Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα προειδοποίηση για τις συντάξεις
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα προειδοποίηση για τις συντάξεις

  • A-
  • A+
Μετά τον Ρέγκλινγκ, και η Επιτροπή ανησυχεί και «καρφώνει» την κυβέρνηση για τη συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων και ανεβάζει στα 2 δισ. το κόστος των αναδρομικών, υπολογίζοντας και τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα.

Δημοσιονομική βόμβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η οποία θεωρεί λίγα τα λεφτά που θα πάρουν πίσω περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ωστόσο, στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κρύβονται άλλες τρεις νάρκες, οι οποίες συνδέονται με την αγορά εργασίας, το αναπτυξιακό κενό και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατυπώνουν την άποψη ότι «θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά όχι μόνο οι περικοπές από τις κύριες συντάξεις, αλλά και τα κουρέματα στις επικουρικές και στα δώρα». Στην περίπτωση αυτή μάλλον δικαιώνεται το κίνημα των συνταξιούχων που έχει ξεκινήσει νέο γύρο προσφυγών στα δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για δώρα και επικουρικές.

Εφόσον οι αποφάσεις που θα τελεσιδικήσουν δικαιώσουν τους συνταξιούχους, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερο και, σύμφωνα με την έκθεση, ο «λογαριασμός» για τα αναδρομικά θα εκτιναχτεί στα 2 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει αυτή τη δαπάνη σε 1,4 δισ. ευρώ.

Το θέμα με τα αναδρομικά έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλο πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που ταλαιπωρεί τους υπόχρεους και είναι ζήτημα το οποίο ανέδειξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) σε πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, για να έρθει χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει αυτές τις ανησυχίες.

Στην έκθεση επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν στο τέλος Οκτωβρίου νέο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης αυτού του «στοκ» όπως και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το άλλο μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση. Το κοντέρ με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους παραμένει σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα το μηδενίσει. Το παράδοξο είναι ότι τον Ιούνιο οι οφειλές αυτές αυξήθηκαν κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που παρακολουθούν οι θεσμοί, αντί να βαίνουν μειούμενες.

Αλλος τομέας όπου οι δανειστές εκτιμούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα «κουτσαίνει» είναι, μεταξύ άλλων, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Ο κορονοϊός έχει φέρει ανατροπές στα σχέδια αναθεώρησης και επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών για 3.000 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ξεκινήσει να τρέχουν τα δύο αυτά πρότζεκτ, τα οποία αποτελούν και μνημονιακά προαπαιτούμενα, ήρθε η υγειονομική κρίση να παγώσει αυτόν τον σχεδιασμό και να τον μεταθέσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οι θεσμοί όμως έχουν στήσει ραντάρ και παρακολουθούν την πρόοδο που σημειώνει η κυβέρνηση έχοντας παράλληλα ανοιχτά τα μάτια για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων, της απολιγνιτοποίησης και της εξυγίανσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τα άλλο καυτό θέμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα δημοσιονομικά. Με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να φτάνει ήδη τα 11 δισ. ευρώ, η ανησυχία των Βρυξελλών είναι πολύ μεγάλη για το πώς η Αθήνα θα οδηγηθεί σε μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2021, όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πηγή σημαντικής αβεβαιότητας.

Είναι μια νάρκη που απειλεί τη χώρα και, σύμφωνα με την έκθεση, η πρωτογενής ζημιά στα ταμεία θα φτάσει στο 5,8% του ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που εκτιμάται προσωρινά σήμερα στο 0,8% του ΑΕΠ. Αν συνυπολογιστεί και αυτή, το πρωτογενές έλλειμμα εξακοντίζεται στο 6,6% του ΑΕΠ!

Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) όσον αφορά τις δαπάνες και σε 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ως προς την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Στο μέτωπο της ύφεσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετεί τον πήχη στο 9% για το 2020, βαθύτερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 8%, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη κατά 6%. Σε κάθε περίπτωση, τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αναπτυξιακό κενό ύψους 3% που σημαίνει ότι η χώρα θα αργήσει να πιάσει τα επίπεδα εισοδήματος που είχε προ πανδημίας.

Οι κραδασμοί από την ύφεση είναι μεγάλοι στεγνώνοντας τις επιχειρήσεις οι οποίες για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Το μαύρο σκηνικό στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνεται και από τις Βρυξέλλες που προβλέπουν εκτόξευση του δείκτη της ανεργίας στο 20% για το 2021 από 15,6% που ήταν η εκτίμηση της κυβέρνησης στον φετινό προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι φέτος θα είναι περισσότεροι κατά 195.000. Γεγονός είναι πάντως ότι η ανεργία κινείται ήδη ανοδικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 αυξήθηκε κατά 13,3%.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις από τον Ρέγκλινγκ
Το «στοκ» των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης ισοδυναμεί με κρυφό χρέος, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM ● Συμφωνία με τους θεσμούς για μηδενικό έλλειμμα το 2021 επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της...
Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις από τον Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ώστε το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς να να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν...
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρία «κρας τεστ» εντός του 2018
Η αξιολόγηση του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα ανοίξει τα κρίσιμα ζητήματα της εφαρμογής ή μη των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, της αύξησης του κατώτατου μισθού από το 2018,...
Τρία «κρας τεστ» εντός του 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aνησυχεί το ΔΝΤ με την παροχολογία για τις συντάξεις
Φρένο στην έντονη παροχολογία που έχουν αναπτύξει στελέχη της κυβέρνηση με επίκεντρο τις συντάξεις επιχείρησε να βάλει χθες το ΔΝΤ με το αυστηρό μήνυμα που απέστειλε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις...
Aνησυχεί το ΔΝΤ με την παροχολογία για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ διασφάλισαν το υπερπλεόνασμα
​Χαμηλότερη ανάπτυξη 1,6% αλλά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με το 1,75% του ελληνικού προγράμματος προβλέπει για το 2017 ο νέος προϋπολογισμός, του οποίου το τελικό σχέδιο κατατίθεται αύριο στη Βουλή....
Οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ διασφάλισαν το υπερπλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΚΑριστη έκπληξη
Στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ πρόκειται να διαμορφωθεί το πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2017 λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων από τον ΕΦΚΑ που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το συγκεκριμένο...
ΕΦΚΑριστη έκπληξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας