Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ

  • A-
  • A+
Διπλό άγχος για τον υπουργό Οικονομικών η τήρηση της ενισχυμένης εποπτείας και η δόση της νέας αξιολόγησης ● Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης στις προτεραιότητες των εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός.

Τη σφραγίδα των δανειστών θα έχουν οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι μετρημένες, ώστε να αποκλειστεί μια βίαιη επιστροφή στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω της πανδημικής κρίσης και της ισχυρής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Με τον προϋπολογισμό να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει να σβήνουν και να γράφουν μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν στο τελικό «πακέτο».

Το άτυπο Eurogroup θα κρίνει τον βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας των κρατων

Ολα τα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, ενώ τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει δίχως το πράσινο φως των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ενός «ατυχήματος» που θα παραβιάζει το βασικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα θέσει σε κίνδυνο τη δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.

Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο κ. Σταϊκούρας με τους ομόλογούς του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ, και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης. Αν και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, εν τούτοις το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την πλήρη δημοσιονομική ελευθερία και τον επόμενο χρόνο. Ετσι, η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό να εφαρμόσουν νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημικής κρίσης για να μη βουλιάξουν οι οικονομίες τους.

Μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία όμως λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει με το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει πρώτα να λογοδοτήσει στους θεσμούς και μετά να ανακοινώσει πολιτικές ανάπτυξης για τη χώρα. Εξάλλου, οι παροχές που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα ενσωματωθούν στην έκθεση των δανειστών που συνδέεται με την 7η αξιολόγηση της χώρας και θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στον νέο προϋπολογισμό.

Επειδή το 2021 είναι μια μεταβατική χρονιά και δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός αν δεν υπάρξουν τίτλοι τέλους με τον κορονοϊό, στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών. Το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με κίνητρα να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Εισφορές

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η περικοπή του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 που είναι σήμερα στα 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Για τις εισφορές, εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας –για παράδειγμα 55 ευρώ– ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, υπό επεξεργασία βρίσκεται νέα οριζόντια μείωση στις ποσοστιαίες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων. Μετά την πρώτη μείωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.

Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζεται είτε η μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η κατάργησή της για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Πρόκειται για τα δύο μέτρα όπου συγκλίνουν όλες οι εισηγήσεις για την άμεση εφαρμογή τους. Επίσης αναμένεται να εφαρμοστεί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Υπό εξέταση βρίσκεται και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων όπως και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης για το 2021 αναμένεται να διατηρηθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το πακέτο των παροχών θα σφραγιστεί με την πληρωμή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. H κυβέρνηση θα δώσει το ποσό στους συνταξιούχους σε μία δόση, πιθανότατα τέλη Δεκεμβρίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας χώρο και χρόνο στο... Βερολίνο
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει χαλάρωση και δημοσιονομικός χώρος για το 2021 προκειμένου να «τρέξουν» οι μειώσεις των φόρων που έχουν σχεδιαστεί και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ...
Αναζητώντας χώρο και χρόνο στο... Βερολίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία... έξοδος
Λίγο πριν ανακοινώσει τα στοιχεία για την ύφεση του δεύτερου φετινού τριμήνου, η κυβέρνηση επανεκδίδει το δεκαετές ομόλογο της 18ης Ιουνίου, ελπίζοντας να μην έχουν... προϋπολογίσει οι θεσμικοί επενδυτές την...
Τελευταία... έξοδος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται ρευστό για τα νέα μέτρα
H έξαρση του κορονοϊού απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ θέτει σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο για τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων...
Ζητείται ρευστό για τα νέα μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τη βουτιά στις εισπράξεις να αγγίζει το 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών, καθώς αντίστοιχες...
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
Παράθυρο που θα επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από το εναπομείναν υπερπλεόνασμα στην επόμενη χρονιά αναζητεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας συνέχεια των υπεραποδόσεων.
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας