• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 20.1°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.4°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.8°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.2°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 12.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι προσέλκυσε, τελικά, τη Microsoft στην Ελλάδα;

 • A-
 • A+
Τα 7 δισ. των ψηφιακών επενδύσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης αλλά και η επικείμενη ανάπτυξη του 5G φαίνεται να αποτελούν μαγνήτες για την επένδυση, της οποίας δεν ξέρουμε το ακριβές ύψος και το όφελος σε θέσεις εργασίας.

Τι ύψους είναι τελικά η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, που χθες κυριάρχησε στην επικαιρότητα; Από τους ίδιους τους εκπροσώπους των επενδυτών –δηλαδή τον πρόεδρο της πολυεθνικής Μπραντ Σμιθ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόση Μιχαλόπουλο– αποφεύχθηκε συγκεκριμένη αναφορά σε ποσό στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της επένδυσης στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση περισσότερο στα συμβολικά στοιχεία της επένδυσης της Microsoft παρά στα κυριολεκτικά (ύψος κεφαλαίων, θέσεις εργασίας κ.λπ.), μιλώντας για την ώθηση που μπορεί να δώσει σε νεοφυείς εταιρείες ή στην αντιστροφή του brain drain. «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και... το cloud της», είπε ο πρωθυπουργός, σε ένα μάλλον ατυχές σχήμα λόγου για το κέντρο δεδομένων υπολογιστικού νέφους που θέλει να αναπτύξει η Microsoft.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, στην παρέμβασή του, επιβεβαίωσε μεν το κυβερνητικό στόρι ότι όλα ξεκίνησαν πέρσι τον Ιανουάριο, στη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Νταβός, αλλά ήταν προσεκτικά ασαφής ως προς το ύψος της επένδυσης – «η επένδυση σε κεφάλαιο για κάθε καινούργιο data center ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε.

Τι μάθαμε, τελικά, για την επένδυση της Microsoft; Οτι θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων στην Αττική. Οτι το κέντρο δεδομένων είναι ένα από τα οκτώ που λειτουργεί ή θα λειτουργήσει η εταιρεία στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία). Οτι στο πλαίσιο της στρατηγικής GrforGrowth της Microsoft η πολυεθνική θα παράσχει κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Οτι είναι σε εξέλιξη συνεργασία Microsoft και υπουργείου Πολιτισμού για ψηφιακή εφαρμογή τρισδιάστατης απεικόνισης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τι από αυτά είναι δωρεάν και τι πληρωτέο δεν είναι σαφές. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση της Microsoft έχει προφανή στόχο τις ψηφιακές επενδύσεις του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθύνει τουλάχιστον τα 7 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. Ακόμη, για τη Microsoft είναι ζωτικό να αποκτήσει προνομιακή –ίσως και μονοπωλιακή– πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην κινητή τηλεφωνία πέμπτης γενιάς (5G), για τη διεκδίκηση της οποίας όλοι οι μεγάλοι του κλάδου (συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων) είναι σε θέση μάχης.

■ «Μέσα απ’ αυτήν την επένδυση παραδίδεται το λογισμικό του δημόσιου τομέα στην εν λόγω εταιρεία για τη δημιουργία ενός data center, που με τα εξασφαλισμένα κέρδη απ’ το κράτος αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα για να κυριαρχήσει στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη επένδυση της Microsoft για Κέντρο Δεδομένων στην Ελλάδα
Μια σημαντική επένδυση στον τομέα της τεχνολογίας ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρο Δεδομένων (Data...
Μεγάλη επένδυση της Microsoft για Κέντρο Δεδομένων στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπόσχεση στήριξης με... ολίγη ανακύκλωση εξαγγελιών
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις και «υπενθύμιση» επενδύσεων και έργων ύψους 16 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 ● Παράθυρο...
Υπόσχεση στήριξης με... ολίγη ανακύκλωση εξαγγελιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη διάθεση τραπεζών όλα τα μητρώα
Aυτόματη επικαιροποίηση στοιχείων πελατών μέσω της εφαρμογής Know your Customer και του gov.gr ● Πρωθυπουργικά εγκώμια στην καινοτομία, διαβεβαιώσεις για προστασία δεδομένων, αλλά και εύγλωττες αμφιβολίες για...
Στη διάθεση τραπεζών όλα τα μητρώα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο,τι πει ο Ριμπολόβλεφ...
Ενώ οι κάτοικοι του Περιγιαλίου συνεχίζουν τις αντιδράσεις στην χωρίς άδεια μετατροπή του οικισμού τους σε εργοτάξιο του Σκορπιού, ο σύμβουλος του Ρώσου επενδυτή προαναγγέλλει εκ μέρους των κρατικών αρχών ότι...
Ο,τι πει ο Ριμπολόβλεφ...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας