετά την άρση του λοκντάουν προοιωνίζεται περιορισμένου αριθμού εκποιήσεις κατοικιών και επιχειρήσεων, από τον Ιούνιο.
Πλειστηριασμοί εν μέσω θέρους 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας