• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.2°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.0°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 24.6°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  64%

Το δημοσίευμα εμφανίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη να θέτει εμπόδια στις συνομιλίες Ελλάδας και πιστωτών.

EUROKINISSI

«Στοχευμένο» το δημοσίευμα της WSJ, λέει το ΥΠΟΙΚ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το έγγραφο των 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια και το οποίο προσκόμισε σε κάποιους από τους ομολόγους του ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, στο πλαίσιο της γενικότερης επικοινωνιακής στοχοποίησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. 

Το περιεχόμενο του εγγράφου επικεντρώνεται στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι τόνισαν πως τα αρχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες, κατατείνοντας στο συμπέρασμα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση στην πρόοδο προς μία συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι, ενώ ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις είναι ίδιες με αυτές που «κλειδώνουν» κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, εντοπίζονται διαφοροποιήσεις σε αρκετά σημεία, δημιουργώντας μία διαφορετική εικόνα από αυτήν που αποτυπώνεται στις συνομιλίες των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν την Ελλάδα και τους θεσμούς. 

Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο προβλέπεται ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αυξηθεί μόλις κατά 0,1% αυτό το έτος, υπολείπεται δηλαδή του προβλεπόμενου 0,5% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σύνδεση μεταξύ του σχεδίου του και των διαπραγματεύσεων», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. «Φαίνεται σαν ένα πολύ καλό πρόγραμμα για μία χώρα που δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης και απλά θέλει να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός», συμπλήρωσε. 

Το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» γνωστοποιήθηκε στην εφημερίδα και παρουσιάστηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αν και οι συνομιλίες καθίστανται περισσότερο εποικοδομητικές, οι διαφορές στις «ακανθώδεις περιοχές» παραμένουν μεγάλες, σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Οι διαφωνίες για τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας της, που καθιστούν πιο εύκολη την απόλυση εργαζομένων, εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της». 

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για ένα πρώτο σχέδιο που συντάχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών και το οποίο συζήτησε άτυπα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα. 

Παράλληλα, κάνει λόγο για ένα «μακρόπνοο σχέδιο», που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται στο πλαίσιο του Brussels Group. 

Χαρακτήρισε το δημοσίευμα «στοχευμένο», αποδίδοντας το στο γνωστό «σύστημα διαρροών» και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν επίμονα στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων. Συνέστησε δε σε όσους ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, να αναμένουν τη δημοσιοποίησή του.

«Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του αποπληθωρισμού που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις», καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορο-αμνηστία με 21%
Στο 21% φαίνεται να «κάθεται» ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν οι αδήλωτες καταθέσεις, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν...
Φορο-αμνηστία με 21%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία σε επίπεδο Brussels Group
Κλίμα συνεννόησης μεταξύ των Ελλήνων διαπραγματευτών και των εκπροσώπων των «θεσμών» καταγράφεται τις τελευταίες ώρες. Μετά και την χθεσινή αλλαγή που σημειώθηκε σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, το θετικό κλίμα...
Συγκρατημένη αισιοδοξία σε επίπεδο Brussels Group
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή»
Αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των «θεσμών» εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της ομιλίας του στο 20o Banking Forum. Προέβλεψε πως η λύση δεν θα έρθει στο Eurogroup της Παρασκευής...
Γ. Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: Ανάπτυξη για να πληρωθούν και οι πιστωτές
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα έφτανε στο επίπεδο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο υπ....
Βαρουφάκης: Ανάπτυξη για να πληρωθούν και οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών το Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου, τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μετά το πέρας των εργασιών της ευρωζώνης. Την άμεση εφαρμογή των...
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το καυστικό σχόλιο Βαρουφάκη
Με τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Ελλάδα καταπιάνεται μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Αν είναι μεσάνυχτα στην Ευρώπη». Ο Π. Μοσκοβισί καταλογίζει...
Το καυστικό σχόλιο Βαρουφάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας