Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eurogroup: Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν φθάνει

Αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Eurogroup: Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν φθάνει

  • A-
  • A+

Η Ελλάδα εξασφάλισε την επιθυμητή κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που καταγράφει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Τετάρτη. Η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν ο «στραγγαλισμός» της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί ή θα υπάρξει χαλάρωση. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ουσιαστική σύγκλυση τις τελευταίες εβδομάδες και πως πλησιάζει όλο και περισσότερο η υπογραφή της συμφωνίας.

Στην ερώτηση για την στάση της ΕΚΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τους κανόνες της και αυτή θα κρίνει ποιες κινήσεις θα κάνει στο μέλλον» ενώ όσον αφορά στις πληροφορίες για το περιβάλλον της άτυπης συνόδου στη Ρίγα, υπογράμμισε ότι σύσσωμο το Eurogroup καταδίκασε τις άθλιες διαρροές για το κλίμα που επικράτησε στην πρωτεύουσα της Λετονίας. 

Το κοινό ανακοινωθέν

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Eurogroup, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την Ελλάδα:

«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα».

»Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Καλωσορίζουμε επομένως την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εγκαίρως. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η δήλωσή του της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συνομιλίες. Μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν βάσει της ισχύουσας διευθέτησης».

Μαξίμου: Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του σημερινού Eurogroup ήταν η αναμενόμενη και πως η πρόοδος που ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλεται  στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου. 

«Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών» συμπληρώνουν κύκλοι της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία  στην Ευρώπη. 

Μάλιστα, όπως σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου, το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. «Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα» υποστήριξαν, καταλήγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, «δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή».

Αλλαγή κλίματος αναγνωρίζουν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε μετά το Eyrogroup πως η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική. Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα στο οποίο το συμβούλιο της ευρωζώνης δεν αναμειγνύεται. Ως προς το ζήτημα της ρευστότητας ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε διεξοδικά, ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το κλίμα που υπήρχε στο προηγούμενο Συμβούλιο της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας. Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

Από τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, παραμένουν «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το εργασιακό, το συνταξιοδοτικό ενώ πιέσεις ασκούνται για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να παρουσιάσει η χώρα μας το 2015.

«Κλειδί» ο Ιούνιος

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα πληρωθεί αύριο η δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, όπως είχε προαναγγείλει και Γιάνης Βαρουφάκης λίγο πριν το Eurogroup.

To υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή προκειμένου να πληρωθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα δεν θα προκύψουν από μισθούς και συντάξεις, αλλά από λεφτά που ήταν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Επίσης, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα θα προκύψουν από τον Ιούνιο, αν συνεχίσει ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας. 

Aύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο στη Βουλή στις 14:00.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα τεχνικά κλιμάκια η σκυτάλη
Μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα νομοθετηθούν τόσο τα μέτρα όσο και τα...
Στα τεχνικά κλιμάκια η σκυτάλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν τα capital controls. Η επιβολή τους μπορεί στην αρχή να σόκαρε τους συναλλασσομένους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ένα...
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»
Εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Οι πυλώνες της ελληνικής πρότασης....
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Σε «θολό τοπίο» η αποπληρωμή της δόσης του Ιουνίου
Όλο και πιο ασφυκτική γίνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους-δανειστές, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ που διέρρευσε στη δημοσιότητα,...
ΔΝΤ: Σε «θολό τοπίο» η αποπληρωμή της δόσης του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Βαρουφάκης: Μας οδηγούν σε αθέτηση πληρωμών του χρέους
Σε συνέντευξη του στη Huffington Post, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως «εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις...
Γ. Βαρουφάκης: Μας οδηγούν σε αθέτηση πληρωμών του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενές επαφές «τεχνικού» τύπου
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να προλάβει το έκτακτο Εurogroup της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα στις 27 Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί ενδελεχώς το ελληνικό ζήτημα ενώ η συνεδρίαση της...
Στενές επαφές «τεχνικού» τύπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας