• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.5°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.2°C
  3 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.6°C
  3 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.9°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.9°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.9°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργούν την Πέμπτη οι ναυτεργάτες για τα αντεργατικά μέτρα

 • A-
 • A+
Στο επίκεντρο η νομοθετική ρύθμιση που καταστρατηγεί εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις στα ποντοπόρα πλοία • Συμμετέχουν η ΠΕΝΕΝ και τα σωματεία του ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ).

Η εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιος) αιφνιδιαστικά εν μέσω πανδημίας και σύμφωνα με αυτήν καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με ελληνική σημαία άνω των 3.000 ΚΟΧ, ενώ παράλληλα γίνεται παρέμβαση στα εσωτερικά του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ξεσηκώνει τους ναυτεργάτες.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ΣΣΕ θεσμοθετήθηκε το 1944 και μέχρι σήμερα κατοχύρωνε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατάργησή της ανοίγει παράλληλα διάπλατα τον δρόμο να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλους τους ναυτεργάτες. Ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και θα προσελκύσει νέους στο ναυτικό επάγγελμα. Τα ναυτεργατικά σωματεία όμως από την πλευρά τους μιλούν για «κλιμακούμενη επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού εφοπλιστές και κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματά τους» και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική παμπειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που κήρυξε και την απεργία από τις 14 Σεπτεμβρίου, σημειώνει ότι στο επίκεντρο της πάλης της είναι τα αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, η αντιδραστική παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες των ναυτεργατικών οργανώσεων, τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς και τα εργασιακά προβλήματα που «οι εφοπλιστές βρήκαν την ευκαιρία με την υγειονομική κρίση και καθημερινά παραβιάζουν τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των ναυτεργατών που είναι κατοχυρωμένα στη ναυτική νομοθεσία». Ξεκαθαρίζει επίσης ότι τα αγωνιστικά βήματα και ο σχεδιασμός της ΠΕΝΕΝ δεν σταματούν στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία και καλεί τον κλάδο και όλους τους ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ τονίζουν ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον ν.4714 που ψήφισε στις 29 Ιουλίου κάνει πράξη την απαίτηση των εφοπλιστών για κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και εφαρμογή των “διεθνών κρατούντων”, δηλαδή συνθήκες εργασίας που επικρατούν για το σύνολο των αλλοδαπών ναυτεργατών». Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η κυβερνητική ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές ακόμα και για τη θέση του Α πλοιάρχου να ναυτολογείται αλλοδαπός ναυτεργάτης και χαρακτηρίζει «προκλητική» την παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ξεπερνά τις πιο «μαύρες σελίδες του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Σημειώνεται ότι η νομοθετική τροπολογία επιβάλλει ρυθμίσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ που καθορίζουν τις εκλογικές διαδικασίες των ναυτεργατικών σωματείων. Νομοθετεί μέγιστο αριθμό θητειών των εκλεγμένων συνδικαλιστών και περιορίζει τη δυνατότητα ανάδειξης στελεχών από το πρωτοβάθμιο στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Και όλα αυτά χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τα σωματεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητοποιούνται οι ναυτεργάτες
Την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ζητούν οι διοικήσεις τριών ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις λόγω των οξυμένων προβλημάτων...
Κινητοποιούνται οι ναυτεργάτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφεύγουν και πάλι κατά της απεργίας οι ακτοπλόοι
Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες προσέφυγαν, χθες, στη Δικαιοσύνη οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ) κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών.
Προσφεύγουν και πάλι κατά της απεργίας οι ακτοπλόοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή ακτοπλόων κατά της απεργίας των ναυτεργατών
Ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να κηρυχτεί «παράνομη» και «καταχρηστική» η 24ωρη πανελλαδική απεργία, που είχαν προκηρύξει τα 13 ναυτεργατικά σωματεία για αύριο Πέμπτη 3 Ιουνίου, κατέθεσε χθες ο Σύνδεσμος...
Προσφυγή ακτοπλόων κατά της απεργίας των ναυτεργατών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΝΕΝ κατά Χατζηδάκη
Με κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προειδοποιεί το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ που μαζί με άλλα 12 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου σε όλες τις...
ΠΕΝΕΝ κατά Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεγχοι ΠΕΝΕΝ στα πλοία Αδριατικής και Ρίου-Αντιρρίου
Διαπίστωσε απλήρωτες αμοιβές και προβλήματα ασφάλειας λόγω μείωσης των συνθέσεων. Ζητά από το υπουργείο ουσιαστικούς ελέγχους για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ελεγχοι ΠΕΝΕΝ στα πλοία Αδριατικής και Ρίου-Αντιρρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας