• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.1°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.5°C
  5 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.3°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
EUROKONISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετήσιας διάρκειας το «πακέτο» της ΔΕΘ

 • A-
 • A+
Το καλάθι των παροχών αναμένεται να είναι δραστικά περιορισμένο και γεμάτο με υποσχέσεις για μελλοντικές μειώσεις φόρων ● Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις των φόρων που θα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Ορίζοντα ενός έτους θα έχουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης, με το καλάθι των παροχών να είναι δραστικά περιορισμένο και γεμάτο με υποσχέσεις για μελλοντικές μειώσεις φόρων.

Το τριπλό ισχυρό μπλοκ που ορθώνουν η αβεβαιότητα της πανδημικής κρίσης, οι ενστάσεις των δανειστών για διευρυμένες φοροελαφρύνσεις και τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό (σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος η πρωτογενής ζημία) υποχρεώνει την κυβέρνηση να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ανακοινώνοντας μέτρα που θα ισχύσουν μόνο το 2021.

Θα είναι δηλαδή ορισμένου χρόνου και η πιθανότητα ορισμένα από αυτά να προσλάβουν μόνιμο χαρακτήρα είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει στην πορεία και ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει εξασφαλιστεί.

Τα μέτρα τα οποία φέρονται να προκρίνονται για το «πακέτο» της ΔΕΘ είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

1. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Για τις εισφορές, εναλλακτικά, εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας –για παράδειγμα 55 ευρώ– ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, υπό επεξεργασία βρίσκεται νέα οριζόντια μείωση στις ποσοστιαίες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων. Μετά την πρώτη μείωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.

2. Ψαλίδι στο ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και απασχολούμενων, που εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τον κορονοϊό.

3. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή κατάργησή της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Πάνω στη ζυγαριά βρίσκονται και τα δύο σενάρια.

4. Μειωμένη προκαταβολή φόρου και για το 2021 για να σταθεί στα πόδια της η επιχειρηματική κοινότητα. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

5. Καταβολή σε μία δόση, πιθανότατα τέλη Δεκεμβρίου, των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

6. Δεύτερη ένεση αναδρομικών, επίσης τέλη Δεκεμβρίου, για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση. Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και κατά συνέπεια, συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη δουλειάς θα δουν τη σύνταξή τους επανυπολογισμένη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Δημοσιονομικά

Μετά τη «βόμβα» Ρέγκλινγκ για επάνοδο στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. από το επόμενο έτος, η σημερινή υπουργική σύνοδος στο Βερολίνο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

AP Photo/Yorgos Karahalis

Το πακέτο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί το καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων. Εάν δηλαδή θα υπάρξει «ρήτρα διαφυγής» και για το 2021, για να μπορέσουν οι χώρες να εφαρμόσουν προγράμματα αναχαίτισης των συνεπειών του κορονοϊού χωρίς αντίστοιχες επιβαρύνσεις στα ελλείμματά τους.

Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις σημερινές συζητήσεις με συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή, παρουσιάζοντας ποσοτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις από τη βαθιά ύφεση 15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020 στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Στόχος είναι να υπάρξει χαλάρωση προκειμένου οι μειώσεις των φόρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Μετά τη «βόμβα» Ρέγκλινγκ για επάνοδο στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. από το επόμενο έτος, η σημερινή υπουργική σύνοδος στο Βερολίνο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και, όπως είπε στη συνέχεια της ομιλίας του, «μια πρόωρη επιστροφή στους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση». Βέβαια, τις απόψεις του Ρέγκλινγκ θα τις ακούσουμε και την επόμενη εβδομάδα αφού θα είναι κεντρικός ομιλητής, μαζί με άλλους αξιωματούχους από την Κομισιόν, στο συνέδριο στου Economist που θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 15 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, στο Λαγονήσι (ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort). Το «παρών» στο ίδιο συνέδριο θα δώσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμε Σούκρι, ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάβι Ρίβας και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «επιταγή ακρίβειας» έως 250 ευρώ η κυβέρνηση στη ΔΕΘ
Νέα αναχώματα απέναντι στον καταιγισμό των πληθωριστικών πυρών που υφίστανται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ απόψε ο...
Με «επιταγή ακρίβειας» έως 250 ευρώ η κυβέρνηση στη ΔΕΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν καλύπτουν τις απώλειες οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη»
Με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς επιβαρύνονται οι Ελληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και...
«Δεν καλύπτουν τις απώλειες οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: «Ψίχουλα» μας μοίρασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Το Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει, μεταξύ άλλων, πως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μόλις από... 1,83 ευρώ έως 11 ευρώ σε περίπου 35% των συνταξιούχων.
Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: «Ψίχουλα» μας μοίρασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας