Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ισοζύγιο της πανδημίας
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ισοζύγιο της πανδημίας

  • A-
  • A+
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στηρίζει τις παροχές επιχειρήσεων και εργαζομένων στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου ● Επανάληψη-εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ ύψους 6,8 δισ. από Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Βρούτση.

Οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έσωσαν τον προϋπολογισμό από τα χειρότερα, ο οποίος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα-μαμούθ κοντά στα 11 δισ. ευρώ.

Το δε πρωτογενές διαμορφώθηκε σε 6,607 δισ. ευρώ ενώ ένα μέρος αυτών των επιπτώσεων από την πανδημία αναχαιτίστηκε από τα κονδύλια του ΠΔΕ, αφού οι δαπάνες που διατέθηκαν ξεπέρασαν το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 1,88 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο).

Η εκτεταμένη χρήση αυτών των πόρων φαίνεται από το γεγονός ότι η τρύπα στα ταμεία από τα φορολογικά έσοδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτή του Ιουλίου, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ, μολονότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες (εστίαση κ.ά.) κινήθηκαν σε πολύ ρηχά νερά.

Ελλειμμα 11 δισ., παροχές 8,8 δισ., 6,6 δισ. πρωτογενές έλλειμμα

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αναθεωρήσει επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις τους για τις παρενέργειες που έχει υποστεί ο κλάδος από τον κορονοιό, ενώ σε σκούρο φούντο κινούνται και οι νεότερες προβλέψεις για το πλήγμα στο ΑΕΠ μόνο από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Η υπέρβαση στις δαπάνες για το ίδιο διάστημα έφτασε τα 4,38 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους οι παροχές σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις έφτασαν στα 8,8 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση εξειδίκευσαν το πακέτο των παρεμβάσεων ύψους 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ανοιxτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων «ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων».

Στο φορολογικό «πακέτο» της ΔΕΘ περιλαμβάνονται:

■ Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ εξαιρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 770 εκατ. ευρώ, αφού το χαράτσι σήμερα επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ, οπότε οι άμεσα ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθοι και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

■ Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από φέτος κιόλας, στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αϊ-Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.ά.). Το μέτρο αφορά 10.000 μόνιμους κάτοικους με κύρια κατοικία σε αυτά τα νησιά με το κόστος της κατάργησης να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση

■ Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έως τον Απρίλιο του 2021 στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες με κόστος 150 εκατ. ευρώ.

■ Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

■ Τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μαζί με τον τρίτο κύκλο που έχει δρομολογηθεί το κόστος φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

■ Εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων. Οι υποχρεώσεις μπορούν να αποπληρωθούν στη συνέχεια στο πλαίσιο ρύθμισης που θα προβλέπει την καταβολή σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Επισημαίνεται ότι μετά τους κόφτες που επέβαλαν οι δανειστές η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ είναι προσωρινά μέτρα. Θα ισχύσουν δηλαδή μόνο για το 2021 και θα περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό που καταρτίζει η κυβέρνηση και προσβλέπει σε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2021 έναντι 6% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος. Ο στόχος θεωρείται διαχειρίσιμος παρά το γεγονός ότι απαιτεί εξοικονόμηση πόρων πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, το έλλειμμα θα κατέβει αυτόματα λόγω της συρρίκνωσης των δαπανών από τη μη επανάληψη μέτρων με υψηλό κόστος και της αναπλήρωσης απωλειών στα έσοδα από την ανάκαμψη της οικονομίας και την κατάργηση των αναστολών πληρωμών. Ολα αυτά πάντως είναι σενάρια τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θεωρείται κομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.
Nέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τον τρίτο κατά σειρά, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ή ώρες η κυβέρνηση, αποκλείοντας ωστόσο, για ακόμη μια φορά, την πλειονότητα των μικρομεσαίων...
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα χτυπήσει φέτος κουδούνι για τα σχολικά κυλικεία;
Τα σχολεία ανοίγουν οριστικά στις 7 Σεπτεμβρίου, «σε πλήρη σύνθεση, με εκτεταμένη χρήση μάσκας και με εκ περιτροπής διαλείμματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αλλά είναι άγνωστο αν η...
Θα χτυπήσει φέτος κουδούνι για τα σχολικά κυλικεία;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για αιτήσεις μέχρι 15 Ιουνίου και με τη φιλοδοξία να ωφελήσει μέχρι 120.000 επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, έναντι 51.000 που «είδαν φως» στον πρώτο γύρο.
Νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιορίζονται από τον Ιούνιο οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
Έως την άλλη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, το οποίο λήγει στις 30 Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Περιορίζονται από τον Ιούνιο οι δικαιούχοι των 800 ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας