Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε θολά νερά ο προϋπολογισμός
EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε θολά νερά ο προϋπολογισμός

  • A-
  • A+
Αγνωστο πώς θα καλυφθεί η απόσταση από το φετινό έλλειμμα 6,6% στο 0,5% που προβλέπεται για το 2021 ● Το προσχέδιο του 2021 που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή θεωρείται ήδη «καμένο» από τις αβεβαιότητες για τον ρυθμό ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς ● Στον προϋπολογισμό και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ύψους 6,8 δισ. ευρώ ● Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στα πακέτα της Ευρ. Επιτροπής για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά και να προστατέψουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει» κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης.

«Φώτα ομίχλης» έχει ανάψει το οικονομικό επιτελείο για να βρει άκρη με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Στο Γενικό Λογιστήριο σβήνουν και γράφουν σενάρια -και θα συνεχίσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο- σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία από την Πέμπτη δεν έχουν σταματήσει να «οργώνουν» τους ορόφους του κτιρίου, συλλέγοντας στοιχεία που θεωρούνται κομβικά για την πληθώρα των δημοσιονομικών ασκήσεων που «τρέχουν» για το 2021.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η τοποθέτηση του πήχη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2021, εξαιτίας του ρευστού και με υψηλά ρίσκα περιβάλλοντος που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Ακόμη και τα γκρουπ των ξένων εμπειρογνωμόνων έχουν φτάσει να αναγνωρίζουν ότι όσο βαθαίνει η ύφεση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, ακριβής προσέγγιση για τις επιπτώσεις και τον «λογαριασμό» της ζημίας, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και τις προοπτικές ανάκαμψης δεν μπορεί να υπάρξει. Επομένως το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έχει «καεί» πριν ακόμη προλάβει να φτάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας και τους κραδασμούς στην οικονομία, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν φτάσει να θεωρούν «ότι το σενάριο για πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 0,5% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021 δεν έχει και μεγάλη διαφορά», όταν η τρόικα την περίοδο του 3ου Μνημονίου «χόρευε στο ταψί» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για αποκλίσεις υποπολλαπλάσιες από την προηγούμενη τιμή. Πώς αλλάζουν τα πράγματα...

Εν πάση περιπτώσει είναι εμφανές ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της επιδημιολογικής κρίσης και συνεπώς για την τελική ζημιά στο ΑΕΠ και τα κρατικά ταμεία, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή τον σχεδιασμό και τη στοχοθεσία για τη δημοσιονομική πολιτική του επόμενου έτους.

Ο πυλώνας του νέου προϋπολογισμού που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και που σύμφωνα με την κυβερνητική πρόβλεψη θα είναι τουλάχιστον 5,5% «πατάει σε κινούμενη άμμο».

Η υπόθεση για την ταχύτητα της ανάκαμψης το επόμενο έτος βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με το 15,2%, και εφόσον αυτή περάσει σε μεγαλύτερη εστία βάθους στο τρίτο τρίμηνο του 2020 λόγω των αναιμικών εισπράξεων από τον τουρισμό, τότε η ετήσια ύφεση μάλλον κλίνει προς το 9% - 10% καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα δυσμενή σενάρια.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9%, ενώ οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ με κατώτατο όριο το 10%.

Ωστόσο ακόμα και αν οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία επιβεβαιώσουν το οικονομικό επιτελείο, το αγκάθι της δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει μεγάλο, καθώς σε απόλυτα ποσά θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί το πρωτογενές έλλειμμα από 6,6% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος αν ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (0,8% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κατεβεί στο 0,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το νέο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών.

Αν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα επέλθει σχεδόν αυτόματα από την απόσυρση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για τη στήριξη της οικονομίας τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, ωστόσο το σκηνικό για το επόμενο έτος παραμένει θολό καθώς ουδείς γνωρίζει την τροχιά της πανδημίας και αν και τι είδους μέτρα θα χρειαστούν το 2021.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στα πακέτα της Ευρ. Επιτροπής για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά και να προστατέψουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει» κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται τα προσωρινά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα:

■ Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ εξαιρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 770 εκατ. ευρώ, αφού το χαράτσι σήμερα επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ οπότε οι άμεσα ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθοι και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

■ Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αϊ-Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.α.) με το κόστος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

■ Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, με κόστος 150 εκατ. ευρώ.

■ Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

■ Εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Eurogroup και έκθεση ΔΝΤ

Η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα συμπίπτει με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Το Eurogroup θα διαμορφώσει πρόγραμμα εργασιών μέχρι και τον προσεχή Ιούνιο, θα θέσει το πλαίσιο για τους νέους εθνικούς προϋπολογισμούς, που θα υποβληθούν από τις κυβερνήσεις μέχρι 15 του μηνός μαζί με τα εθνικά «Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» τα οποία συνδέονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θα εγκρίνει και την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο «βεντάλια» της πολύπλευρης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να περιληφθεί και η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη δημοσιότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειμμα 11,3 δισ. στο 9μηνο
Μείωση άνω του 1,9 δισ. στα δημοσιονομικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, λόγω αναστολών και αδυναμίας των φορολογουμένων να εξυπηρετήσουν τρέχουσες υποχρεώσεις.
Ελλειμμα 11,3 δισ. στο 9μηνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση στο Γενικό Λογιστήριο βάζουν στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα άνω του 4,5% το 2021
«Μαμούθ» έλλειμμα και χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει για το 2021 ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που έφθασε αργά χθες το βράδυ στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Με έλλειμμα άνω του 4,5% το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας