Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κολοκυθιά με ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά

Θολό τοπίο είναι τα προϊόντα που παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως τα φάρμακα

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κολοκυθιά με ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά

  • A-
  • A+

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια με τα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το μείζον θέμα του ΦΠΑ, βρίσκεται και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία φαίνεται να λαμβάνει τελικώς μόνιμο χαρακτήρα, αντί να καταργηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο παραμένει αλλά πρόκειται να επανέλθει στα προ της 1-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ, τα οποία σ’ αυτήν την περίπτωση θα απολέσουν την έκπτωση του 30% που είχε αποφασιστεί για φέτος. Οσον αφορά τον ΦΠΑ, το παιχνίδι της κολοκυθιάς για τον ενιαίο συντελεστή καλά κρατεί, αφού για κάθε εξαίρεση που ζητάει η ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες των δανειστών ανεβάζουν όλο και ψηλότερα τον συντελεστή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί συντελεστές (23%, 13%, 6,5%) θα καταργηθούν και στη θέση τους θα μπουν δύο συντελεστές: ο ενιαίος και ένας χαμηλός στον οποίο θα ενταχθούν σίγουρα τα φάρμακα και ορισμένα άλλα προϊόντα (ψωμί, γάλα, αυγά κ.λπ.), τα οποία βαρύνουν ιδιαίτερα το «καλάθι» της νοικοκυράς. Οι επικείμενες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις παραγωγικών φορών της χώρας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ΦΠΑ έγκειται στην αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φόρου».

Λειψά τα έσοδα

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αναφέρει ότι με βασικούς συντελεστές 13% και 23%, τα έσοδα θα έπρεπε να είναι υψηλότερα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ. Αυτός δείχνει ότι βρισκόμαστε περίπου στα μισά σε σχέση με τον μέσο όρο των 34 χωρών. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 0,37 αντί για 0,55 που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ (το «άριστα» είναι η μονάδα).

Προσθέτει δε ότι βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη θα επέλθει μέσω της ενίσχυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών και της υιοθέτησης μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και λιγότερο με τροποποιήσεις των φορολογικών συντελεστών.

Ειδικά για τα νησιά επισημαίνεται ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ (χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές) δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς των αγαθών στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης του 30% μόνο για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και μέχρι αυτό το όριο.

Από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα μόνο για όσους βρίσκονται στα ρετιρέ της κλίμακας η κυβέρνηση στοχεύει σε εισπράξεις 200 με 220 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Οι επιβαρύνσεις δεν περιορίζονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, που θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ένα «καλό όριο» πάνω από το οποίο η έκτακτη εισφορά δεν πρέπει να είναι ψαλιδισμένη.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του σκληρού αυτού μέτρου, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται μειωμένη κατά 30% σε όλα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και 4% για υψηλότερα εισοδήματα.

Οι συντελεστές δεν επιβάλλονται κλιμακωτά αλλά στο συνολικό εισόδημα, ενώ το κόστος από τη μείωση φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό που τα προηγούμενα χρόνια απέδιδε περί το 1,4 δισ. ευρώ.

Επίσης το ψαλίδι κατά 30% στην έκτακτη εισφορά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οδήγησε σε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτές ξεκινούν από 3 ευρώ για όσους βρίσκονται στην κόψη της έκτακτης εισφοράς, με ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, και 20 ευρώ τον μήνα για μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Με τα νέα σενάρια οι τελευταίοι φορολογούμενοι χάνουν την έκπτωση:

Αναλυτικότερα:

● Για εισόδημα 20.000 ευρώ η εισφορά παραμένει 140 ευρώ, έναντι 200 πέρυσι.

● Για εισόδημα 30.000 ευρώ χάνεται η έκπτωση 180 ευρώ τον χρόνο. Η εισφορά αυξάνεται στα 600 ευρώ, αντί 420.

● Για εισόδημα 40.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 800 ευρώ και όχι 560 ευρώ, δηλαδή 340 μεγαλύτερη.

● Για εισόδημα 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 1.000 και όχι 700 ευρώ που ισχύει σήμερα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια για ψηφιακό χρήμα
Η γενικευμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στην αγορά και οι αποφάσεις συνολικά για τον ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις κ.λπ.) αποτελούν ένα από τα πεδία που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη δημοσιονομική...
Σχέδια για ψηφιακό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κολοκυθιά» με τον ΦΠΑ
Τραγελαφικές διαστάσεις λαμβάνει η ιστορία του ΦΠΑ, καθώς κάθε μέρα βλέπει το φως της δημοσιότητας και ένα νέο σενάριο για τους συντελεστές του φόρου. Στο αλαλούμ με τις προτάσεις προστέθηκε άλλη μια,...
«Κολοκυθιά» με τον ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθεκτικές οι τιμές φαρμάκων και τροφίμων
Μπαράζ ανατιμήσεων στις κοινωνικά πιο ευαίσθητες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, όπως είναι τα φάρμακα, η Υγεία και τα τρόφιμα, πυροδοτούν οι συνεχείς αυξήσεις φόρων τον τελευταίο χρόνο σε συνδυασμό με τις...
Ανθεκτικές οι τιμές φαρμάκων και τροφίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο ανακούφισης για τους πρόσφυγες
Πρωτοβουλία για την ανακούφιση των προσφύγων μέσω της συγκέντρωσης και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες απαλλαγμένα από το ΦΠΑ, αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και...
Σχέδιο ανακούφισης για τους πρόσφυγες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαλύπτει ότι το 2016 θα είναι δυσκολότερο...
Παράταση στη λιτότητα δίνει ο προϋπολογισμός του 2016. Με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς ιδιώτες να έχουν εκτιναχθεί στα 5,95 δισ. ευρώ έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2016 δεν προκύπτει από πουθενά πόσα...
Αποκαλύπτει ότι το 2016 θα είναι δυσκολότερο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας