Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι αστερίσκοι των εκκαθαριστικών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αστερίσκοι των εκκαθαριστικών

  • A-
  • A+
ΕΝΦΙΑ Συστάσεις ΑΑΔΕ στους φορολογουμένους, πριν καταβάλουν την πρώτη διπλή δόση, να ελέγξουν για λάθη και παραλείψεις ● Επτά σημεία-κλειδιά για τη διασταύρωση ● Στα 408 ευρώ ο μέσος φόρος για 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες.

Η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώθηκε και τώρα ξεκινά να τρέχει ο χρόνος πληρωμής του φόρου. Η πρώτη από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη. Το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης ξεκινά από τα 10 ευρώ, ενώ 6,264 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν 408,3 ευρώ φόρο κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ συνιστά στους φορολογούμενους πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης να δουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET. Εκεί αναγράφονται το συνολικό ποσό της οφειλής ΕΝΦΙΑ και οι έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου με την καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης για κάθε μία από αυτές.

Ο διεξοδικός έλεγχος του εκκαθαριστικού σημειώματος είναι απαραίτητος, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκλειστούν περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων στη δήλωση Ε9 που «φουσκώνουν» το τελικό ποσό του φόρου. Αλλωστε στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που έχει δηλωθεί στο Ε9 και οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα όποια λάθη υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 στην Εφορία.

Τα σημεία-κλειδιά στα οποία πρέπει να εστιαστεί ο έλεγχος είναι τα εξής:

■ Ημιτελή κενά κτίσματα. Αν έχουν δηλωθεί σωστά και έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 60%. Επισημαίνεται ότι στον πίνακα 1 του Ε9 δηλώνονται τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα και στη στήλη 32 στον κωδικό 8 ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».

■ Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία όπου βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο δήμος ή ο νομός. Το μηχανογραφικό σύστημα κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ εφόσον δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός της θέσης του αγροτεμάχιου λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό.

■ Αγροτεμάχια με κτίσμα. Αν έχει δηλωθεί το είδος του κτίσματος. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο αρχικός φόρος πενταπλασιάζεται, αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό ή επαγγελματική στέγη ή αποθήκη.

■ Εμπράγματα δικαιώματα. Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο,

■ Βοηθητικοί χώροι. Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων, η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης έχουν καταγραφεί λάθη που αφορούν την αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

■ Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

■ Οροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα για... μεγάλα πορτοφόλια
Η έκθεση Πισσαρίδη συστήνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, του πρόσθετου φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Κίνητρα για... μεγάλα πορτοφόλια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου
Ανοίγει τον Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω κορονοϊού και έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 1/3 αυτής της ζημιάς.
Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ράβουν κουστούμι» για τις νέες αξίες ακινήτων
Οι εκτιμητές των ακινήτων θα πρέπει μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχουν παραδώσει τις προτάσεις τους για τις νέες αξίες και παράλληλα να «τρέξουν» το σχέδιο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος.
«Ράβουν κουστούμι» για τις νέες αξίες ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται επιβαρύνσεις -φωτιά στα ακίνητα από τον Ιούνιο 2020
Αύξηση στα έξοδα των μεταβιβάσεων αναμένεται να επιφέρει η επερχόμενη αύξηση, κατά μέσο όρο 20%, των τιμών των ακινήτων. Εμμεσες αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ.
Ερχονται επιβαρύνσεις -φωτιά στα ακίνητα από τον Ιούνιο 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι...
Τη φωτιά που θα βάλουν στον ΕΝΦΙΑ του 2020 οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων επιχειρεί να σβήσει προκαταβολικά η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας νέα μείωση αυτού του λογαριασμού κατά 8%.
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές
Σήμερα η έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, με «πράσινο φως» για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ, αλλά και «καρφιά» από τις Βρυξέλλες για το αφορολόγητο.
«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας