• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ

 • A-
 • A+
Διπλό άγχος για τον υπουργό Οικονομικών η τήρηση της ενισχυμένης εποπτείας και η δόση της νέας αξιολόγησης ● Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης στις προτεραιότητες των εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός.

Τη σφραγίδα των δανειστών θα έχουν οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι μετρημένες, ώστε να αποκλειστεί μια βίαιη επιστροφή στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω της πανδημικής κρίσης και της ισχυρής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Με τον προϋπολογισμό να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει να σβήνουν και να γράφουν μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν στο τελικό «πακέτο».

Το άτυπο Eurogroup θα κρίνει τον βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας των κρατων

Ολα τα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, ενώ τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει δίχως το πράσινο φως των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ενός «ατυχήματος» που θα παραβιάζει το βασικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα θέσει σε κίνδυνο τη δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.

Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο κ. Σταϊκούρας με τους ομόλογούς του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ, και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης. Αν και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, εν τούτοις το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την πλήρη δημοσιονομική ελευθερία και τον επόμενο χρόνο. Ετσι, η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό να εφαρμόσουν νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημικής κρίσης για να μη βουλιάξουν οι οικονομίες τους.

Μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία όμως λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει με το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει πρώτα να λογοδοτήσει στους θεσμούς και μετά να ανακοινώσει πολιτικές ανάπτυξης για τη χώρα. Εξάλλου, οι παροχές που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα ενσωματωθούν στην έκθεση των δανειστών που συνδέεται με την 7η αξιολόγηση της χώρας και θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στον νέο προϋπολογισμό.

Επειδή το 2021 είναι μια μεταβατική χρονιά και δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός αν δεν υπάρξουν τίτλοι τέλους με τον κορονοϊό, στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών. Το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με κίνητρα να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Εισφορές

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η περικοπή του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 που είναι σήμερα στα 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Για τις εισφορές, εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας –για παράδειγμα 55 ευρώ– ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, υπό επεξεργασία βρίσκεται νέα οριζόντια μείωση στις ποσοστιαίες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων. Μετά την πρώτη μείωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.

Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζεται είτε η μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η κατάργησή της για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Πρόκειται για τα δύο μέτρα όπου συγκλίνουν όλες οι εισηγήσεις για την άμεση εφαρμογή τους. Επίσης αναμένεται να εφαρμοστεί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Υπό εξέταση βρίσκεται και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων όπως και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης για το 2021 αναμένεται να διατηρηθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το πακέτο των παροχών θα σφραγιστεί με την πληρωμή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. H κυβέρνηση θα δώσει το ποσό στους συνταξιούχους σε μία δόση, πιθανότατα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως για αναχώματα στην ακρίβεια
Ευήκοα ώτα στον συναγερμό της κυβέρνησης για την πληθωριστική ζημιά στην οικονομία από τον βομβαρδισμό των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και το ρεύμα έτειναν οι θεσμοί, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα αναχώματα κατά...
Πράσινο φως για αναχώματα στην ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 2,3 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου
Φρέναρε μέσα στην πανδημική κρίση το κυβερνητικό σχέδιο για εξπρές εκκαθαρίσεις χρεών από το Δημόσιο προς τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα τα κρατικά φέσια να διογκωθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τις...
Στα 2,3 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν
Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αποφεύγει να υιοθετήσει τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 5,9% φέτος, αλλά αναγνωρίζει την επιτάχυνση, κυρίως χάρη στον τουρισμό ● Αστερίσκοι για...
Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρώνουν χαλί για νέες παροχές
Τάζουν σπίτια από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ σε νιόπαντρους, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στρώνουν χαλί για νέες παροχές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος
Ελλειμμα υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω της καθοδικής πορείας των εσόδων και της ραγδαίας αύξησης των δαπανών για μέτρα στήριξης, τόκους και εξοπλιστικά προγράμματα, παρουσιάζει στο τέλος Απριλίου ο κρατικός...
Στο 7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απότομη προσγείωση το 2022
Την πρώτη χρονιά των... μνημονίων θυμίζουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022, για συνδυαστική αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών 12 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσει άμεσα...
Απότομη προσγείωση το 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας