• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.5°C
  4 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 11.1°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 13.2°C
  3 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.7°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα 37 δισ. οι ασφαλιστικές οφειλές

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι οφειλές της κρίσης λόγω της πανδημίας προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του αγαπημένου μας πιστωτή ESM που κατέχει το 54% του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Δηλαδή για τη μεγάλη καθυστέρηση του ΕΦΚΑ που αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση και να εκδώσει συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Είπε μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν βλέπει να λύνεται ούτε μέσα στο πρώτο μισό του 2021 και επισήμανε τον κίνδυνο ενός νέου κρυφού χρέους από την εκκρεμότητα που έχει προκύψει με τις εν αναμονή περίπου 300 χιλιάδες αιτήσεις απονομής σύνταξης.

Ευλόγως ανησυχεί ο κ. Ρέγκλινγκ. Πολύ περισσότερο που, όπως διαπιστώθηκε μία μέρα αργότερα από τις παρατηρήσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι η πρώτη φορά που δεν γνωρίζουμε επακριβώς πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις.

Πράγματι η κατάσταση στον ΕΦΚΑ με την εκκαθάριση είναι χαοτική. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Νομικοί της ασφάλισης, που δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και των Ταμείων, ομολογούν ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουν το χάος το οποίο επικρατεί με τις αιτήσεις.

Ομως, εάν όντως το κόστος των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί κρύβει ένα νέο υψηλό δημόσιο κρυφό χρέος, τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλισμένων και επιχειρήσεων που είναι καταγεγραμμένα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αποκαλύπτουν ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος.

Ενα χρέος που υπερβαίνει ακόμα κι αυτό το ποσό των 32,5 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αφού το σύνολο της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ ανέρχεται στο μυθώδες ποσό των 37 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τη 2η τριμηνιαία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ για την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τις οφειλές που σωρεύτηκαν την πρώτη περίοδο της πανδημίας:

● Tο δεύτερο τρίμηνο του 2020 εντάχθηκαν 72.201 νέοι οφειλέτες προσθέτοντας νέο χρέος ύψους 895,03 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα έσοδα ανήλθαν σε 228,18 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα των 346,23 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2020..

● Οπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία, οι περισσότερες ρυθμίσεις οφειλών μετά την καταβολή ορισμένων δόσεων καθίστανται ανενεργές.

● Στο τέλος Μαρτίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις του Ν. 4611/2019, που προέβλεπε την ευνοϊκή διάταξη των 120 δόσεων, ανήλθαν σε 447.332 για ποσά οφειλών περίπου 4 δισ. ευρώ.

● Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.013 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,5% του υπολοίπου οφειλών).

● Η πλειονότητα των οφειλετών, 1.632.481 οφειλέτες (80,14% του συνόλου οφειλετών), έχει οφειλές έως 15.000 ευρώ.

«Πατέντες»

Κατά την αξιολόγηση των οφειλετών, το ΚΕΑΟ εντοπίζει τις εξής «πατέντες» εισφοροδιαφυγής που χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας, κέντρων διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης ή καθαριότητας:

1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία. Τα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευτεί σε τρίτους.

2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν ως έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Αυτά τα πρόσωπα είναι συνήθως:

α. Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας.
β. Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας.
γ. Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα.
δ. Υπάλληλοι της επιχείρησης των οποίων η εμπειρία/προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.

5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας) που αναλαμβάνουν έργα ως υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για εισφορές
Παράταση εώς τις 30.4.2021 έλαβε η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράταση για εισφορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
Με τον πληθωρισμό στο 8,8% η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση γύρω στο 7% για τους συνταξιούχους λίγο πριν από τις εκλογές ● Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις.
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
Οι πρόσθετες αμοιβές των 1.000 υπαλλήλων που συμβάλλουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι • Τώρα η διοίκηση υπόσχεται εξόφληση ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας