Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε αναβρασμό πάλι η Ζώνη
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναβρασμό πάλι η Ζώνη

  • A-
  • A+
Οι επιχειρήσεις ανησυχούν καθώς η Cosco δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της ότι δεν θα ιδρύσει ναυπηγείο στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού ● Αναμένεται συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα το «καυτό» θέμα για την ίδρυση ναυπηγείου από την Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, σχέδιο που έχει προκαλέσει την οργή των ναυπηγοεπισκευαστών αλλά και την κάθετη διαφωνία άλλων φορέων του Πειραιά.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΛΠ και τους εκπροσώπους των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, που στη συνέχεια θα επικυρωθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και στο οποίο θα αναγράφεται η δέσμευση του ΟΛΠ-Cosco ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει ναυπηγείο στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ενώσεων, λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης, βρίσκονται σε αναβρασμό και δηλώνουν ότι εάν τις επόμενες ημέρες δεν παραλάβουν στα χέρια τους το σχετικό συμφωνητικό, θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ωστόσο ότι αναμένεται συνάντηση της διοίκησης του ΟΛΠ με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμη, καθώς σε αυτή θα ξεκαθαριστεί μια και καλή το ζήτημα.

Εάν υπογραφεί το συμφωνητικό, τότε η Cosco εγκαταλείπει το σχέδιό της και επικεντρώνεται πλέον στο επόμενο, που είναι η ίδρυση της 4ης προβλήτας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (Κερατσίνι, περιοχή «Σκλαβενίτη»), που και αυτό όμως συναντά τις ισχυρές αντιδράσεις της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των ναυπηγοεπισκευαστών, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο οι φορείς των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων του Πειραιά είχαν πραγματοποιήσει μια δυναμική κινητοποίηση στην πύλη Περάματος και έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος και της Ενωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά πήγε στα γραφεία του ΟΛΠ και παρέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο του Οργανισμού.

Σε αυτό ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο η Cosco να δημιουργήσει ναυπηγείο μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος-Δραπετσώνας θα έχει συνέπεια τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ναυπηγοεπισκευής, θα οδηγήσει περίπου 20.000 εργαζομένους στην ανεργία και θα επιφέρει τη φτωχοποίηση των τοπικών κοινωνιών του ευρύτερου Πειραιά, δημιουργώντας συγχρόνως έναν ρυθμιστή και εξουσιαστή της όλης ναυπηγοεπισκευής, τον ΟΛΠ-Cosco.

Οι πρόεδροι των επιχειρήσεων Βασίλης Κανακάκης, Θεολόγος Κατσουλάκης και Φώτης Πράσινος είχαν κάνει γνωστό ότι στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Yu Zenggang, η κινεζική πλευρά δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να ιδρύσει ναυπηγείο στην περιοχή του ΟΛΠ και συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί σε νέα τριμερή συνάντηση μεταξύ στελεχών της διοίκησης του ΟΛΠ, αντιπροσωπείας των ναυπηγοεπισκευαστών και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου θα υπογραφεί και ένα σχετικό συμφωνητικό.

Δεν έχει εγκριθεί

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας του ΜέΡΑ25, Φωτεινής Μπακαδήμα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν μελετά μια πιθανή τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα του Πειραιά ώστε να δοθεί άδεια κατασκευής ναυπηγείου στην ΟΛΠ Α.Ε. Υπενθύμισε ότι η Σύμβαση Παραχώρησης, που κυρώθηκε με τον νόμο 4404/2016, όσον αφορά τη ναυπηγοεπισκευή αποτύπωσε την από δεκαετιών υφιστάμενη κατάσταση, ότι δηλαδή ο ΟΛΠ είναι ο εκμισθωτής των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών και δεν έχει καμία εμπλοκή ή ανάμιξη σε ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνται αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων του νόμου 3551/2007. Γνωρίζοντας όλα αυτά, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν ενέκρινε την ίδρυση ναυπηγείου στο Μaster Plan του ΟΛΠ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
Για έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από τον μαρασμό έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην επίσκεψη-ξενάγηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που διοργάνωσε ο ΟΛΠ και στην οποία...
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ζωτικό τους χώρο διεκδικούν οι ναυπηγοεπισκευαστές
Οι ναυπηγοεπισκευαστές αναφέρουν ότι ο ΟΛΠ δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στον χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές.
Το ζωτικό τους χώρο διεκδικούν οι ναυπηγοεπισκευαστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπατάρει» το σχέδιο για την κρουαζιέρα
Φως στα άγνωστα ώς τώρα δεδομένα της επέκτασης της κρουαζιέρας στον Πειραιά δίνει η μελέτη με τίτλο «Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά», που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα στο Εργαστήριο...
«Μπατάρει» το σχέδιο για την κρουαζιέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή η προστασία των μικρομεσαίων ναυπηγοεπισκευαστών
40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν έλεγχο της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων των ΟΛΠ-Cosco-ΣΕΠ και αναφέρουν μπαράζ καταγγελιών για αντισυμβατικές μεθοδεύσεις και μονοπωλιακές πρακτικές που εκδηλώνονται...
Στη Βουλή η προστασία των μικρομεσαίων ναυπηγοεπισκευαστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στηρίζει τη Ζώνη Περάματος το ΒΕΠ
Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Αν. Μιχάλαρος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου ανάμεσα στην Cosco και στους εκπροσώπους των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων,...
Στηρίζει τη Ζώνη Περάματος το ΒΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας