Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέχρι 4 Οκτωβρίου οι λίστες τηλεργασίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέχρι 4 Οκτωβρίου οι λίστες τηλεργασίας

  • A-
  • A+
Τι προβλέπει η διάταξη για την υποχρεωτική εξ αποστάσεως απασχόληση του 40% των εργαζόμενων στην Αττική ● Ενα 24ωρο προθεσμία από τη δημοσίευση του ΦΕΚ θα έχουν προθεσμία οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τις δηλώσεις ● Τσουχτερά τα πρόστιμα, πλήθος τα ερωτήματα για τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Μέσα σε ένα 24ωρο από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της νέας διάταξης για την εξ αποστάσεως εργασία πρέπει να δηλωθούν από τους εργοδότες ο ακριβής αριθμός και τα πρόσωπα που θα απασχοληθούν από το σπίτι. Σε διαφορετική περίπτωση κι εφόσον διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι δεν τηρείται η διάταξη, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Εκτακτα, προσωρινά και άμεσης εφαρμογής μέτρα για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας», οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που δύνανται να εργαστούν με το σύστημα αυτό.

Ο εργοδότης υποχρεούται να προαναγγείλει το προσωπικό που θα απασχοληθεί εξ αποστάσεως για το σύνολο της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Τυχόν παράβαση εκ μέρους του εργοδότη της υποχρέωσης αυτής επιφέρει πρόστιμο 3.000 ευρώ που επιβάλλεται κατόπιν ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Επίσης, εισάγεται ως έκτακτο μέτρο η σταδιακή προσέλευση και η αντίστοιχη αποχώρηση των εργαζομένων προς και από τον τόπο εργασίας με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και του τόπου παροχής της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Οι προστατευτικές διατάξεις

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των αλλαγών στην ώρα προσέλευσης και αναχώρησης αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Ωστόσο, συνεχίζουν να ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του Π.Δ. 88/99, καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Οι αλλαγές ισχύουν για την Περιφέρεια Αττικής από τη δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας είναι δυνατόν:

α) η ισχύς του παρόντος να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της επικράτειας,

β) να διαφοροποιηθεί το ποσοστό του 40% και να καθοριστούν άλλα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Πάντως υπάρχουν πολλά ερωτήματα ως προς την εφαρμογή των διατάξεων. Πόσους ελέγχους μπορεί να διενεργήσει το ΣΕΠΕ; Κάθε πότε θα αλλάζει η σύνθεση των τηλεργαζόμενων; Πόσο ασφαλής είναι η συνθήκη εργασίας για τους βιομηχανικούς εργάτες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας;

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και περιφερειακές αρχές και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις με εντολές χορήγησης «ειδικής άδειας» στους υπαλλήλους για την απουσία τους στις περιπτώσεις κλεισίματος του σχολείου όπου φοιτούν τα παιδιά τους ζητεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μη χρεωθεί καμιά ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς για τις «ειδικές άδειες» (άδειες ειδικού σκοπού ) στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και να καταργηθεί η ρύθμιση για τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων που τίθενται σε προληπτική καραντίνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο.
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοβούνται για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά υπομένουν
Στον βαθμό που οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν πραγματικές τάσεις, τότε από την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι...
Φοβούνται για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά υπομένουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται οι εργοδότες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Εντυπο 4.1.
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΠΕ: «λάντζα» των λογιστών κατέληξαν οι επιθεωρητές
Την ώρα που χθες σε όλο το διαδίκτυο ανέβαινε η είδηση για ένα κρούσμα Covid-19 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας, και μάλιστα με την απαράδεκτη έμφαση στο γεγονός ότι ο ασθενής προέρχεται από τις...
ΣΕΠΕ: «λάντζα» των λογιστών κατέληξαν οι επιθεωρητές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
Αργά χθες βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δικαιολογητικών των επιχειρήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο.
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή εργασίας και τηλεργασία
Η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει απο σήμερα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ ή τμήματος αυτών θα γίνουν σταδιακά, αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στις...
Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή εργασίας και τηλεργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας