Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμεσες ενισχύσεις 1,5 δισ. μέσω 12 περιφερειών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμεσες ενισχύσεις 1,5 δισ. μέσω 12 περιφερειών

  • A-
  • A+
Ενέκρινε το πρόγραμμα η Ευρ. Επιτροπή ● Ασαφής εικόνα στο υπουργείο Ανάπτυξης για την κατανομή των κονδυλίων ● «Ο ΣΥΡΙΖΑ το πρότεινε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφόρησε, η Ε.Ε. το υιοθέτησε» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε 12 Περιφέρειες που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Πρόκειται για ενισχύσεις μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και θα δοθούν με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαιο κίνησης (μη επιστρεπτέα επιχορήγηση).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε επιχείρηση επιδοτείται έως και για το 50% των δαπανών που πραγματοποίησε το 2019, ενώ το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Μία από τις προϋποθέσεις του προγράμματος ενίσχυσης, για επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, είναι το συνολικό ποσό ενισχύσεων που έχει λάβει να μην ξεπερνά τα 800.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, της αγροτικής παραγωγής, φραντσάιζ κ.ά.

Με πόρους του ΕΣΠΑ και πιλότο το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας θα στηριχθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

«Πιλότος» για την παραπάνω δράση θεωρείται το πρόγραμμα που υλοποιείται ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιχορηγώντας με 150 εκατομμύρια ευρώ τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ποσά από 5.000 έως και 50.000 ευρώ τον κάθε δικαιούχο, και του οποίου η έγκριση έχει προηγηθεί.

Προς το παρόν, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που υπέβαλε το πρόγραμμα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων στις 12 Περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη, η κάθε Περιφέρεια καλείται να διαχειριστεί το πρόγραμμα με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια από το ΠΕΠ, ενώ οι εκταμιεύσεις πρέπει να γίνουν ώς το τέλος του 2020.

Ποσά και κριτήρια

Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων οφείλουν να τρέξουν άμεσα, με κάποιες Περιφέρειες να έχουν ήδη ανακοινώσει τα ποσά που θα διατεθούν και τα κριτήρια της επιλογής. Για παράδειγμα, οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας έχουν προχωρήσει σε προδημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τις 18 Σεπτεμβρίου, διαθέτοντας από 30 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία.

Αντίστοιχα, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με την έγκριση από την Ε.Ε., προδημοσιεύθηκαν στο espa.gr τα προγράμματα στήριξης για τα Ιόνια Νησιά και για την Κρήτη. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων έχουν οριστεί προσωρινά από τις αρχές ώς τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο αναμένονται διευκρινίσεις. Από την περιφέρεια Κρήτης θα δοθούν 3.000 ως 40.000 ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid-19, με τον προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια, ενώ στα Ιόνια νησιά θα δοθούν από 3.000 ώς 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα διατεθεί από την περιφέρεια Αττικής θα κυμαίνεται περίπου στα 200 εκατ., ωστόσο δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο, συμπεραίνοντας ότι είναι «αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους» με βάση τους όρους που καθορίζονται από το Προσωρινό Πλαίσιο για τη στήριξη της οικονομίας λόγω κορονοϊού και ότι δεν αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις. Το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να δικαιώνει εμμέσως τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ουσιαστική στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όχι με τη μορφή δανείων, όπως είναι το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά με άμεση τόνωση της ρευστότητας.

«Η Ε.Ε. δείχνει να συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε είναι η εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας στις οποίες ήταν προσηλωμένη τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, απευθύνοντας έκκληση στη Ν.Δ. «να εγκαταλείψουν τη λογική της λιτότητας που επαναφέρουν με την έκθεση Πισσαρίδη και να εναρμονιστούν επιτέλους με τις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές που θέλουν την αντιμετώπιση της κρίσης να περνά μέσα από τη γενναία κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της οικονομίας».

Γενναίες λύσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το πρότεινε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφόρησε, η Ε.Ε. το υιοθέτησε» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης. «Ισως καταλάβει τώρα και ο κ. Μητσοτάκης το μέγεθος της κρίσης και το ότι οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν γενναίες λύσεις, ώστε να αλλάξει επιτέλους την καταστροφική τακτική τού “βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθεί», πρόσθεσε.

Θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, υπό τον όρο ότι τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά δεν θα θέτουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην ισότιμη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων. «Το βασικότερο πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα. Κρίνοντας από το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ο κ. Τζιτζικώστας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και τα μόρια “βαθμολογίας” που θέτει, υπάρχει μια ανησυχία μήπως οι πιο μικρές επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ τεθούν εκτός επιλεξιμότητας, έναντι άλλων κριτηρίων».

Στα σκαριά ο παραελεγκτικός μηχανισμός στις Περιφέρειες

Tη δημιουργία παραελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα είναι στελεχωμένος από ημέτερους που θα δίνουν λόγο μόνο στον περιφερειάρχη, προωθεί η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της δημόσιους φορείς με εργαλείο τη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης.

Σχέδιο νόμου προωθεί η ΕΝΠΕ για τη θέσπιση Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης 

Την αποκάλυψη έκανε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής με χθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι η επιχειρούμενη διάσπαση του έργου των υπηρεσιών στοχεύει στη νομιμοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων σε κρίσιμες ελεγκτικές αρμοδιότητες καθώς και στον κρίσιμο τομέα της οικονομικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η ΕΝΠΕ, η Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης θα παρεμβαίνει:

  • α. σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας,
  • β. στα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα που ασκούν δραστηριότητες στην Περιφέρεια και εποπτεύονται από τον περιφερειάρχη, και
  • γ. σε όλους τους φορείς κάθε είδους παροχής υπηρεσιών ή/και διάθεσης προϊόντων του ιδιωτικού τομέα που εποπτεύονται από τον Περιφερειάρχη.

Με ελεγκτική αρμοδιότητα σε όλη την έκταση της κάθε Περιφέρειας θα διαρθρώνεται στις εξής τρεις Διευθύνσεις-Τομείς δραστηριότητας:

  • α. Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Ελέγχου,
  • β. Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Ελέγχου Φορέων Πρόνοιας,
  • γ. Διεύθυνση Ελέγχου Περιβάλλοντος, Εργων και Υποδομών.

Επίσης με απόφαση του περιφερειάρχη και εισήγηση του γενικού επιθεωρητή -ο οποίος θα επιλέγεται για πενταετή θητεία από τον περιφερειάρχη- θα μετακινηθεί μέρους του προσωπικού για τη στελέχωση των διευθύνσεων. Ο δε γενικός επιθεωρητής που θα επιλεγεί από τον περιφερειάρχη θα επιλέγει τους τρεις προϊσταμένους διευθυντές Επιθεώρησης!

Τα στελέχη θα είναι ευνοημένα και ως προς τις αποδοχές, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση. Μάλιστα ο σύλλογος παραπέμπει στο εξής απόσπασμα από το σχέδιο νόμου της ΕΝΠΕ: «Οι Επιθεωρητές λαμβάνουν τις τακτικές αποδοχές, καθώς και όλα τα με οποιαδήποτε ονομασία επιδόματα και οποιεσδήποτε λοιπές παροχές και πάγιες αποζημιώσεις της οργανικής τους θέσης, πλην εφημεριών. Επιπλέον, στους Επιθεωρητές καταβάλλεται, ελεγκτική αποζημίωση ύψους τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως η οποία δεν περιλαμβάνεται στην έννοια των τακτικών αποδοχών των δικαιούχων αυτής και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και στους περιορισμούς των ορίων…».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως για την ενίσχυση επιχειρήσεων
Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δυνατότητα να κατευθυνθούν πόροι από το Ταμείο Υποδομών για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών,...
Πράσινο φως για την ενίσχυση επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
Παραμένουν «καλωδιωμένοι», χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα οι τηλεργαζόμενοι ● Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ευρωβουλευτών Ν.Δ. που υπερψήφισαν την τροπολογία, η οποία απαγορεύει στους τηλεργαζόμενους να έχουν ελεύθερο...
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασύμφορο το άνοιγμα της εστίασης τον Φεβρουάριο
Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που διακινούνταν σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ περί πιθανού ανοίγματος της εστίασης το Φεβρουάριο, με θερμάστρες σε εξωτερικούς χώρους.
Ασύμφορο το άνοιγμα της εστίασης τον Φεβρουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολική επαναφορά χωρίς «κλικ» στο λιανεμπόριο
Μέχρι 8 το βράδυ το ωράριο. Κανονικά θα λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα, με ραντεβού κομμωτήρια και κέντρα προσωπικής φροντίδας. Δίωρης διάρκειας το SMS μετάβασης στα καταστήματα.
Ολική επαναφορά χωρίς «κλικ» στο λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί ποδός το λιανεμπόριο, σε απόγνωση η εστίαση
Εχοντας σιγουρέψει, πλην απροόπτου, το άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα με το σύστημα των «αγορών εκτός», οι έμποροι περνάνε στην αντεπίθεση διεκδικώντας κι άλλες παραχωρήσεις, πάντα στο πλαίσιο των...
Επί ποδός το λιανεμπόριο, σε απόγνωση η εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράθυρο» Ε.Ε. για τα Ναυπηγεία
«Η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση ή οδηγία σχετικά με τους όρους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας». Σε αυτή τη φράση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, κρέμεται το μέλλον των εργαζομένων στον Σκαραμαγκά.
«Παράθυρο» Ε.Ε. για τα Ναυπηγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας