• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.0°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 0.8°C / 9.8°C
  0 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.8°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  0 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  87%

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταδιακή «επιστροφή» με μισές δόσεις δανείων προτείνουν οι τραπεζίτες

 • A-
 • A+

Επιστροφή στην... κανονικότητα της πληρωμής των δανείων που σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 βρίσκονται σε αναστολή (μορατόρια) σε δύο φάσεις εξετάζουν οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές.

Μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στους δανειολήπτες, ώστε να ανταποκριθούν στις προ πανδημίας υποχρεώσεις, εξετάζουν το να ζητούν το 50% της δόσης του δανείου το 2021.

Κι αυτό γιατί, όπως είπε, το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσόν της - κάτι που για κάποιους δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο. Παράλληλα η συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των αναστολών (μορατόριων), κυρίως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες – κλάδους έχει ήδη ξεκινήσει.

Η αναστολή πληρωμής δόσεων και τόκων μέχρι το τέλος έτους που προσφέρθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ και, όπως είπε ο Π. Μυλωνάς: «μας έκανε θετική εντύπωση πόσο λίγοι τελικά, από τα εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 105 δισ. ευρώ, ζήτησαν την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο».

Ο CEO της Εθνικής χαρακτήρισε διαχειρίσιμο το πρόβλημα των NPEs και για την αντιμετώπιση των νέων «κόκκινων» δανείων θεωρεί πιθανό το σενάριο διεύρυνσης του σχεδίου Ηρακλής.

Οι τράπεζες, λόγω πανδημίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια διπλή πρόκληση: να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις που η κρίση μείωσε τους τζίρους τους, χωρίς όμως να αυξηθούν τα «κόκκινα».

«Υπάρχει ρευστότητα, θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις, δηλαδή πώς θα αξιολογήσουν το ρίσκο του κάθε πιστούχου οι τράπεζες» είπε ο Π. Μυλωνάς συμπληρώνοντας ότι μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, όπως είπε, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεις των 9 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ έδωσε μια πρώτη, πικρή «γεύση» από τα ευρήματα μελέτης της τράπεζας (θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες) με την εφαρμογή μοντέλου μικροπροβολών, για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, σε 20.000 επιχειρήσεις: διαπιστώνει πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.

«Οι επιχειρήσεις προχωρούν παράλληλα σε προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων και χρειάζεται να ενισχυθούν για τη στήριξη της απασχόλησης» είπε ο Π. Μυλωνάς και ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης προβλέπεται να φτάσουν σε απώλεια 170.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2020.

«Στρεβλώσεις»

Τον σκεπτικισμό του για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας, εξέφρασε ο Παύλος Μυλωνάς καθώς τον χαρακτήρισε περίπλοκο γιατί συνδυάζει εξωδικαστικούς διακανονισμούς, πτωχευτικούς νόμους για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις και κοινωνική πολιτική. «Απαιτεί δηλαδή τη δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών συμπεριλαμβανομένων και μιας πλατφόρμας και ενός αλγόριθμου για τον καθορισμό των αναδιαρθρώσεων, ενώ συγχρόνως εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων» σημείωσε ο Π. Μυλωνάς και συμπλήρωσε ότι «Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι ένας νόμος που απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή του είναι πιθανό να στρεβλώσει τη συμπεριφορά του οφειλέτη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται τα «κόκκινα» δάνεια
Στο κρίσιμο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων αλλά και της ρευστότητας, η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι σημαντική, όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Επισκόπηση...
Ξεφορτώνονται τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημιουργεί πονοκεφάλους η κρίση στο ΤΧΣ
Στα μέσα Οκτωβρίου θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ονοματολογία που να αφορά υποψηφίους για συγκεκριμένες...
Δημιουργεί πονοκεφάλους η κρίση στο ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευτούν
Οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι: «Οσοι...
Οσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευτούν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μίτος... 5,2 δισ. ευρώ από την «Αριάδνη»
Πωλητήριο στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων –εκτός του προγράμματος «Ηρακλής»–, αυτό της PQH, του Ενιαίου Εκκαθαριστή των τραπεζών υπό εκκαθάριση, με την επωνυμία «Αριάδνη» μπήκε με την ανάρτηση της...
Μίτος... 5,2 δισ. ευρώ από την «Αριάδνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας